Het volgend contact is met een meneer met een dubbele achternaam. Jawel, ook die vind je op RP. Niet dik gezaaid uiteraard maar dat is in het dagelijks leven ook niet het geval. Het heeft (jeetje, hoe moet ik zo'n naam nu verbasteren zodat ie onherkenbaar blijft) Camile Bienvenido van Coevorden van Oudewaal behaagd mij een mailtje te sturen. Op de site heet hij alleen maar Camile. Camile is 69 jaar (nee joh, malle, daar ga ik echt niet aan beginnen, maar wat kan er gebeuren in een digitaal contact?). Camile mailt mij. Ik heb zijn profiel niet opgeslagen, dat kan ik dus niet laten zien.

Natuurlijk besef ik dat onze territoriale afstand in eerste instantie groot is. misschien val je ook weg vanwege het leeftijdsverschil. Maar wat dat laatste kun je je behoorlijk vergissen. Ik ben nog zeer actief!
Maar de reden waarom ik reageer is de duidelijkheid die uit jouw oproep spreekt. En dat is wat de meeste mensen niet kunnen of willen. Mijn eigen oproep blinkt misschien ook niet uit in veelheid, maar is wel duidelijk. Denk ik. Tenzij jij er anders over denkt ?
Hartelijke groeten, Camile

Ik schrijf terug, lijkt me gezellig.

Hallo Camile,
Leuk dat je mij een berichtje stuurt. Mijn profiel duidelijk... daar moest ik het even voor gaan lezen en ja, duidelijk is het inderdaad. Tevens ja op jouw woorden dat Drente ver weg is, althans voor iemand die in Zeeland woont. En ook ja wat betreft leeftijd. Je valt inderdaad buiten de door mij als gewenst ingevulde maximum leeftijd. Maar ach, het zijn allemaal bijkomstigheden. Je moet iets invullen.
Jij klinkt in je mail actief. Mijn bezwaar tegen mannen van mijn leeftijd is dat ze zo ontzettend oud zijn, uitgeblust, gezapig, initiatiefloos en oorverdovend saai. 'Het zit op de bank en het zapt', geheel conform de boektitel van Yvonne Kroonenberg. Jij schrijft dat je geen tijd hebt voor hobby's, dat klinkt beter!
Nog een mailje eraan wagen??
groetjes en een fijn weekend,
Anja.

Dat doet Camile, hij schrijft opnieuw.

Dag Anja,
Natuurlijk...dat mailtje...
Ik moet altijd onbedaarlijk lachen als vrouwen denken, uit ervaring wellicht, dat leeftijd en activiteiten aan elkaar gekoppeld zijn.
Wat het zappen betreft: ik weet eigenlijk niet goed wat dat is. Mijn laatste keer dat ik t.v. heb gekeken - hoewel ik er soms voor werk - is drie dagen geleden. Het nieuws
Nu ben ik bezig met een documentaire op te zetten. Ik weet niet waar je woont in Zeeland, maar het onderwerp moet je wel iets zeggen. Mijn laatste documentaire gaat ook over een dorp dat jij als Zeeuwse inwoonster wel kent. De op stapel staande docu is nu voorgelegd aan een instantie voor financiering en over twee weken weet ik of ik de subsidie los kan krijgen. ik kreeg er al wel een potje voor om de voorstudie te doen, onderzoekssubsidie dus.
Daarnaast...ach, doe ik nog meer. Nu lees ik een boekje van Pa Pinkelman, illustraties van Carol Voges en tekst van de onvolprezen Godfried Bomans. Ik lach tranen met tuiten. Ben ook een grote bewonderaar van Marten Toonder's OBB verhalen.
Eergisterenavond toog ik naar Bolsward, een van die heerlijke [ wereld]stadjes waar Nederland zo rijk aan is. Ik moest een film van mij inleiden in het filmhuis daar. Degene die mij inleidde was een schat van een man, type Bomans, loensde iets met 't oog, het linker als ik wel heb. Leraar Nederlands. Verontschuldigde zich dat de apparatuur de vertoning bijna onmogelijk maakte en vroeg of ik dan maar een lezing, à l'improviste, wilde geven van pakweg anderhalf uur. Ik schrok, maar ging aan de slag. Gelukkig greep de techniek na een half uur in, de mensen waren inmiddels behoorlijk geboeid geraakt dat ik eerst mijn volzinnen maar moest afmaken voordat de film werd vertoond. Het werd een reuze avond. De leraar nederlands moest de discussie stoppen toen ik over Joden koeken begon en rascisme met de woorden; voordat ons verdere recepten geeft, merk ik nu op dat het 23.30 is...ik rolde van mijn stoel van het lachen. Alleen wel een behoorlijk eind rijden met mijn Oude Dame uit 1963.
Over mijzelf zeg ik weleens: ik ben in een straal van 100 meter wereldberoemd.
Lieve mevrouw, ik leg mijn hand even op de uwe al was het alleen maar tot wederijds vertrouwen.
Camile etc.

Camile is ongeduldig. Nog voor ik kan antwoorden, daar is ie weer.

Dag Anja,
Hoop niet dat ik iets miszegd heb ?
Hartelijke groeten, Camile Bienvenido tja zo staat het in de BS!

Hallo Camile,
Wat een prachtige naam met een warme betekenis.
Leeftijd is naar mijn mening wel aan activiteiten gekoppeld. Mannen van mijn leeftijd vegeteren doorgaans alleen nog maar. Dat wil niet zeggen dat dit voor alle mannen geldt. Gelukkig zijn er mensen die, net als jij en ik, jeugdig van geest zijn en niet uitgeblust.
Ik kijk wel veel tv, ben een filmfanaat en hou van documentaires, België 2 heeft daarin veel te bieden. En wat te denken van Zomergasten, dat mis ik nooit.

Je leest luchtige lectuur... en ik? Ik lees momenteel 'Geloven in een God die niet bestaat' van Klaas Hendriks.

Wat een komisch verhaal, je bezoek aan Bolsward.
En ik dacht dat ik een oude auto heb, 11 jaar, maar bij jou is het waarschijnlijk de liefde voor de oldtimer en bij mij een lege portemonnee ")).
Liefs, Anja.

De volgende dag kijk ik op de relatiesite. Als je als lid van zo'n site online bent, staat er naast je naam, in het groen, Online. Dat online zijn is zichtbaar voor de overige leden als ze toevallig op je profiel kijken of als je voorkomt in hun lijst met matches. Ze kunnen je dan oproepen tot een chatgesprek. Dat is mij een aantal keren gebeurd en één keer heb ik het zelf gedaan. Vandaag krijg ik een chatoproep van Camile op het moment dat ik zijn mail aan het lezen ben.

Anja: Ben jij even snel
Camile: Dat Anja, dat valt dus wel mee, die oudjes he….ik wilde nog even gaan fietsen voor die broodnodige beweging, maar hier beweeg ik ook
Anja: Ach ja, die oudjes. Om maar eens een cliché te gebruiken: die doen het af en toe nog best "))
Camile: Ik moet zo lachen. Aan alle beide kanten staat foto op verzoek. Geen van beiden durft kennelijk de eerste te zijn. Wat zoek jij eigenlijk voor man?
Anja: Ga even een stukje kopiëren.
Camile: Je bedoelt: de man die je zoekt staat in dat kopietje?
Anja: Nee, een stukje tekst erover. Dit stond tot voor kort op een relatiesite: ik stuur Camile een stukje uit het profiel waarin staat wat ik op prijs stel in een man.
Anja: zo'n man dus.
Anja: Ben je van je stoel gevallen?
Camile: Tja…die zijn er niet bij bosjes. Ik schaam mij soms ook voor de mannen. Dan denk ik dat ik misschien te jeugdig ben, ook al vallen er rimpels in mijn gezicht. Weet je, lieve mevrouw, ik werk natuurlijk in filmprojecten altijd met heel jonge mensen. Ik ben niet van de stoel. Ik zit erop en hoe!
Camile: Als ik eens naar M'burg moet, is dat ver van jou? Daar kunnen we toch heerlijk lunchen?
Anja: Daar kun je heerlijk lunchen. Als je in Middelburg bent, ga dan vooral naar de Drukkerij, de mooiste boekwinkel van Nederland (echt, heeft die erkenning gekregen). Dat is genieten en daar kun je ook lunchen.
Camile: Lach even: ben drie maanden geleden geopereerd aan mijn heup, de rechter als je het precies wilt weten. Vrijdagmiddag erin, maandagochtend eruit. De dagen ernaar stond ik te mesten in de paardenstal. Zo'n type ben ik, lees je bericht over lunchen en je wijst mijn stille aanbod af…..zo begrijp ik het.
Anja: Nee zeker niet, wil je alleen naar de Drukkerij sturen omdat het zo mooi is om daar te zijn.
Camile: Goed, dan gaan we naar de Drukkerij. Ik zal aan een oud-studente van mij (Roosevelt Academy) vragen hoe die Drukkerij is. Typisch voor een landsman als ik te checken.
Camile: Je typt reuze snel maar er is ook nog zoiets als emotionele snelheid.
Anja: Nooit van gehoord "))
Camile: Wat zoek je nu voor een man? Groot, blond, blauw ogen, bycepsen…
Anja: Uiterlijke kenmerken? Die heb ik, behalve lengte, niet ingevuld. Is niet belangrijk, uitstraling wel. Hoewel…. een omvangrijk embonpoint? Daar zit ik niet op te wachten.
Camile: Raadselachtig hoor. De meeste mensen praten niet zo gemakkelijk over hun emotie. Ik schrijf: ik zoek een vrouw waarnaar het goed kijken en luisteren is. Dit is toch heel duidelijk. Je hebt gelijk over die uitstraling. Maar ik wil iemand voor mij zien die ik met mijn vingertoppen durf aan te raken en die dat ook fijn vindt.
Camile: Tja, daar mag je even over nadenken…..
Camile: lieve mevrouw, laat uw snelheid zien.
Anja: Ik ben momenteel niet zo snel met mij open stellen, denk ik. Ik ben in vol vertrouwen flink op mijn neus gegaan en ben nu een beetje voorzichtig.
Camile: Verdomd! Dat geeft een rotgevoel…en nu niet meer verliefd worden? Dat hard op je neus gaan, gebeurt ook bij mannen. Ik krijg ontstellend veel theemutsen van ouder dan ik op het bord en weet dan niets meer te zeggen. Ik vind het hartstikke leuk met jou te praten.
Camile: Ik ben niet mooi, nooit geweest maar je kunt niet zo gemakkelijk om mij heen. Veel haar is me ook al niet meer beschoren, dus daar ga ik….. Mijn gebit (of is dat met een d?) is echt.
Anja: Ik ga ongetwijfeld weer verliefd worden maar neem mezelf nu een beetje in bescherming.
Camile: Weet je, lieve mevrouw, een heel bekende psychiater, Freud, zei ooit: als je een nieuwe relatie wilt opzetten, praat dan niet over de vorige. Maar is het ook leuk voor jou, met een onbekende uit het Verre Oosten te praten?
Anja: Ja hoor, en ik praat niet over de vorige. Ik geef antwoord op jouw vraag waarom ik misschien terughoudend overkom.
Camile: Ik vind je helemaal niet zo terughoudend, eerder onderhoudend. Zou het leuk vinden in M'burg jou in een steegje tegen te komen en dat je me vraagt: waar is de Drukkerij? Ik onschuldig: heeft u er een afspraak om te lunchen met een heerlijke witte wijn?
Anja: En ik die dan zegt: Jazeker meneer, met een charmante oudere heer (haha) die zijn broodje kauwt met eigen tanden, of ze lang zijn weet ik nog niet.
Camile: Wat ik in mensen soms echt vervelend vind: is gierigheid en geringe zelfkennis. Zelfspot is best goed. Vond je dat ik niet mijn hand even op de jouwe mocht leggen? Je kunt nu wel doen alsof je een heel frisse jonge Blomme bent, maar dat is…. nou ja maak maar af
Anja: Ja hoor, vond ik hartverwarmend. Natuurlijk ben ik geen frisse jonge blom, maar wel een blom….
Camile: Wat is er tegen dat ik jouw foto zie…begrijp ik de ondertoon bij dat hartverwarmend….vond je het echt niet vervelend? Ik ben soms te spontaan en dan ook weer het tegengestelde.
Camile: Mij spreekt de blomme een Tale. Geen Lichtdrukmaal, geen beeltenis is mij gebleven….
Anja: Er is niets tegen maar volgens mij kan dat niet via de chat.
Camile: Nee, dat kan niet via de chat… Ik zal mijn foto's aan jou vrijgeven. Ook al knap je er finaal op af, mag ik jou dan toch nog zien?
Anja: Tuurlijk, weet je tenminste met wie je gesproken hebt.
Camile: Dat ga ik dan nu doen, aan het liefste meisje van Zeeland, inwonertal lager dan in de provincie Utrecht. Dat kan gemakkelijker… ik kijk graag naar je uitstraling, zullen we dan maar?
Anja: Oké, gaan we nu dus eindigen en naar de mail?
Camile: Ik houd me aan de reling vast want visueel afgaan is geen pretje.
Anja: groetjes.

Camile stuurt zijn foto's, ik ook. Hij is, hoe jong hij zich ook mag gedragen, duidelijk 69 jaar. Ik moet er niet aan denken, zo'n oude man. Sorry....

Dag Anna..Anja,
hieronder worden de foto's vrijgegeven. zoals gezegd, voel ik me nu in een roetsbaan. Oldtimers zijn niet duurder dan.....Tot zo dadelijk.
Camile, lieve groeten

Natuurlijk zeg ik bovenstaande niet, de man ziet er goed uit voor zijn leeftijd, hoewel ..... De man van mijn beste vriendin is net zo oud en ziet er stukken beter uit maar ik wil de man niet ontgoochelen. Gelukkig is het niet nodig het op schrift te zetten, Camile reageert sneller dan ik.

Je ziet er goed uit !, Camile

Daarna hebben we geen van tweeën nog ooit contact gezocht. Zou best leuk geweest zijn, een keer samen lunchen in Middelburg.
Blijft raar, dat internet. Een leuk en gezellig chat- en mailcontact en dat houdt zomaar op. Van beide zijden.