Onderstaand een voorbeeld van de extreme dingen die je meemaakt als lid van een relatiesite. Deze verrassing komt van Shoester, 57 jaar en, uiteraard, een Brabander. Samen met mijn vriendin Tineke heb ik, tijdens een overheerlijke en heel gezellige lunch, vastgesteld dat de meest bizarre dingen via relatiesites je overkomen met Brabanders. Met stip bovenaan.
Shoester zoekt vriendschap. Zijn profiel:

Wie wil open en op basis van gelijkwaardigheid iets starten waarvan we wel zullen zien wat de tijd er mee van plan is?
Ben groot gebracht met normen als "doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg" en "bescheidenheid siert de mens" . Heb bewondering voor mensen met charisma, maar kan slecht omgaan met opscheppers en uitslovers (m.n. "haantjes "en" hennetjes")
Blijf geloven in een relatie waarin een blik duidelijk en een half woord genoeg is om elkaar te begrijpen
Heb lang gedacht dat mannen en vrouwen in wezen het zelfde zijn. Heb ondervonden dat dat dat gecompliceerder ligt.
Welke vrouw wil haar mysterie met mij delen?

Leuk profiel wel? Shoester schrijft als favoriete film 'Shirley Valentine' met Pauline Collins. Daarom schrijf ik hem. Shirley Valentine…één van de weinige films die ik bewaard heb. En uiteraard al tig keer gezien. Shoester schrijft bovendien:

Ik ben een fan van de publieke omroepen. met een enkele uitzondering zoveel meer diepgang dan de meeste commerciele zenders.

Een man naar mijn hart dus, die Shoester. Ik schrijf hem op 1 mei:

Hallo Shoester,
Wat leuk dat je Shirley Valentine als favoriete film neerschrijft. En dat voor een man! Dat wekt mijn interesse. Wil je mijn profiel eens bekijken? Misschien is het leuk eens te mailen?
Groetjes, Anja.

Geen antwoord. En, zoals jullie weten, dan schrijf ik nog eens. Op 17 mei:

Hallo Shoester,
Op 1 mei zond ik je een berichtje. Jij hebt daar niet op geantwoord. Misschien verkeer je in de veronderstelling dat de normale fatsoensnormen niet gehanteerd hoeven te worden omdat internet een anoniem medium is?
Wat mij betreft vergis je je dan. Ik vind het hoogst onfatsoenlijk.
Fijne zondag, Anja.

Binnen een seconde komt er een chatverzoek van Shoester.
Uitleg aan de lezer van Manboel: als je online bent op een relatiesite kan iemand die dat ook is je een verzoek sturen voor een chatgesprek. Dat doet Shoester nu aan mij. Misschien een sorry? Dat mag ik niet afwijzen, vind ik. Tuurlijk mag dat wel, is ook veel verstandiger. Maar ja, ik accepteer het verzoek, we chatten en daarbij zie ik de foto van Shoester. Komt niet in aanmerking maar de verbinding is al gelegd. Onderstaand de chat via de site. Daar gaat ie:
Anja: Zojuist mijn mailtje ontvangen, neem ik aan?
Shoester: Klopt
Anja: Ja, dat moest even, ik kan er niet zo goed tegen dat internet ervoor zorgt dat ook mijn generatie onzorgvuldig omgaat met mensen
Shoester: Mijn verontschuldigingen, is niet mijn gewoonte om bot niet te reageren
Anja: Ik moet zeggen dat ik met mooiere gedachten dit internet heb betreden. Het komt ook bij mij weleens voor dat een reactie zo volslagen buiten proportie is dat ik denk 'zal wel' en op de niet-geïnteresseerd button klik
Shoester: maar je hebt gelijk, dat is het minste dat je kunt doen in ieder geval een antwoord.
Anja: Wel leuk trouwens, dat ik gelijk heb "))
Shoester: Je spreekt over mijn generatie. Niet vergeten met je tijd mee te gaan. Normen en waarden veranderen, en zo hoort het ook.
Anja: Ik hoop niet mee te gaan met het minder in acht nemen van fatsoensnormen. Ik lijk Balkenende wel ")).
Shoester: Je refereerde aan Shirley Valentine. wat vind jij daar zo bijzonder aan?
Anja: Ik vind het een fantastische film. Ik vind hem zo mooi omdat het de gevangenschap van vrouwen in een conventionele relatie zo goed aangeeft. Maar ook de liefde die er desondanks is. Gelukkig zijn relaties wat ruimer geworden in de afgelopen decennia.
Shoester: Anja (je echte naam?) Geen foto, ook niet op verzoek
Anja: Niet mijn echte naam maar Shoester ook niet, neem ik aan
Shoester: klopt
Anja: Ik begrijp dat gedoe met nicknames niet helemaal.
Shoester: Nee, kan mij voorstellen dat men voorzichtigheid betracht in het helemaal blootgeven van je identiteit. Internet blijft toch een fenomeen om een beetje voorzichtig mee te zijn
Anja: Ja, doe ik ook, nou ja een beetje
Shoester: Maar je vermijdt mijn fotovraag?
Anja: Ik ga koken want ik krijg vanavond eters en dat kost even extra tijd. groetjes
Anja: Foto op aanvraag beschikbaar
Shoester: Over onbeschoft gesproken!

Meteen na de laatste regel krijg ik de melding dat de verbinding met Shoester is verbroken, de chatsessie is beëindigd.
Ik kan dus niet meer antwoorden. Op mijn printscreen staat nog het woord 'Lul' in de onderste kolom, dat kon ik niet meer verzenden, hetgeen uiteraard zeer jammer is.

Voor degenen die het niet weten, in een chat ben je vaak allebei aan het typen. Mijn regel 'Ik ga koken' is duidelijk tegelijk getikt met zijn 'je vermijdt enz.' want het één is geen antwoord op het ander. Meteen daarna antwoord ik dat mijn foto op aanvraag beschikbaar is, dat staat in mijn profiel, hetgeen hem blijkbaar niet is opgevallen, en herhaal ik hier. Zijn reactie, zie boven.

Wat gebeurt hier nu? Was die man vanaf het eerste woord van plan mij terug te pakken omdat ik hem een mailtje heb gestuurd over niet antwoorden? Gedurende de gehele chat met zijn vinger op de knop Verbreken verbinding, wachtend op een kans iets lulligs te zeggen? Het lijkt er wel op want in het gesprek zelf gebeurt niets wat zijn reactie rechtvaardigt. Zou zo'n man hier nou een stijve van krijgen?? Meteen na het verbreken van de verbinding handenwrijvend achterover leunen? Zich verder de hele dag verkneukelen dat hij dat vrouwtje eens even een poepie heeft laten ruiken? Wat een lul.