Even van alles wat. Er is in de tijd dat ik Manboel schrijf weinig veranderd. Ik ontvang nog steeds mailtjes van veel te jonge mannen, oudere vrouwen blijken een favoriete doelgroep voor dit segment van de relatiesiteleden. Ik heb mailtjes niet beantwoord (ja, helaas, waar je mee omgaat ....), mannen afgekeurd op hun foto, ik ben afgekeurd op mijn foto's, er zijn nog steeds getrouwde mannen zoekend op de sites, en een antwoord op je mailtjes krijg je maar in 20%. Hooguit.
Ik schrijf doorgaans geïnteresseerde mailtjes, ga in op wat er in het profiel staat, stel een vraag. Het maakt allemaal niets uit, antwoord krijg je meer niet dan wel. Nog onfatsoenlijker vind ik het als ik desgevraagd een foto stuur en ik krijg daarna geen bericht. Kijk, de boodschap is duidelijk, meneer heeft geen interesse. Dat kan, maar laat dat dan even weten. Wat een boer moet je zijn om niks meer te laten horen. Ook stuur ik af en toe een mailtje gewoon om iets aardigs te zeggen over een profiel of een foto. Ook daar komt vaak geen antwoord op. Sociaal gedrag is blijkbaar moeilijk. Voor mannen.
Eén meneer, Tom uit Limburg, beweert na mijn mailtje waarin ik hem er op aanspreek dat hij geen antwoord geeft, dat hij het eerste mailtje nooit heeft ontvangen. Haha. Bij de betreffende relatiesite staan verzonden mailtjes niet alleen in je Postvak uit, je kunt tevens zien dat het mailtje gelezen is door de betreffende persoon, op welke datum en hoe laat. Ik schrijf hem dat. Hij blijft er in een volgend mailtje bij dat hij geen mailtje heeft ontvangen. Hij eindigt met:

Jammer toch jammer.
Ik blijf er bij ! Niet ontvangen!
Wie je dat berichtje gestuurd hebt ???
En men zegt mensen uit zeeland zijn dom koppig, geloof er niks van...

Hoe is het toch mogelijk dat zo'n man dat ontkent, hij kan er gewoon niet onderuit, het staat zwart op wit dat het mailtje aan hem is gezonden en dat hij het heeft gelezen. Maar ja, toegeven dat het zo is.... dat is natuurlijk onmogelijk. Dan beter de zwarte piet bij mij gelegd, makkelijk toch!

Over de andere kant, de dameskant, hoor ik van de mannen met wie ik contact heb bijna uitsluitend negatieve geluiden. Van een ander soort in veel gevallen maar dan toch. Het niet antwoorden staat ook daar bovenaan de lijst met ergernissen maar de dames plegen ook misleidende fotootjes te plaatsen. Foto's van jaren geleden.... Verder wordt er flink gesjoemeld met getallen, leeftijden en kilo's dalen fors. Ze stijgen uiteraard weer als er een ontmoeting plaatsvindt. Hoe dom kun je zijn.

Een meneer uit België die een ingezonden brief schreef op een single discussieforum, verdeelt de dames die hij via relatiesites ontmoet heeft in drie categorieën. Dames die seks willen en snel, dames die in de slachtofferrol zitten en dames die financiële zekerheid zoeken. 30% Van de vrouwen op internet zit volgens deze meneer achter de portemonnee aan. Tjonge, ik dacht dat Gerda een uitzondering was. Er zijn dus heel veel van zulke vrouwen, een vriend had het me ook al gezegd: 'Er zijn vele Gerda's op deze wereld'. En mannen tuinen daar in. Voelen zich gevleid door de aandacht en zien niet dat ze er helemaal niet toe doen, alleen de portemonnee telt.
In een programma van de VPRO over de liefde, hoorde ik recent iets dergelijks. Er was een echtscheidingsadvocaat aan het woord die aangaf dat met name in welgestelde kringen het echtscheidingscijfer ten gevolge van de financiële crisis rap stijgt. De betreffende vrouwen worden onrustig nu er niet zo veel meer te halen valt gezien het verdampte vermogen, zo gaf ze aan. Als het maandelijks te spenderen bedrag daalt, worden de vrouwen ontevreden en vinden ze de man niet meer interessant. 'Sommige vrouwen', zo zei ze, 'hebben van uitgeven hun beroep gemaakt. Voor de rest was er al niet zo veel en al helemaal geen liefde.' Voor vrouwen een reden om te zeggen 'wat heb ik nog aan je'. In feite zeggen deze vrouwen, zo zei de echtscheidingsadvocaat, 'je bent geplukt, dank je wel, en ik ga verder'. Als bij de afwikkeling van de scheiding zichtbaar wordt hoeveel er in de afgelopen jaren is doorgejaagd, schrikken die mannen zich verloren. Ze hadden er geen weet van. Wat mij betreft is het hen gegund. Als je zo dom bent.....

Ik ben stomverbaasd als ik zoiets hoor. Lijkt me voor de betreffende mannen een dubbele afknapper. Zij dachten dat die vrouw aan hun arm hing vanwege hun flitsende persoonlijkheid. Hoe blind kun je zijn? Het zijn dus niet alleen vrouwen uit het Oostblok en Thaise vrouwen die zich graag in de armen werpen van een meneer met een gevulde portemonnee, ook Nederlandse vrouwen zijn daar blijkbaar niet te beroerd voor. Had Wietse toch gelijk dat ie Gerda niet durfde meedelen dat iedere dag uit eten gaan hem te duur was. Hahaha.

Waarom ben je single?
In het decembernummer van het tijdschrift Psychologie staat een artikel met als titel 'Waarom ben jij single?'. Aan de hand van de inhoud kun je je afvragen in hoeverre dit single zijn eigen schuld is. Ik ben zeer benieuwd en bekijk de punten.
Punt 1 stelt de vraag 'Ben ik ongelukkig met mezelf?' Volgens het artikel is het niet perse noodzakelijk je gelukkig te voelen om een relatie te vinden maar is het wel handig niet te diep in de put te raken. Tevreden mensen stralen dat uit en zijn daarmee aantrekkelijker.
Op mij is dit punt niet van toepassing. ik ben een zeer tevreden mens. Met in 2008 een dipje ")).
Punt 2 stelt de vraag 'Heb ik bindingsangst?' Ook geen eigenschap waarmee je makkelijk aan een relatie komt, zou je denken. Amerikaans onderzoek echter wijst uit dat er geen enkel verschil is in de mate van bindings- of verlatingsangst tussen singles en mensen met een relatie.
Bindingsangst is op mij niet van toepassing.
Punt 3 'Staan mijn exen nog in de weg?'. Als er iets niet het geval is, is dit het wel. Exen, wie zijn dat? 
Verhaaltje:
Een aantal jaren geleden ging ik met mijn schoonzus in mijn voormalige woonplaats naar Albert Heijn. We kwamen een meneer tegen en mijn schoonzus zei hem gedag. De meneer keek afwachtend en ietwat vragend naar mij, maar ik dacht 'nee, je kent mij echt niet' en liep door. Ik dacht er achteraan 'wat een lekker ding'.
In de supermarkt aangekomen zei mijn schoonzus 'goh, die had ik al lang niet meer gezien'. Ik hoorde het nauwelijks, was druk met receptenkaarten, en reageerde niet op haar opmerking. Toen we al lang en breed in de stad liepen zei ze 'Goh, die [naam van mijn ex], die had ik al lang niet gezien'. Ik keek om me heen en zag hem nergens. Ik riep 'waar, waar, zeg dan waar, ik wil hem ook zien'. Ze keek me stomverbaasd aan en zei 'daarnet, bij Albert Heijn'. Je begrijpt, we hebben ons tranen gelachen. Ik had hem niet herkend. Hoezo nog last van je exen! Ik heb natuurlijk meteen mijn dochters gebeld en het verhaal verteld. En echt, als ik het van iemand anders zou horen, zou ik moeite hebben het te geloven. Maar het is echt gebeurd.
Punt 4 Stel ik te hoge eisen? Dat is voor mij een reuze valkuil. Omdat de hele wereld je voortdurend vertelt dat je steeds kritischer wordt naarmate je langer alleen bent, kijk je wel drie keer uit om kritisch te zijn. Ik laat me van alles aanleunen, veel te dikke mannen, mannen die in verloren momenten, als het hen uitkomt, misschien eens tijd voor mij hebben, mannen die in bed niets voorstellen, mannen die onaangenaam commentaar op mij leveren, mannen die mij als oorzaak van het debacle aanwijzen terwijl ik er part noch deel aan heb, mannen die voor honderd procent niet bij mij passen, mannen met te veel bombarie, ik accepteer alles. Allemaal omdat iedereen mij ervan verdenkt toch wel uitermate kritisch te zijn.  
Het advies in het artikel luidt niet meteen af te knappen op de verkeerde kleur sokken of de verkeerde schoenen. Ik kan met overtuiging zeggen dat ik die zaken wel signaleer maar ze vormen geen onderdeel van de beslissing ja of nee.

Een hele geruststelling, dit artikel. Ik doe het nog niet zo slecht. Een bijvraag, in een soort column bij het artikel, ging over het kunnen geven en ontvangen. Met het eerste heb ik geen moeite, met het tweede heb ik inmiddels, na mijn ervaringen op datingsites, wel wat reserve.

Nu naar Ab:
Ab is een 58-jarige meneer uit Noord-Brabant, gezien zijn foto een niet echt aantrekkelijke man, lang, benig, puntig gezicht. Hij schrijft in zijn profiel dat hij regelmatig naar zee gaat om te rennen over het strand en door de duinen van de Zeeuwse kust. Ik besluit Ab een leuk mailtje te sturen om hem uit te nodigen voor een kopje koffie als hij zich weer richting Zeeland begeeft. Zulke dingen vind ik leuk, ik zou willen dat mannen zo verrassend waren. Mannen echter vinden dit aanmerkelijk minder leuk, althans Ab.

6 juli 2009
Hallo Ab,
Is het misschien een leuk idee om bij mij een kopje koffie te komen drinken als je weer gaat rennen langs de Zeeuwse kust??
Ik hoor het graag.
groetjes, Anja.

Onthoud bovenstaand mailtje. Ik schrijf niks over 'ik vind je profiel leuk', 'wil je met me mailen', niets dat ook maar in de verste verte duidt op het aangaan van vriendschap of een date, laat staan een relatie.
Ab is net terug van de camping, laat hij weten, en hij wil mijn foto zien. Verder geen enkel persoonlijk woord.

Anja.
Gisteren ben ik juist met de caravan teruggekomen, ik heb 3 maanden een voorseizoenplaats gehad. Wil je mij toestemming geven je foto te bekijken?
Groetjes van Ab

Wat een gezellig voorstel, had hij kunnen schrijven. Wat een leuk idee, had hij kunnen schrijven. Maar nee, een foto. Om ergens koffie te gaan drinken. Waar slaat het op? Maar ja, ik wil niet al te kritisch zijn, zoals je net hebt kunnen lezen, en schrijf, ondanks dat ik er niks van snap, op 11 juli terug.

Hallo Ab,
Helaas, er staat geen foto bij mijn profiel. Wat jij vraagt, een foto die alleen via toestemming zichtbaar is, schijnt te kunnen maar ik heb me er nog niet in verdiept hoe.
Dus... als je een foto wilt zien heb ik je privé mailadres nodig.
groetjes, Anja.

Ab stuurt zijn mailadres en ik stuur Ab twee fotootjes. Inmiddels is naar schatting half mannelijk Nederland in het bezit van deze foto's. Ab schrijft op 15 juli terug:

Hoi Anja,
De verschillen tussen beide foto’s is nogal groot, zou je mij er nog enkele willen sturen.
Je geeft aan in je profiel alleenstaand te zijn, ben je gescheiden of weduwe?
Welke plaats woon je in Zeeland?
groetjes van, Ab

Dacht het niet, Ab. Vind het sowieso al kolder dat hij foto's wenst om ergens gezellig een kopje koffie te drinken en nu zijn twee foto´s ook nog niet genoeg naar de zin van Ab. En waar dient die vraag over mijn burgerlijke staat voor. Denk aan bovenstaande, ik heb niets gemeld over een eventuele relatie. Flikker toch op. Ik schrijf hem af. Tjonge wat ben ik resoluut, een nieuwe karaktereigenschap, geheel en al ontstaan door mijn lidmaatschap van relatiesites.

Hoi Ab,
Nee Ab, dat ga ik niet doen. Sorry. Ik krijg hier een onplezierig gevoel van.
Veel succes verder. Ik hoop dat je vindt wie je zoekt.
groetjes,
Anja.

Halve zool. Hij dan hè, ik niet.