In januari voer ik iets uit wat ik eigenlijk voor de feestdagen had willen doen, het kwam er niet van. Ik bedenk dat het een leuk idee is om met ongeveer tien mensen van relatiesite Knuz een gezellig avondje te hebben. Het contact waarvoor relatiesites bedoeld zijn verloopt moeizaam, misschien is dit leuk. Ik ga tien mannen en negen vrouwen uitnodigen. Hûh?, dat is toch samen twintig? Ja, dat weet ik ook wel, maar aangezien de meeste leden van relatiesites niet reageren op berichten, schrijf ik aan meer mensen. Ik ben benieuwd. Ik schrijf:

Hallo,
Eerst even voor de dames: misschien heeft het je verbaasd mij twee keer of meer bij je statistieken te zien maar het had een reden.
In eerste instantie had ik onderstaand voor oudejaarsavond bedacht maar de tijd was te kort om e.e.a. te regelen, dus daarom nu het volgende:
Mij lijkt het leuk een aantal mensen uit te nodigen. Ik denk dan aan ongeveer 10 personen. Gewoon bij mij thuis een gezellig avondje met vrouwen en mannen uit Brabant, Zeeland en Zuid-Holland. Ik heb daarbij aan jou gedacht als één van de mensen van wie het me leuk lijkt je te ontmoeten.
Als er niet voldoende deelname is, hoor je dat zo snel mogelijk.
Als er wel voldoende belangstelling is, laat ik weten hoe, wat, waar en wanneer.
Ik ben benieuwd.
groetjes, Anja.

Ik krijg antwoord van drie vrouwen en twee mannen. De vrouwen en één van de mannen vinden het een leuk idee, de tweede man schrijft als volgt:

Anja,
Dank dat je aan me gedacht hebt maar ik ga nooit zomaar langs bij mensen die ik helemaal niet ken.
Ik heb nog nooit enig contact met je gehad en heb geen idee wie je allemaal uit zou willen nodigen
Ik zal dus niet van de partij zijn
Wel dank voor je uitnodiging
Vriendelijke groet, Floor

Dat is tenminste wat. Iedereen, ook deze niet-avonturier, heeft het volste recht het niet leuk te vinden of om een andere reden niet mee te willen doen, maar hij antwoordt tenminste. Dat doet driekwart van de aangeschrevenen niet. Schandalig dat zo weinig mensen reageren maar helaas gebruikelijk op relatiesites. Ook onder vrouwen blijkbaar een gewoonte. Dat vind ik echt erg. Ik laat de niet-reageerders weten wat ik ervan vind:

Hallo mannen en vrouwen van Knuz,
Vorige week zond ik je een mailtje over een te organiseren en hopelijk gezellige ontmoeting bij mij thuis. Ik zond dat mailtje aan 9 vrouwen en 10 mannen in de leeftijdscategorie 54-65.
Van de 19 mensen hebben er zegge en schrijve 5 gereageerd. Drie vrouwen en twee mannen. Dat is uiteraard hogelijk teleurstellend.
Ik kan begrijpen dat iemand geen zin heeft in een dergelijk avondje. Maar dat 14 mensen van de 19 niet reageren, daar heb ik geen woorden voor. Hoe moeilijk kan het zijn even terug te mailen dat je geen interesse hebt. Kleine moeite, lijkt mij.
Door dergelijk gedrag zakt mijn beeld van de mensen die de relatiesites bevolken nog verder en geloof me, erg glorieus was het al niet. En jullie zijn mensen van mijn generatie, waarvan ik altijd nog denk dat er aan onze opvoeding niet veel heeft gemankeerd en dat ons nog normen zijn meegegeven. Blijkbaar kun je dat laten vallen op het moment dat iets anoniem wordt.
Hoe dan ook, uiterst teleurstellend dat mensen berichten negeren en onbeantwoord laten. Ik dacht selectief te zijn geweest in wie ik schreef, gelet op opleidingsniveau bijvoorbeeld. Helaas laten zelfs mensen met een behoorlijke opleiding de normale omgangsvormen los op het moment dat een nickname hun identiteit afdekt. Ik vind dit zo demotiverend dat ik er niet goed van word.

Het doet er uiteraard niet toe dat mijn leuk bedoelde plan niet in goede aarde is gevallen, dat kan altijd nog met andere mensen of met de mensen die wel gereageerd hebben. Bovendien was het maar een in een vlaag opgekomen idee waarvan ik geen notie had of mensen daarvoor belangstelling zouden hebben. Maar niet antwoorden als iemand je een vraag stelt??
groetjes en nog veel succes,
Anja

Eén man reageert:

Hallo Anja,
Je verhaal met die uitnodiging was voorzien van vele vaagheden. Dus logisch toch van zo weinig reactie. Zelf sta je ook niet met een foto op je site.
groetje Paga

Tuurlijk, leg de schuld maar bij een ander. Voorspelbaar gedrag. Hoezo was mijn mailtje voorzien van vele vaagheden? Waar dan en waarover? En dan meteen een verwijt meegeven dat er geen foto op de site staat. Tjonge, jonge. Mannen!! Uiteraard heb ik hier niet op geantwoord.

Wat een wereld, de wereld van de relatiesites. Wat een bevolking, de mannen en vrouwen van de relatiesites. Driekwart van de mensen reageert niet op een berichtje. Hoe haal je het in je hoofd iemand niet te antwoorden die je wat vraagt. Hoe kan dit bestaan?