En dan kom ik me daar toch weer een loser tegen! Ongelooflijk. Een loser als mens want maatschappelijk gezien is deze meneer geslaagd. 
Er is zelfs een ontmoeting geweest, want het liet zich in eerste instantie leuk aanzien. Ik noem hem Dikkiedik, een naam die van toepassing is op zijn formaat. Dat is zo geboren in een gesprek over het hele gebeuren met een vriendin.
Dikkiedik is een man van 63 jaar en hij woont in Gelderland. Een lange man, 191 m, dat vind ik leuk, met een gewicht waar je steil van achterover slaat. Op E-matching schrijft hij 110 kilo, ik zou de rest niet graag optillen. Maar ik ga nog even uit van wat op E-matching staat en 110 kilo bij een lengte van 191 m, dat kan.
Bij favoriete films schrijft hij: Tom en Jerry. Dat vind ik leuk, daar val ik voor, voor zulke dingen. Zijn profiel:

Een empathische onthoud_dit wat onconventionele man, een beetje avontuurlijk, die het leuk vindt om dingen te ondernemen. Analytisch met heel veel gevoel onthoud_dit. Een sterke persoonlijkheid, met veel humor. Een man met een brede belangstelling, maar die niet alles even boeiend vindt.
Overwegend rustig en een beetje wijs (zei hij heel bescheiden). Die als interim-manager / consultant veelal formeel gekleed gaat, maar daarbuiten in `vrije tijd`.
Belangstelling: techniek en wetenschap maar niet te ingewikkeld.
Filosofie (af en toe eens verwonderd zijn), architectuur. Skiën, golfen (niet fanatiek). Vrijwilligerswerk, onder andere computerles geven aan ouderen en een aantal besturen. Ook span ik mij in voor de sociaal zwakkeren onthoud_dit.
Het lezen van thrillers. Theater (veelal Londen) en stedentrips. Overigens lees ik dat zeilen toch wel erg belangrijk is. Voor wat dit waard is, ik heb als instructeur, in mijn studietijd, een aantal jaren les gegeven.
Ik zoek een vrouw met geestelijke inhoud. Die zich een beetje bewust is van wat er in de wereld gaande is. Iemand die zich graag laat verrassen en daarbij bereid is
dingen te ondernemen. Ook iemand die kwetsbaar kan zijn en die kan en wil delen met de ander, met tijd voor elkaar.
Kortom gewoon een heerlijke vrouw. Een foto van mij is geen enkel probleem, maar dan vind ik wel dat wij wat meer van elkaar zouden moeten weten, zodat ik weet aan wie ik een foto stuur en omgekeerd. Dus reageren met alleen `foto` is niet handig.
Verwachtingen van vriendschap/ relatie: Ik hoop dat je het net als ik, belangrijk vindt om tijd voor elkaar te hebben. Tijd voor aandacht, tijd voor liefde en houden van. Gewoon simpelweg genieten van elkaar en van het leven.

Dat klinkt niet onaardig, toch? Ik schrijf hem, tesamen met nog een aantal mannen, op 20 december. Dat meer mannen tegelijkertijd aanschrijven is iets wat geen kwaad kan, er reageert er maar één op de tien. In het gunstigste geval.

Goedemiddag,
Zo vlak voor kerst, nu de wereld buiten zo prachtig is en binnen heerlijk warm, vind ik het een goed moment actief te worden op E-matching.
Mij zijn de laatste weken diverse heren voorgeschoteld als zijnde een match voor mij. Ik heb ze, als ik het met het voorstel eens was, opgeslagen als favoriet en nu ben jij uit de tombola gerold als de man die ik een berichtje stuur.
Je schrijft een mooie oproep, ik ben er van gecharmeerd. Met het noemen van Tom en Jerry als favoriete film geef je blijk van humor, iets wat ik onontbeerlijk vind in welke relatie dan ook.
Wil je mijn oproep ook eens lezen? Misschien is het leuk eens wat te mailen en ….. wie weet.
Fijne zondag, Anja.

Op 23 december krijg ik een reactie van Dikkiedik.

Dag Anja. Bedankt voor je reactie. Het lijkt mij leuk om elkaar te leren kennen.
Liefs Dikkiedik.

Ik schrijf terug op 24 december.

Dag Dikkiedik,
Bedankt voor je berichtje.
Ik heb je profiel er nog eens even bij gepakt. Je schrijft onconventioneel te zijn, in welk opzicht? Ik besef dat dit een moeilijke vraag is, ik vind hetzelfde namelijk van mezelf, maar zou het niet in een paar woorden kunnen vangen.
Zeilen is voor mij niet belangrijk, ik neem aan dat je dat in oproepen van dames op deze site hebt gelezen? Als ik over de Zeelandbrug rijd en ik zie de zeilschepen scheef hangen, griezel ik. Maar... ik ga het deze zomer toch wagen met een vriend, heb ik beloofd.
V.w.b. vrijwilligerswerk heb ik momenteel nog maar één functie. Tot een paar maanden geleden was ik actief in een door de gemeente in het leven geroepen denktank, die de renovatie van een deel van de wijk waarin ik woon begeleidde. Nu is dat voltooid en is onze inspraak en meedenken niet meer nodig.
En verrassingen, wie wordt daar niet blij van? Ik denk dat geen enkele vrouw dat afwijst en ik al zeker niet.
Verder ben ik een vrolijk persoon, ik geniet van het leven, mag graag plezier hebben en kan nog schateren.
Ik werk 3,5 dag per week, heb twee dochters die na hun studie elders zijn blijven/gaan wonen.
Momenteel geniet ik van een heerlijk rustige kerstvakantie, echter nog maar tot morgen, eerste kerstdag. Dan wordt het drukker, afspraken, bezoeken enz.
Oké Dikkiedik, graag hoor ik wat naders van je.
Ik wens je een heel fijne dag.
Liefs, Anja.

Het blijft stil van de kant van Dikkiedik, de man die mij graag nader wilde leren kennen. Ik heb niet voor de kat zijn viool zo'n uitgebreide mail geschreven en dus schrijf ik nog eens.

Hi,
Op 24 december stuurde ik je een vrij uitgebreide mail als antwoord op jouw opmerking dat het je leuk leek elkaar te leren kennen. Je hebt op mijn mail niet gereageerd.
Uiteraard kun je na mijn mailtje terugkomen op je eerste gedachte maar ik zou het op prijs hebben gesteld als je me dat had laten weten.
groetjes, Anja.

Dezelfde dag, daar is Dikkiedik met een antwoord.

Dag Anja.
Het spijt mij dat ik zo laat heb gereageerd. Ik was een tijdje weg. Dit weekend ben ik ook weg. Maar daarna heb ik alle tijd en wil ik graag je vragen beantwoorden. Zullen wij dat telefonisch doen? Dat vind ik wat prettiger. Ik ben niet zo`n mailer. Mijn nummer is xxxxx. Wat mij betreft kan het bijna iedere dag volgende week. Laat maar even weten.
Liefs Dikkiedik

11 januari
Hi Dikkiedik,
Je kunt me bellen, schrijf je. Tjonge, ik ben niet zo'n ster in het zetten van eerste stappen maar ik zal mijn best doen.
Vanavond ben ik niet thuis omdat er een etentje is ter gelegenheid van.... MIJ!! En als daar iemand niet kan ontbreken, ben ik dat. Morgenavond ben ik thuis, dan bel ik je.
groetjes, Anja.

Op 12 januari voeren Dikkiedik en ik ons eerste telefoongesprek. Dikkiedik weet van aanpakken, de seks kwam al dik aan de orde. Hij heeft daar een reden voor, vertelt hij. Seks was in zijn huwelijk onbespreekbaar, een soort enge ziekte die alleen bij andere mensen voorkomt. Het was zo volkomen taboe dat hij toen zijn vrouw vroeg of hij 'het' zelf deed, niet eens durfde antwoorden. Hij wil daarom meteen testen of ik er tegen kan. Ik kan er tegen. Geen twijfel aan.
De manier waarop hij het aan de orde brengt, vind ik humoristisch. Midden in een gesprek, een eerste gesprek met een onbekende man, komt de vraag: 'Gaan we neuken?' Ik schoot in de lach. Dikkiedik heeft deze test al vaker gedaan en ook vrouwen meegemaakt die dan meteen de verbinding verbreken. Ik doe dat niet, ik zeg: 'Vandaag niet'. Even later vraagt hij 'maar gaan we wel neuken?', waarop ik antwoord: 'als je het netjes vraagt, is dat best mogelijk'.
Ik constateer één minpuntje tijdens dit gesprek, een minpuntje waar ik op dat moment al conclusies aan had moeten verbinden. Dikkiedik verbetert mijn uitspraak. Ik heb een accent, ben opgegroeid met dialect. Die tongval hoor je. Achteraf denk ik 'dat had ik niet moeten accepteren'. Maar ja…..

Hij geeft in het telefoongesprek aan dat ik een foto van hem kan zien als ik zijn naam intik op Google. Dat doe ik. Er verschijnt een krantenartikel over de benoeming van Dikkiedik in het bestuur van een plaatselijke afdeling van een landelijke organisatie. Een dikke man, dat zie ik aan het meer dan bolle hoofd, maar leuk om te zien. Grijs haar en idem stoppelbaardje. Leuke bril. Ik stuur hem, zoals beloofd in het telefoongesprek, mijn foto's.

Ook komt mijn schrijven op Hyves aan de orde, ik houd daar blogs bij van mijn wedervaren en er staat een blog over mijn beste vriendin, degene voor wie het verslag van mijn belevenissen op relatiesites oorspronkelijk was bedoeld. Ze was ernstig ziek en is op 28 december 2009 overleden. Ik heb op Hyves weergegeven wat ze voor mij heeft betekend, bij wijze van monument, op deze site onder januari 2010. Dat vertel ik aan Dikkiedik en hij leest het.

13 januari
Ik heb je hele blog gelezen. Indrukwekkend. Onderstaande tekst is je berichtje voor 13 januari.
`Ik heb gisteravond een hele leuke, lieve, slimme, empatische, begerenswaardige, niet te versmaden, aantrekkelijke man aan de telefoon gehad. Zo`n man waarvan je denkt, na het telefoongesprek, was hij maar hier dan konden wij samen de koude, eenzame nacht heel gezellig maken. Zo`n man waarbij je aan zijn stem kan horen hoe het zal zijn als hij teder je lichaam streelt en verkent. Zo`n man die je achter elkaar de sterren laat zien. Zo`n man die het heerlijk vindt als je laat horen en voelen hoe je geniet. Zo`n man die opgewonden raakt door jouw opwinding. Zo`n man waar je dan ook nog mee kan lachen en praten. Zo`n man ja, had ik aan de telefoon.`

Dit vind ik humor, ik moet erom lachen. Veelbelovend, een man waar ik om moet lachen.

Ons contact bestaat nu voornamelijk uit telefoongesprekken die steeds meer seksueel van aard worden. Dikkiedik kan mij aardig in the mood praten. Hij vertelt mij wat hij allemaal met me gaat doen, hoe hij me gaat verwennen, en ik geniet……

We sms'en ook. Dikkiedik heeft een lichte afwijking, hij smst veel, heel veel. Het komt voorzichtig op gang.
Sms Dikkiedik, 15 januari 22.34 uur
Lieve Anja. Ik vond het heerlijk met je. Straks op je rechterzij en ik op mijn linker. Met mijn handen op je wangen kijk ik in je ogen in het maanlicht. Ik kus je zachtjes en hou je vast. Slaap lekker straks en denk aan mij en voel mij. Liefs.

Dit is lief, toch? Een man die tedere dingen zegt. Heerlijk. Ik antwoord:
Sms Anja, 15 januari 22.51 uur
Doe ik en ik word er nu al blij van. Slaap lekker. Kus Anja

Uiteraard vermeld ik de meeste smsjes niet. Niet relevant of interessant. Maar sommige kan ik je niet onthouden. Ik verwoord mijn gevoel in een smsje:
Sms Anja, 16 januari 21.55 uur
Nu zit ik je zomaar een beetje te missen. Kus

Sms Dikkiedik, 16 januari 21.56 uur
Afschuwelijk. Denk aan mij en vrij met mij. Kussen op heerlijke plekken.

Ik word tijdens de telefoongesprekken met Dikkiedik onzeker van het feit dat ik niet weet of hij serieus is of niet. In het begin vond ik dat leuk, ik moest om hem lachen, maar het gaat irriteren als je er nooit van op aan kunt wat iemand zegt. Hij is er trots op, zegt hij, dat hij met een stalen gezicht mensen op het verkeerde spoor kan zetten. Grapje!! Ik vraag me af of er met die man een gesprek te voeren valt. Als ik reageer op iets, zegt hij bijvoorbeeld 'dat doe ik altijd bij domme mensen'. Dat noemt hij een grapje, want als hij het meende zou hij zoiets nooit zeggen, zegt hij. Ik zal nooit schele zeggen tegen een schele, is zijn credo.
Ik vind er geen lol aan.

Het sms'en begint intenser te worden en vooral midden in de nacht. Mijn wekker gaat om 06.20 uur af. Dat is iets waar Dikkiedik geen rekening mee houdt. Ik ook niet trouwens, het is een leuk contact, wat doet het er dan toe?

Op 18 januari zit ik in een vergadering en Dikkiedik smst. Ik moet erom lachen, hij weet dat ik een overleg heb.
Sms Dikkiedik, 18 januari 2010 21.56 uur
Ik wil seks schatje. Liefs.

Sms Anja, 18 januari 22.01 uur
Nu?????

Sms Dikkiedik, 18 januari 22.02 uur
Ja. Maar misschien komt het nu niet uit. Geef even een belletje als het schikt. Liefs.

We bellen als ik thuis ben en daarna start het sms'en weer.
Sms Dikkiedik, 19 januari 00.15 uur
Ik lig inmiddels ook in bed. Als het om seks gaat wat vind je dan heel erg lekker? Schrijf het mij, dan ga ik zo nog heerlijk aan je denken. Liefs.

Ik schrijf het hem. Maar daar hebben jullie, als lezers van Manboel, natuurlijk niks mee te maken. Sorry....

Sms Dikkiedik, 19 januari 2010 00.21 uur
Heerlijk.

De volgende dag, tja hij had succes met zijn eerste smsje met deze tekst, smst Dikkiedik hetzelfde als tijdens de vergadering. Nu ben ik aan het werk.
Sms Dikkiedik, 19 januari 2010 14.04 uur
Ik wil seks.

Ik zie het berichtje pas veel later, ik heb het geluidje niet gehoord.
Sms Anja, 19 januari 19.56 uur
Zie het nu pas, ben al in het theater. Kus

Wanneer ik thuis ben, smst Dikkiedik opnieuw.
Sms Dikkiedik, 19 januari 2010 23.59 uur
Ik wil GEEN seks.

De humor is er voor mij nu wel van af, een grapje is maar één keer leuk. Maar ach, ik sms terug.
Sms Anja, 20 januari 00.01 uur
Why not?

Sms Dikkiedik, 20 januari 2010 00.02 uur
Je n'ai pas besoin. Bonne nuit

Sms Anja, 20 januari 00.04 uur
Gaat het wel goed met je of moet ik mij ongerust maken?

Sms Dikkiedik, 20 januari 2010 00.05 uur
Nein. Das ist nicht notwendig. Gute nacht.

Sms Anja, 20 januari 00.06 uur
Ben je boos?

Sms Dikkiedik, 20 januari 2010 00.07 uur
No, I am not cross. Sleep dreams

Sms Dikkiedik, 20 januari 00.09 uur
Suo haste no gridje?

Sms Anja, 20 januari 00.11 uur
Ik begrijp helemaal niks van je?

Ook bovenstaande valt wat mij betreft niet onder de categorie leuk. Maar ja, dat is mijn smaak.
Later krijg ik bericht dat Dikkiedik deze dag in Breda was. Ik sms:
Sms Anja, 20 januari 19.47 uur
Breda!! Dat is bijna in mijn achtertuin!! Was je al bijna hier!

Sms Dikkiedik, 20 januari 2010 19.59 uur
Ik hoop dat je in bed beter bent dan met geografie

Da's dan weer wel humor, ook al heeft hij geen gelijk. Breda is maar drie kwartier rijden.

We bellen iedere dag. In één van die gesprekken vertel ik dat ik een gedurende een bepaalde periode psychotherapie heb genoten. Of ik wel weet wat psychotherapie is, vraagt Dikkiedik. Ik dacht van wel, maar dat blijk ik helemaal niet te weten. Hij komt met een uitleg waardoor ik alleen maar kan zeggen 'dan heb ik altijd het verkeerde woord gebruikt, dan heb ik gewoon therapie gehad.'
De volgende dag tik ik op Google: 'wat is psychotherapie'. Er komt een aantal artikelen boven, dat aangeeft dat psychotherapie exact is wat ik heb gehad. Ik ben tenslotte niet helemaal van Lotje. Waarom doet zo'n man dat? Waarom moeten mannen altijd de degens kruisen, baas boven baas zijn, je hun meesterschap laten voelen? Ik vind het èn dom èn onaangenaam. Dikkiedik blijkt steeds meer een potentaat die mij wel even zal vertellen wat ik allemaal niet goed doe, en zeg, en weet, en denk.

Een aanstaande ontmoeting komt ter sprake en Dikkiedik vertelt dat hij ermee zit dat hij veel zwaarder is dan op E-matching vermeld. Niet alleen dames jokken dus over hun gewicht. Ik vraag hoeveel zwaarder, hij wil het niet zeggen. Dan zal het wel veel zijn. Ik stel hem gerust in een mailtje.

Hi Dikkiedik,
N.a.v. ons telefoongesprek van vandaag.
Stel je mijn situatie voor: ik kom in contact met een meneer die in het veelvuldige telefonische contact alles heeft wat ik maar wensen kan. Fijne gesprekken, hij denkt na over hoe hij in het leven staat, hij spreekt met begrip over zijn huwelijk en wat er is mis gegaan, praat met genegenheid en bewondering over zijn vrouw, houdt van zijn kinderen en spreekt met liefde over zijn kleinzoon. Allemaal dingen die belangrijk zijn. Hij laat me lachen, deze man. En langzaam word ik warm.
Warm van dit contact, warm van deze man. Een veelbelovend contact. Het voelt goed, het klinkt goed, en heel voorzichtig ontstaat de gedachte dat dit misschien wel mooi kan zijn. Deze meneer, met zijn lieve smsjes, zijn grapjes, het lijkt mij heerlijk om in zijn armen te liggen, me aan hem over te geven, door hem vastgehouden te worden. Blij ben ik dat, na de nitwits die via een relatiesite mijn pad hebben gekruist, er een man is waarmee het contact plezierig is. Een cadeautje wat ik niet had verwacht en daarom zeer verrassend.
Een lange man, op een of andere manier vind ik dat hoogst aantrekkelijk. Het staat er uiteraard los van maar zo'n grote man waar je bij kan schuilen, wekt toch een gevoel van veiligheid, bescherming.
'Denk je aan me vanavond', vraagt hij. Natuurlijk doe ik dat.
En zo'n man denkt dat een aantal kilo's te veel mij kan laten afhaken. Malle !!
Liefs, Anja.

Hiermee is Dikkiedik gerustgesteld:

21 januari 2010
Dat was een hele lieve mail die je hebt geschreven. Ik werd er warm van. Ik krijg steeds meer zin in je. Bel je vanavond. Liefs en kussen.

's Avonds bellen we en we maken een afspraak voor een lunch in Hotel New York op zondag 24 januari.

Op 23 januari 's avonds bellen we en tijdens dit gesprek komt er een substantiële donkere wolk binnendrijven. Dikkiedik betwist in onze telefoongesprekken veel van wat ik zeg. Hij weet alles heel goed maar vooral beter. Deze keer komt dat betweterige gedrag tot een climax. Tijdens dit gesprek komt aan de orde dat ik in november met een meneer uit eten ben geweest. Zie http://www.manboel.nl/2009/juni/hilbert
Tijdens dat etentje wist ik dat ik die kennismaking niet wilde voortzetten maar ik vroeg de betreffende meneer in de auto op weg naar huis: 'ga je nog mee koffie drinken?' Ja, dat wilde hij wel. Bij mijn huis gekomen vroeg hij hoe ik 'er over dacht' en ik zei dat ik het idee had dat wij niet bij elkaar pasten. Toen ging hij ook niet meer mee koffiedrinken.
Ik vind dat typisch. Je kunt niet met iemand koffie drinken als er geen relatie uit voortvloeit. Om één of andere reden vertel ik Dikkiedik dit verhaal. Ik zie dat helemaal verkeerd, volgens Dikkiedik. Hij vindt het heel begrijpelijk van die meneer, hij zou zo ook gehandeld hebben. Ik ben veel te zwart-wit.
Hij mag uiteraard denken wat hij wil. Ik echter mag dat niet want hij is vervolgens van mening dat ik er maar eens over na moet denken waarom ik dit zo verkeerd zie. Daarmee plaatst hij zich boven mij. Als ik er dan over nagedacht heb, zegt hij, zal hij het me morgen uitleggen.
Ik zeg dat ik er op het moment dat het plaatsvond al over heb nagedacht en dat dit mijn conclusie is. Hij blijft tig keer zeggen dat ik er nog maar eens over moet nadenken, de dingen van een andere kant moet bekijken en hij zal me morgen wel uitleggen hoe verkeerd ik het zie.
Ik zeg dat het tamelijk vast staat wat ik er van vind en vraag of hij van gedachte is dat ik zijn mening ga overnemen als hij me zijn idee hierover uitlegt. Ja, dat denkt hij inderdaad, want als ik dat niet doe, zegt hij, gaat hij het me ook niet uitleggen. Dat is verloren moeite.
Ik kef nog even terug, hij ook, en zeg (het is over twaalven) ‘ik ga nu slapen, welterusten’.
Ik kan niet tegen conflicterende dingen, ben van zoiets van slag, vind het zeer onaangenaam, met name de positie die hij hiermee ten opzichte van mij inneemt. Ik denk er over de ontmoeting af te zeggen maar ja, dan ben ik misschien al te kritisch, dus vervolgens denk ik maar weer 'misschien….'.
Enfin, ik neem een slaaptablet want anders kan ik mijn schoonheidsslaapje wel vergeten.
Als zo'n man dat nou anders aanpakt en gewoon zegt dat hij het wel begrijpt wat die meneer deed want daar en daarom, ben ik meer dan bereid het van dat standpunt te bezien maar niet zoals hij dat wil afdwingen. Kom nou toch.
Nauwelijks lig ik op bed of Dikkiedik gaat sms'en. Ik antwoord één keer, ik kan zijn grapje, een herhaling van zetten, op dat moment niet echt waarderen.
Sms Dikkiedik, 23 januari 01.56 uur
Slaap lekker.
PS. Neuken?

Sms Anja, 23 januari 02.00
In your dreams….

Sms Dikkiedik, 23 januari 2010 02.01 uur
Nee, in jou.

Ik antwoord niet meer en leg mijn telefoon in de huiskamer zodat ik het sms-geluidje niet meer hoor. Mijn slaaptabletje gaat werken. Er volgen nog meerdere berichtjes, pas de volgende dag lees ik ze.
Sms Dikkiedik, 23 januari 2010 02.07 uur
Beffen?

Sms Dikkiedik, 23 januari 2010 02.11 uur
Stukje lopen?

Sms Dikkiedik, 23 januari 2010 02.15 uur
Patatje met?

Ik vind het enerzijds wel grappig maar anderzijds erg dwingend. Dit gebeurt er dus als ik niet antwoord. Ik sms 's morgens terug.
Sms Anja, 23 januari 09.35 uur
Goedemorgen, ik zie zojuist dat het een goed idee was mijn telefoon weg te leggen "))

Als reactie belt Dikkiedik en vraagt of ik over de kwestie van gisteravond heb nagedacht. Ik vraag of het hem handig lijkt hier weer over te beginnen. Veel onhandiger kun je niet zijn, lijkt mij.
's Middags bij de ontmoeting zegt hij dat hij uiteraard heeft aangevoeld dat het niet goed ging en dat hij daarom heeft gebeld en er weer over begonnen is. Ik heb meegedeeld dat het mij een stuk aangenamer zou zijn geweest als hij in zo'n geval zegt 'het ging niet helemaal goed, gisteravond, zullen we het daar even over hebben' in plaats van het onderwerp opnieuw ter sprake te brengen.

Op naar Rotterdam dus. Hotel New York. Altijd leuk. Ik ontmoet Dikkiedik op de parkeerplaats, we lopen richting restaurant. Het is ontzettend druk, alles vol, men zoekt voor ons een plaatsje. Het wordt nog drukker, als we weggaan staat er een rij mensen te wachten tot op het bordes.

Dikkiedik is kolossaal. Een enorme buik. 110 kilo staat er op E-matching, ammehoela, minstens 130. Hij had tevoren al laten weten dat hij zoveel is aangekomen, maar wilde geen gewicht noemen. Verder geen punt uiteraard, ik stel het alleen vast. Dikkiedik is niet onaardig om te zien, dat had ik al op de krantenfoto gezien.
Maar dan zijn fabelhafte humor.
Het is onvoorstelbaar druk in het restaurant, ik vind dat je dan zonder omwegen je bestelling moet doen omdat het bedienend personeel zichzelf op zo'n drukke dag sowieso al voorbij loopt. Zo niet Dikkedik. We worden naar zijn zin niet snel genoeg geholpen. Daar moet zo'n man, om indruk op mij te maken, iets aan doen. Hij wenkt een paar keer, geen effect. Hij staat op, stevent op een serveerster af, pakt haar bij de arm en wijst naar ons tafeltje. En jawel hoor, even later komt ze onze kant uit. Dan vraagt Dikkiedik, met een uitgestreken gezicht 'schikt het?'. 'Wat zegt u?' 'Of het u schikt, anders roep ik iemand anders'. Geen spoortje van een lach, zodat de serveerster niet kan zien dat dit grappig bedoeld is, zo'n meisje wordt hier dus onzeker van. Ik haat dat. Ik vind het machtsvertoon. Het druipt van het sarcasme, ook al niet aangenaam.
Even later doet hij nog een keer iets dergelijks, de serveerster is vergeten het bestelde mandje brood te brengen. 'Waar is mijn brood?' Kon ik de toon waarop maar laten horen.... maar helaas, geen foto's, geen toon waarop. Het meisje maakt excuses dat ze het vergeten is. Opnieuw dat uitgestreken gezicht en 'hiervan gaat een uitgebreide klachtenbrief naar de directie, daar kunt u op rekenen'. Ik ga op zo'n moment demonstratief zitten grijnzen waardoor het meisje kan begrijpen dat het een grapje is.
Dikkiedik vindt dit leuke grapjes. Humor. Goh, dat was mij nou niet opgevallen. Voor mij valt het meer onder 'iemand in verlegenheid brengen'. De serveerster begreep het niet, dus wat is de zin ervan. Als niemand lacht, wordt het tijd je grapjes eens nader bekijken, dan zijn ze waarschijnlijk niet echt leuk. Ik kan er dan ook niet om lachen. Ik heb er een hekel aan als mensen zich willen bewijzen tegenover bedienend personeel. Vind het zeer ongepast.

Dikkiedik blijkt tijdens deze dag te voldoen aan het minder positieve beeld dat hij in onze telefoongesprekken al heeft laten zien en in de verste verte niet aan het beeld dat ik me voor die tijd van hem heb gevormd. Dikkiedik vertelt mij dikke verhalen, en ik bedoel dikke verhalen, bergen gebakken lucht. Over zijn werk, zijn positie in de maatschappij. Zijn belangrijkheid kent geen grenzen, zoveel is duidelijk. Ik onderga het terwijl ik me afvraag hoelang het me nog lukt de glimlach op mijn gezicht te houden. Tot….Dikkiedik zijn belangrijkheid benadrukt door te vertellen dat hij allerlei zaken regelt voor zijn kinderen (37 en 35 jaar). Hij kent de juiste mensen en heeft ervoor gezorgd dat ze allebei in aanmerking kwamen voor een huis in een nieuwbouwproject waarvoor geloot moest worden. En ja, ik weet dat de wereld zo in elkaar zit, maar ik vind dat niet kloppen. Ik laat hem weten dat ik zulke handelingen niet vind deugen.
We krijgen discussie. Hij blaast zich op en gaat steeds meer voorbeelden noemen van hoe hij dergelijke dingen naar zijn hand zet. Ook voor zijn familie regelt hij allerlei zaken buiten de fatsoensregels om. Ik ben niet onder de indruk van zijn macht en ga het hier nooit mee eens zijn.
Hij denkt mij te overbluffen door te melden dat hij dit voor mijn dochters ook zal doen. Mijn antwoord luidt dat ik van harte hoop dat mijn dochters dat zullen weigeren, dat ik ze zoveel heb meegegeven dat ze niet iets willen hebben ten koste van iemand anders. Dikkiedik blaast zich steeds meer op. Duidelijk is dat deze man en ik het hierover nooit eens worden. Zijn laatste troef: 'de dochter van de aannemer woont naast mijn dochter, hoe denk je dat zij aan dat huis komt.'
Dat is uiteraard een argument dat mij niet overtuigt. Als iemand anders corrupt is, maakt dat jouw corruptie niet goed. Integendeel. Ik wens me te distantiëren van dergelijke gedrag, dat is Dikkedik duidelijk.
Hij wordt door mijn oneens zijn getriggerd tot het vertellen van nog meer dikke verhalen, maar nu voegt hij er iedere keer venijnig aan toe: 'Dat mag ook niet?'

De klap op de vuurpijl komt nog. We rijden een rondje Rotterdam en hij zet de auto in een parkeergarage. Als we vertrekken, komt Dikkiedik er bij de uitgang achter dat hij niet heeft betaald. Hij steekt de auto naar achteren om even te parkeren en dat alsnog te regelen. Er komt een medewerker naar ons toe met de mededeling dat de auto daar niet mag staan. Logisch. Na 'ik moet nog betalen en hoe moet dat dan' (en dat allemaal op een toon die zegt 'ik kan er niks aan doen dat jullie het hier zo stom hebben ingericht') gevolgd door 'zeg jij het maar’, zegt hij: 'Weet je wel wie ik ben? Ik ben van het ABC, helpt dat?' De jongen vraagt wat dat is. Zie je het voor je, een jonge knul met rastahaar, hooguit zeventien jaar met een weekendbaantje in een parkeergarage, nog nooit van het ABC gehoord. 'Daar is deze garage van'. 'Nee hoor', zegt die jongen, 'die is van xxxxx. 'Ja', zegt Dikkiedik 'en dat is van het ABC'.
Tjonge, jonge, ik geneer me verloren…. Met je positie gaan zitten schermen naar een jongen die geen idee heeft waar je het over hebt. Voormalige positie, ook dat nog, van tien jaar geleden. Uiteraard is dit bedoeld om indruk op mij te maken. Tja, dat lukt echt nooit met arrogantie en machtsvertoon, dat is wel het laatste waarvan ik onder de indruk raak.
Uiteraard moeten we met de auto terug de garage in, betalen bij de automaat en dan, net als alle andere mensen, naar de uitgang. ABC of geen ABC.

Dikkiedik heeft voor mij inmiddels volledig afgedaan. Hij ziet het met mij wel zitten, zegt hij. Hij vindt het de moeite waard verder te gaan.
Uit angst te kritisch te zijn, vertel ik mezelf dat er aan iedereen wel iets mankeert en hoe hij met zijn kinderen omgaat, moet hij weten, en als ik hem nou uitleg dat zo’n grap naar een serveerster zo’n meisje onzeker maakt enz. enz. Het verandert mijn idee over deze man niet. Een walg van een man, bah.
Deze man is gewoon respectloos ten opzichte van zijn medemens en overmatig arrogant. Hij probeert dat met zijn semi-intelligente gewauwel over grappenmakerij en gevoel voor humor te verdoezelen, maar ik trap er niet in. Elke intelligente klootzak kan uiteindelijk wel een reden verzinnen waarom hij een klootzak is.
En het leek zo leuk in het begin.

Zou het nou het geld zijn dat van mensen een patjepeeër maakt. Ik heb dat bij Wietse gezien, die overigens van mening was dat hij die verschijnselen niet had, en nu weer. Ze voelen zich baas over de wereld. Vingerknippen en er moet gebogen worden.
Ik denk dat geld je alleen zo kan misvormen als je niet zelfkritisch bent. Als je je laat meeslepen in het tijdelijke genot dat machtsvertoon kan bieden. Wietse is niet zelfkritisch, Dikkiedik is het evenmin. Als je zelfkritisch bent zie je dat een dergelijk gevaar op de loer ligt. Het vermogen tot zelfkritiek is een belangrijk onderdeel van intelligent gedrag. Het zorgt ervoor dat je bescheiden blijft, integer. Ik ben bovendien van mening dat mannen met ECHTE macht minder onderhevig zijn aan de behoefte tot machtsvertoon dan mannen die maar deels ergens, in een gemeentetje of zo, iets van macht hebben.

Ik stel ook vast dat Dikkiedik in zijn gedrag naar mij geen lieve man is. Hij zegt alleen maar rationele dingen. Dat geeft hij ook aan, hij is een man van de ratio. Ik zie niets warms in zijn ogen, bespeur geen gevoel, kortom sinds de ontmoeting met Dikkiedik weet ik dat 'lief' voor mij het toverwoord is. Dat op zijn minst en goede seks (grapje).
Aan lief heb ik het meest behoefte, dat heb ik bijna volledig gemist in mijn leven, vandaar dat ik als een blok viel voor Wietse, hij was lief. Niet over het geheel genomen uiteraard, gezien zijn verzwijgen van essentiële zaken, maar wel in het contact.
Dikkiedik echter voelt niet goed, voor geen meter. Iemand die andere mensen neerhaalt, onzeker maakt, zich ongemakkelijk laat voelen omdat hij er lol in heeft, doet dat bij mij uiteindelijk ook. En daar zit ik niet op te wachten. Daar ben ik vele malen te goed voor.
Waarom vergis ik mij zo verschrikkelijk in mensen?

Thuisgekomen weet ik niet goed wat te doen en dus doe ik niks, laat het maar doodbloeden, maar ik vind dat niet de juiste keus. Je moet iets afronden maar ik doe dat niet.
Op 27 januari schrijft Dikkiedik:

Dag Anja.
Het was even stil, maar ik ben deze week veel weg geweest. Ik heb ook erg nagedacht over ons gesprek en het feit dat jij je de dingen erg aantrekt. En dan bedoel ik in de zin van woorden hebben. Ik ben niet zo'n ruziemaker, maar ik merk dat ik dan wel erg op mijn tenen moet lopen in het geval zich dat voordoet. Dat houd ik waarschijnlijk niet vol, juist omdat je nogal zwart/wit kunt zijn. Conclusie, het lijkt mij verstandig om het bij onze ontmoeting te laten. Ik wens je veel goeds en liefs voor de toekomst.
Liefs Dikkiedik

Het 'woorden hebben' slaat op mijn reactie op het telefoongesprek waarin hij mij aangaf dat ik moest nadenken over mijn standpunt en dat hij het me wel zou uitleggen hoe fout mijn mening was en dan moest ik zijn standpunt overnemen. Uiteraard hebben we het daar zondag over gehad en heb ik mijn mening daarover verwoord.
Hij is een egoïst, kortzichtig, en bang om rekening te moeten houden met mijn gevoelens. 'Ik merk wel dat ik erg op mijn tenen moet gaan lopen.' Slapzwans. Hé, get real, iedereen moet wel eens rekening houden met een ander. En dan deze: 'Dat houd ik waarschijnlijk niet vol, juist omdat je nogal zwart/wit kunt zijn.' Hier moest ik echt even hardop om lachen. Wie is hier nu 'zwart/wit'. Ik, die altijd probeert een excuus te vinden voor het kwalijke gedrag van mijn medemens, of hij, Dikkiedik, die zichzelf al bij voorbaat boven zijn gesprekspartner stelt en zijn eigen meningen zaligmakend vindt?

Hoe hij mij beschouwt zal me trouwens aan mijn derrière corroderen, ik heb geen zin in een man met gebruiksaanwijzing.
Ik vind het wel positief dat hij nog even schrijft, ik zou het stilletjes voorbij hebben laten gaan.
Ik heb geantwoord dat hij uit mijn stilte heeft kunnen concluderen dat ik er hetzelfde over denk.

28 januari
Hoi Dikkiedik,
Ik neem aan dat je uit mijn stilte hebt kunnen concluderen dat ik er hetzelfde over denk.
Ik wens jou ook alle goeds.
groetjes, Anja.

Hoe dan ook, weer een domper. En het begon zo leuk.