Bij de meneer waar deze pagina over gaat heb ik te snel een verkeerde conclusie getrokken. Alle contacten overziend is dit het leukste contact wat ik tot nu toe heb gehad. Een man met wie ik over gevoelens mailde, die geïnteresseerd was, humor heeft, hij leest, kortom helemaal geweldig. Een man naar mijn hart. Alles klopte. Hij heeft de nickname Gentleman en heet Bert. Hij woont in Zuid-Holland en is 61 jaar. Zijn profiel:

Ik ben een sportieveling van eind vijftig die het leven weer te gek vind en graag jou, en met jou de wereld, wil ontdekken. En mijn wereld kan soms klein en dichtbij zijn en bestaan uit kanoen op de Kromme Rijn op zondagochtend in de vroege zonnenstralen, of fietsen langs de Loire. En dan voelen dat je samen bent. Maar dat is (nog) niet zo) Welke warme, sportieve, ruimte gevend en nemende vrouw reageert op deze leuke man?

Er zit een discrepantie in de leeftijd bij het blokje Leeftijd en wat er in zijn profiel staat. Ik schrijf daarover:

Hi Gentleman,
Je schrijft in je profiel: Ik ben een sportieveling van eind vijftig. Je bent 61.
Ik wil graag weten hoe ik mijn leeftijd dan moet omschrijven? Ik ben 60, dus 1 jaar jonger dan jij, maakt dat mij ook eind 50 of ben ik half de vijftig? Grapje.
Wil je mijn profiel eens bekijken? Misschien lijkt het je leuk met mij te mailen?
Graag hoor ik je reactie.
groetjes en een fijne avond,
Anja.

Gentleman schrijft mij terug, hij is nieuwsgierig na het lezen van mijn profiel.

13 augustus 2009
Hoi Anja,
Je hebt me betrapt: mijn eind vijftig betekent eigenlijk dat ik in april 61 ben geworden. Dus ik ben één jaartje ouder dan jij. Mijn "relatiesite-verhaaltje" had ik nog sinds ik 3 jaar geleden eens ben gaan daten. Heb daarna een relatie gehad maar die is sinds een half jaar beeindigd. Ik zal het aanpassen hoor....

Ik heb je profiel gelezen en je maakt me nieuwsgierig. En dan is de volgende stap natuurlijk plaatjes kijken. Bijgaand een foto van me.
Ik ben benieuwd naar je reactie, en jouw plaatje..!
DagDag, jonge vrouw,
Bert

Even een opmerking, ik heb nu, eind februari 2010 dus een half jaar na bovenstaande mail, het profiel van Bert opgezocht op de relatiesite. Er staat nog steeds 'eind vijftig'. Zoveel zijn woorden geuit door mannen waard. Schrijf dan niet dat je het gaat aanpassen, zou ik zeggen, voor mij hoeft er niets veranderd te worden. Ik mail Bert (augustus 2009) terug.

13 augustus 2009
Hoi Bert,
Oké, dat was de leeftijdsvraag ")).
Leuke foto heb je geplaatst. Ik heb gemerkt dat ik heel weinig foto's van mezelf heb en al zeker geen leuke. Ik heb nog altijd plannen één van mijn dochters te vragen een serie foto's te maken.
Ik lijk op foto's altijd op gekke Gerritje. De genen van haar en mijn voorouders hebben zich in een ver verleden waarschijnlijk gekruist. Raar fenomeen, fotogeniek zijn.
groetjes, Anja.

Zo start de mailwisseling tussen Bert en mij. Het wordt een heel leuke mailwisseling, een warme en lieve mailwisseling. Het kan ook goed gaan, het contact via een relatiesite. Het kan ook leuk zijn, het contact tussen man en vrouw.

16 augustus 2009
Dag Anja,
Oké, dat was het fotoverhaal"))
Overigens ik ken gekke Gerritje niet...
Waar ik benieuwd naar ben is waarom je zo'n eind uit de buurt winkelt in je oriëntatie op een (h)eerlijke, stevig in zijn schoenen staande springlevend manmens waar je 's morgens graag naast wakker wilt worden. Zijn de oons bint zuunig types in de buurt niet gemakkelijker te bereiken om ontbijt op bed van te krijgen?
Ofwel, om de verborgen vraag concreet te stellen: wat is het dat je aanspreekt in mijn profiel om te reageren op iemand die toch een 110 om misschien meer km's bij je vandaan wakker wordt.
Dit staat namelijk allemaal niét in mijn profiel:
integer, galant, wijs, maatschappelijk geslaagd, met een groot empathisch vermogen, aangenaam van humeur en, heel belangrijk, waard om mijn vertrouwen te krijgen.
Nou klopt dat allemaal wel, zelfs meer dan dat, maar dat wist jij nog niet!
Iets over mezelf? 61 dus, nog 90% werkend als teamleider. Ofwel, kort door de bocht, ik zorg dat er voldoende werk is bij het bedrijf.
Ik ben ruim vijf jaar geleden gescheiden, nadien een relatie gehad van bijna vier jaar. Heb ook twee dochters. Ben zelf vrij aards en rationeel, maar bezig om daar enig tegenwicht aan te geven. Ben net terug van een weekje yoga, meditatie en dans in Zwitserland, samen met 25 andere mensen en dat heeft me goed gedaan.
Zo, nou weet je bijna alles van me, haha.

Ik ga eens even lekker op m'n racefietsje een rondje Kagerplas maken om de gevolgen van het 'goede leven' binnen de perken te houden.
Een mooie zondag, of maandag of dinsdag, verder!
groetjes, Bert

Bert refereert in dit mailtje aan wat in mijn profiel staat. Leuk gedaan.

16 augustus 2009
Hi Bert,
Ik lees nu je mail, 23.19 uur, en ga je pas later antwoorden aangezien ik morgen de hele dag bij mijn jongste dochter ben. Ach ja, afstanden.... pffff ")).
groetjes, Anja.

En zo mailen we voort. Ik heb het bij het plaatsen op Manboel allemaal opnieuw gelezen en kom tot de conclusie dat Bert een leuke man is.

18 augustus 2009
Hoi Bert,
Hè, hè, eindelijk, daar is ze dan. "))
Gisteravond laat thuis en vandaag een druk dagje. Eerst boodschappen gedaan voor het avondeten want er kwamen mensen eten voor wie ik een lekker maaltje heb gemaakt met een meer dan heerlijk toetje. Na de boodschappen lui in de zon gelegen, gedoucht, opgetut en toen was het bezoek er al. Nu heb ik eindelijk het rijk alleen en kan ik je vragen beantwoorden.

Je vraagt waarom ik zo'n eind uit de buurt aan het winkelen ben. Je schrijft in je profiel dat je in ZH woont, maar geen plaats. ZH begint hier 40 minuten vandaan. Dat vind ik niet ver. Bovendien wat zijn afstanden in Nederland?
En helaas, als je een appetijtelijk heer wilt verschalken, denk ik dat Zeeland niet de juiste vijver is om in te vissen.

Wat me specifiek in jouw profiel aantrok, kan ik eigenlijk niet goed duiden. Het woord sportieveling is het zeker niet. Ik ga dan wel 2 à 3 keer p.w. naar fitness maar ben beslist niet te kenschetsen als een sportieveling.
Je schrijft dat je de wereld weer te gek vindt, dat spreekt mij wel aan. Waarom? Omdat mannen van mijn leeftijd doorgaans zo heel erg oud zijn, niet zozeer van jaren maar wel van instelling. Gezapig, uitgeblust en zonder initiatieven. Iemand die schrijft de wereld te gek te vinden, lijkt daarop een veelbelovende uitzondering.
Jeugdig, vrolijk en vlot ben ik en een dito man lijkt mij geweldig. En dat wordt niet gedekt door dat vreselijke cliché dat in iedere man nog een klein jongetje schuilt. Blèèèèh. En ook niet door die heel erge uitdrukking dat je zo jong bent als je je voelt. Dat bedoel ik allemaal niet, cliché's zijn er zat.
Het moet in jezelf zitten, de levenslust, de nieuwsgierigheid, de wens te onderzoeken wat het leven te bieden heeft, de gretigheid om te leven, nieuwe mensen te leren kennen, buiten je eigen grenzen te willen kijken.
Ik word er warm van dat je in je mailtje die dingen opnoemt die niet in je profiel staan maar wel in het mijne als zijnde aangename eigenschappen. Lief.
Ik heb nu vijf weken vakantie, hoewel..... ik zit in de voorlaatste week. Het klinkt als onmogelijk maar echt, als je eraan gewend bent, is vijf weken veel te kort ")).
Ik heb mijn best gedaan, vind ik. Graag zie ik weer een berichtje van je.
groetjes, Anja.

Ik zet de mailtjes hier allemaal en bijna helemaal op. Hier en daar zijn er stukken geknipt omdat ze de herkenbaarheid zouden vergroten, o.a. stukken over werk en kinderen. 

19 augustus 2009
Hééé Anja,
Ga ik ook maar mijn best doen."))
Druk dagje...lui in de zon gelegen, gedoucht, opgetut, waar een mens het druk mee kan hebben. Smile..........
Tja, ZH ligt dichtbij en veraf: ik woon nog een half uurtje verder dan je dochter. Maar echte liefde overwint alles. Hm, klinkt goed, toch?
Wat jij schrijft over 'mannen van jouw leeftijd' dat vind ik nou 'van vrouwen van mijn leeftijd.' Daarvan krijg ik soms van die enge mailtjes. Maar ik krijg de indruk dat jij van plan bent de wereld ook nog heel lang te veroveren!
Ben sinds gisteren weer aan het werk gegaan en dat viel toch wel wat tegen. Meteen ook een hoop drukte rond de nieuwe website die ik net voor mijn vakantie de lucht in had laten gaan maar waar natuurlijk nog allerlei kinderziektes in zitten.
Maar vandaag een thuiswerkdag en dat is een stuk rustiger. Dan begin ik ´s ochtends meestal met een rondje fietsen. Ga ik tenminste toch nog ´op de fiets naar m´n werk.´ Anders rol je zo vanuit je bed achter je bureau.
Je schrijft trouwens lekker, ik bedoel eigenlijk ´je leest lekker, ´ direct en niet wollig.........
Kom je regelmatig in de bewoonde wereld of verlaat je zelden de 40 km zone daaronder? Ben je trouwens een autochtone Zeeuwse of heb je een inburgeringscursus moeten volgen?
Ik zie dan ik even moet reageren op wat zakelijk email dus stop er mee.
Ik hoop dat je geniet van deze heerlijke zomerdag op de bovenomschreven drukdrukdruk manier, ik zal wel weer zorgen voor brood op de plank.....
Groetjes, Bert

En dan ik weer:

19 augustus 2009
Hi Bert,
Nog verder ... dat vind ik ook best een eind.
Maar echte liefde overwint alles. Hm, klinkt goed, toch?
Klinkt geweldig ")).

Ik vind dat 'oud' van vrouwen juist helemaal niet. Ik ken zoveel vrouwen van mijn leeftijd die ik leuk, modern en vlot vind.

Ik kom uiteraard regelmatig in de bewoonde wereld, familie in ZH, kinderen in DH en A'dam, beste vriendin in West-Friesland enz. En ik rijd voor een avondje theater met plezier naar Breda of Rotterdam.
Ik ben geen autochtone Zeeuwse. Ik kom van een eiland dat demografisch zo ongeveer hetzelfde is als de Zeeuwse eilanden maar het eiland behoort bij ZH.

Ik ben alleen donderdag nog thuis, vrijdag vertrek ik met een vriendin voor drie dagen naar Parijs. Gaan we auditie doen bij de Moulin Rouge, we hebben flink geoefend in het ritmisch omhoog gooien van de beentjes. Vriendin trakteert mij op dit uitje en het wordt hoe dan ook leuk en gezellig.

Jij hebt twee kinderen staat er in je profiel. Meisjes, jongens? de deur uit neem ik aan? en ben je al uitverkoren voor de oparol? ")).

Overigens lees jij ook lekker. Het is op zich al een verademing als je een mailtje krijgt zonder taalfouten.
Ik hoor graag van je.
groetjes, Anja.

23 augustus 2009
Heee Anja,
Ik heb het een beetje druk met dingetjes. en tja, jij een weekendje uit je dak in Parijs, ik ook, maar dan in [woonplaats]!

Je vroeg naar mijn kinderen, nou ik heb 2 dochters. En de oudste is dit weekend met d'r vriendje bij me geweest. Ik had haar als verjaardagscadeautje een verwen/ zeil/ uiteten weekend in [woonplaats] gegeven. en dat was dus dit weekend. Ontzettend gezellig en geweldig zeilweer natuurlijk. Vanavond uit eten geweest en ze naar de interliner gebracht. En nu drink ik nog een glas witte wijn en ga ik naar m´n bedje toe. Vorige week was weer m'n eerste werkweek na de vakantie, maar ik heb het gevoel al weer weken aan het werk te zijn.
En komend weekend komt m´n jongste dochter met haar vriend. Die is na haar coschappen nu 6 weken vrij en heeft ze tijd voor d´r vader. Meer kinderen heb ik gelukkig niet, HaHa. Ontzettend gezellig maar ook best vermoeiend.
Ze wonen allebei in Amsterdam en hebben ook heel erg hun eigen wereldje daar. En dan moet je zo nu en dan echt een weekend afspreken om bij te praten. De oudste was net terug van een fietsvakantie van 4 weken door Frankrijk. Hadden 1.600 km gefietst. En dan moet je even bijpraten natuurlijk.
Vorige week donderdag was ik nog een eindje in je richting, in Breda, daar woont een collega van me en daar hadden we een barbeque, met een plensbui van een uur erbij, maar daarna werd het gelukkig weer droog.
Hoe was het in de Moulin Rouge, zijn jullie aangenomen of gingen de beentjes niet hoog genoeg? Wel een beetje veel warm denk ik. Of zijn jullie in de Seine gesprongen?
Zo, ik stop er mee want m´n wijn is op en m´n ogen vallen dicht.
Jij nog een mooie vrije week en ik hoor graag weer van je.
Groetjes, Bert.

24 augustus 2009
Hoi Bert,
Kijk nou, dat viel tegen. Ik kom uit Parijs, denk een gezellig mailtje te vinden en .... niks. Fijn dat je het hebt goed gemaakt anders was je nog niet jarig geweest, zo groot kan [woonplaats] niet zijn. "))
Ik heb eveneens twee dochters.
Jullie hebben heel erg mooi zeilweer gehad. Het klinkt als een heel fijn weekend. Leuk te lezen dat je een leuke vader bent.
Heerlijk hè, volwassen kinderen. Mooi om te zien wat voor mens ze zijn geworden, wat er is gegroeid uit je kind.

Fraai hoor, wel naar Breda voor zoiets triviaals als een barbecue ")) maar de afstand te groot vinden voor het liefste meisje van Zeeland.

De Moulin Rouge hebben we, zoals het keurige, ingetogen dames betaamt, alleen aan de buitenkant gezien. Het was inderdaad warm in la douce France maar niet te warm.  We hebben veel gezien in de korte tijd dat we er waren. Heen zaten we eerste klas in de Thalys. Kregen tot onze verrassing vrijwel meteen ontbijt geserveerd en om 12 uur nog meer lekkers. Ik zou best kunnen wennen aan zo'n levensstijl. Terug zaten we weer gewoon tweede klas en moest de trein i.v.m. werkzaamheden omrijden zodat we Utrecht als eindbestemming hadden. Vandaar zijn we naar Rotterdam gegaan. Ik was dus pas om 10 uur thuis.

Vandaag ben ik heerlijk lui geweest, met een boek in de zon gezeten, gezellig thee gedronken met de buurvrouw die tijdens mijn afwezigheid de planten buiten heeft water gegeven.
En nu mijn laatste weekje vakantie. Toch nog best wat dingen voor me uitgeschoven, ik zal ze deze week moeten doen. Van wie?? Van mezelf.
groetjes, Anja.

24 augustus 2009
Hallo Anja,
Jij durft wel hoor, ´het liefste meisje van Zeeland.´ Ik wilde zeggen bewijs dat maar es, maar ja, dat is niet zo moeilijk, want ik heb geen vergelijkingsmateriaal. Maar jij had toch geen tijd gehad voor de leukste jongen uit [woonplaats], dat is trouwens ook niet zo moeilijk, want je was vast bezig je koffertje in te pakken met ingetogen keurige kleding voor een schoolreisje naar Parijs. Wel lekker relaxed trouwens om met de Thalys te gaan. In Parijs heb je toch niets aan je auto.
Ik ben net terug van een heerlijk eind fietsen. Het had vanavond wat geregend om een uur of zeven maar daarna werd het weer lekker. Alleen wordt het al weer akelig vroeg donker, zeker als het bewolkt is.
Met welk boek heb je in de zon gezeten? En ook nog gelezen of is dat er niet van gekomen? Ik ben altijd een hartstochtelijk lezer geweest, maar de laatste jaren was dat een beetje in het slop geraakt. Vlak voor de vakantie heb ik in een impuls een aanbieding bij de boekhandel gekocht, drie literaire thrillers voor, jawel, 30 euri. De eerste had ik al uit voordat ik op vakantie ging. De tweede tijdens de vakantie en de derde heb ik vorige week uitgelezen. De beste was `De verlosser` van Jo Nesbo, een typisch zweeds plot, zeer ingewikkeld in elkaar gestoken en toch overal kloppend. Dat kunnen toch alleen mannen. Tegenwoordig zijn er ook behoorlijk wat vrouwen die zich op het pad van thrillers begeven maar die moeten nog een hoop leren. Zoals op meer gebieden natuurlijk...!
(Ontzettend provocerende opmerking natuurlijk Bert, daar kun je kommentaar op verwachten)

In welke dingen wil je zo streng voor jezelf zijn dat ze percé in je laatste vakantieweekje moeten worden uitgevoerd. Waarschijnlijk dingen waar je niet echt iets mee hebt. ie herken ik ook wel. Staan vaak op lijstjes....
Ik stop weer es met mijn gebabbel, provocaties, ontboezemingen en zelfreflecterende opmerkingen en wens je een heerlijke nacht voor het geval je nog niet in de Zeeuwse bedstee ligt.
Groetjes, Bert

25 augustus 2009
Hallo Bert,
Ja, wat een lef hè? Maar ja, wat kan er anders goed genoeg zijn voor de leukste jongen uit [woonplaats]?
Doe je je heerlijke rondjes fietsen op een racefiets? Of zo'n fiets met een motortje ")).
Ik lees een boek dat mijn jongste dochter vorige week meegaf. Een thriller van Simone van der Vlugt. En ja, ik heb gelezen, tot en met pagina 100. Niet zo veel want toen was het teatime voor mij en mijn buurvrouw en hebben we over mannen gesproken en op welke gebieden zij nog veel moeten leren ")).
Over Zweeds plot gesproken: er draait momenteel een film met de naam Millennium: Men who hate women. Ik heb hem gezien n.a.v. een juichende recensie in de VPRO-gids en wat mij betreft was dat terecht. Met name de hoofdrolspeelster is geweldig. Het is een thriller en ik wist tot het laatst toe niet 'who did it'. Beslist een aanrader. Vorige week stond er een artikel in de krant, zomernieuws, waarin aan boekhandels werd gevraagd welk boek deze zomer het meest verkocht is. De boekhandels noemden allemaal het gelijknamige boek van Stieg Larsson. Zoveel verkocht a.g.v. de vele publiciteit en het bezoek aan de film. Ik heb het ook meteen gekocht.

…… een typisch zweeds plot, zeer ingewikkeld in elkaar gestoken en toch overal kloppend. Dat kunnen toch alleen mannen. Tegenwoordig zijn er ook behoorlijk wat vrouwen die zich op het pad van thrillers begeven maar die moeten nog een hoop leren. Zoals op meer gebieden natuurlijk...!
Zeg misselijk mannetje, ik ben het voor wat betreft het eerste deel niet met je eens, mag ook graag whodunnits lezen van schrijfsters, recent twee boeken gelezen die ik best spannend vond. Allebei van moderne schrijvers van wie ik de naam alweer vergeten ben. Ze worden mij in de handen gedrukt door mijn jongste dochter en na lezing gaan ze weer retour.

Wat de tweede zin betreft wil ik graag uitleg. Over welke gebieden gaat het?? Pas dan kan ik je gelijk geven of je van het tegendeel overtuigen.

De dingen die ik deze week wil doen: ik heb een vriend beloofd in de vakantie langs te komen en dezelfde belofte gedaan aan een meneer, een oud collega, bijna 80 jaar, die een paar verdiepingen lager woont.
En dingen zoals vloer schoonmaken staan op een lijstje. Dat lijstje heet 'Doen huis' en is opgeslagen op de pc. Ik ga deze week maar niet meer kijken wat er nog meer op staat ")).
Vanmiddag op bezoek geweest bij de dirigent en hem en zijn vriend Tom een olijfboom cadeau gedaan. De bedoeling is dat ze met deze boom ieder jaar vieren dat Tom op 26 juli zijn verblijfsvergunning heeft gekregen.
Ik lag op de tijd dat jij mailde inderdaad al in de bedstee. Ik sliep nog niet maar was wel op weg.
Lijkt het je niet handiger om te mailen via privé mailadressen i.p.v. via de site?
Fijne avond en werk ze morgen (zei ze sadistisch "))
groetjes, Anja.

26 augustus 2009
Goedemorgen Anja, ja ik zie dat het al een beetje laat is geworden. Ben nog bezig geweest met een beoordelingsverslag waar ik tegenaan heb zitten hangen en dan iedere keer weer uitstel zoals jouw vloer die gedaan moet worden. ja, wel heel iets anders. Ik zag je mailtje en gezien je vorige "terug-uit-Paris-reactie" hhhhhaast ik mij natuurlijk om meteen terug te mailen............
Goed idee van je trouwens, om maar over te gaan op gewone emailadressen.

Op wat voor koor zit je eigenlijk? ik zie zo'n koor voor me met allemaal vrouwen in Zeeuwse kledendracht die ballades zingen over die vissersman die nooit weer terug kwam, die mannen die er vandoor gingen en die vrouwen die met al die bloedjes van kinderen blijven zitten. Hoe heet zo'n koor ook al weer? Corrigeer me alsjeblieft als ik het verkeerd heb "))

Uitleg over die tweede zin? Dat is zinloos, alleen al het feit dat je uitleg vraagt getuigt van weinig zelfreflectie; anders zou je die vraag niet stellen, moet je nu van mij jouw leerdoelen horen...? Lijkt me dat een jongedame van midden vijftig daar zo langzamerhand zelf wel achter moet zijn.

Ik doe mijn rondje Kagerplas inderdaad op een heel oud racefietsje zonder hulpmotor. Dat is dik 30 km en daar doe ik een uurtje over als ik stevig door fiets en de wind een beetje mee werkt. Daarna zou ik het liefst even in bad gaan liggen maar helaas, die zat niet in dit huis en ik heb het er ook nog niet in gemaakt.
Ik zie trouwens dat het me nu echt te gortig wordt en naar bed moet. Anders kan ik niet voldoen aan jouw oprechte wens om lekker te werken morgen.
Ik hoop dat je heerlijk kunt genieten van je boek, je teatime met de buurvrouw en je filosofietjes over mannen die alles al weten en dat graag willen delen met leergierige vrouwen, op je tuinstoel in de regen in Zeeland
Groetjes, Bert

26 augustus 2009
Hi Bert,
Vandaag heb ik nog maar eens even op je profiel gekeken. Is Bert weduwnaar of gescheiden? Hoe lang is hij eigenlijk? Kortom, wat staat daar allemaal. Gescheiden dus. Lang geleden of recent?

Ik zag je mailtje en gezien je vorige "terug-uit-Paris-reactie"hhhhhaast ik mij natuurlijk om meteen terug te mailen............
Prima, Pavlov-reactie heet zoiets ")).

Voor wat betreft mijn koor, dat heb je goed in beeld. Ik had het niet beter kunnen beschrijven. Je bent alleen de accordeonspeler vergeten. En de klompen.

Je schreef: Uitleg over die tweede zin? enz.
Ja, ja, zo kom je er goedkoop vanaf. Mijn zelfreflectie is puik in orde, hoewel ik moet toegeven dat het langer alleen wonen mij heeft opgezadeld met kleine oneffenheidjes. Maar daar wil ik graag op gewezen worden.

O, o, o, en ik heb zo'n heerlijk bad. Daar kan zelfs een man van 180-185 in zonder koude knieën te krijgen. En 'nieuwe' baden in 'nieuwe' huizen zijn zo goed geïsoleerd, die blijven warm. Heerlijk!! Tot aan je neus onder het schuim, ik vind het een weelde. Ik woon sinds 3,5 jaar in een nieuw appartement. Alles is dus nog vrij nieuw en helemaal zoals ik het mooi vind.

Over mijn boek. Ik heb de afwijking (ja, ik besef het) vaak in twee boeken bezig te zijn. Eén voor het plezier, voor lekker buiten in de zon, en één boek met wat drogere maar wel interessante kost. Momenteel lees ik dus ook in 'Geloven in een god die niet bestaat' van Klaas Hendriks.

Mijn koor: ik zing in een popkoor. Dat is echt helemaal te gek. De Zeeuwse klederdracht is door het werken met choreografie uit beeld verdwenen, hoewel die spiegels dan toch weer handig zijn ")).
We hebben recent een daverende show gegeven. Als ik je ooit aan de telefoon heb, zal ik je het eindapplaus, gefluit, gejuich en gejoel laten horen. Dit koor, daar krijg ik echt een kick van. Maar het kost me ook ontzettend veel tijd. Normaal gesproken valt dat wel mee, maar in de voorbereiding voor deze show is heel veel tijd gaan zitten.
Na deze show worden we voor optredens gevraagd omdat onze 'roem' zich verspreidt. Zelfs om als voorbeeld te dienen hoe een koor met choreografie werkt.
Oké, dat was mijn hobby. Heb jij nog meer hobby's dan fietsen??
groetjes, Anja.

26 augustus 2009
Heeee Anja,
even een vluggertje voordat ik het water op ga met 2 mooie vrouwelijke collega's van me. Ze zijn iets van 29 dus geen bedreiging voor de liefste vrouw van Zeeland.
Ik keek dus ook nog even op jouw profiel, maar zag daar wel een lonely verhaal staan hoor, na je terugkeer uit Parijs. Ik werd bijna emotioneel. Maar bedacht toen dat dat natuurlijk de reactie was op het ontbreken van een leuk mailtje van mij. Geef je wel gauw het vertrouwen op hoor
maar om even op je vragen terug te komen. Ik ben ruim 5 jaar geleden gescheiden na een huwelijk van 30 jaar dus dat was best wel een ingrijpende beslissing. Maar is wel goed geweest en dat beseft nu ook iedereen, inclusief de kinderen. Daarna heb ik nog een lat-relatie gehad van ruim drie jaar en die heb ik sinds een half jaar beeindigd. Er waren te veel eigenschappen die tot irritatie en onbegrip leiden en dan ga je het op een gegeven moment op de weegschaal leggen. Dan is het al niet goed natuurlijk. Ze zat in een andere levensfase, was ruim 10 jaar jonger, had geen kinderen waardoor mijn relatie met mijn dochters voor bij haar op een stuk onbegrip stuitte.

Prachtig koor lijkt me. Heb even snel op de website gekeken. Swingt het de pan uit? Helaas dus geen panties & bretels koor met havenzangersliedjes, daar kan ik toch zo van genieten. Zit er ook iets Barbershop- achtigs in?

Ik stop er mee, want anders kom ik in tijdnood. Vanaf volgende week ga ik een rustiger programma draaien.
Ik keek op je profiel om ook even weer een paar dingen van je te weten, maar daar staan ook natuurlijk niet zo veel bijzonders op. Dus, vooruit, vertel eens iets over je zelf. Over je leven, je verwachtingen, je dromen, je behoeftes, je allergieën, je verlangens, kortom, laat je zien Anja!
Groetjes, Bert

Onderwerp: Koetjes en kalfjes
donderdag 27 augustus 2009
Hi Bert,
Is het zeilen met je collega's doorgegaan?? Leuk! Mijn collega gaat vaak vanaf een bootje vissen, stel je toch voor dat hij de aandrang krijgt mij mee te vragen ")).
Ik werd er in Parijs ook een beetje emotioneel van. Maar uiteraard heeft dat een langere aanloop dan wat in mijn profiel staat.
Je bent op de website van mijn koor gaan kijken, las ik. En nee, er zit niets barbershop-achtigs in.
En wat doe ik nu met die vragen?? Daarmee stappen we van de koetjes en kalfjes naar wezenlijke zaken. Normaal gesproken is dat wel meer mijn ding, om maar eens een cliché te gebruiken, maar ik ben nog even niet echt in the mood. Ik doe mijn best.
Mijn leven: tjonge, jonge, heb je een weekje? Dat kan echt niet in een mailtje hoor. Feiten wel: twee keer getrouwd geweest, twee keer op mijn initiatief gescheiden. Daarna een gering aantal relaties en tot vorig jaar de rotsvaste overtuiging 'ik wil de rest van mijn leven alleen blijven'. En toen gebeurde er iets in mijn leventje dat deze zekerheid op losse schroeven heeft gezet en dus sta ik nu op een relatiesite.
Mijn verwachtingen: op welk gebied??
Mijn verlangens: wederom op welk gebied?? Ik denk dat je deze vraag relateert aan mijn lidmaatschap van een relatiesite en dus: ik sta op een relatiesite, dat houdt in dat ik open sta voor een meneer die op mijn pad komt. Mijn eerste contacten op deze site hebben me niet blij gemaakt, integendeel, dat is even schrikken uiteraard.
Ik stuur je onderstaand een profiel dat vorig jaar op een relatiesite heeft gestaan heeft. Heb je een indruk hoe mooi het kan zijn. Komt ie:
En dan volgt het profiel dat onder 2006, Nieuw profiel, is weergegeven.
Ik vond het een mooi profiel. Helaas, mannen begrijpen dergelijke uitingen niet. Ik kreeg mails met 'veeleisend zeg'. Parels voor de zwijnen dus.
Mijn allergieën: gezien mijn ervaring met mannen van relatiesites zou het niet meer dan logisch zijn als ik inmiddels een allergie voor verkeerde mannen zou hebben ontwikkeld. Maar helaas, zelfs mijn doorgaans goed functionerende intuïtie heeft me in de steek gelaten, ik ben blijkbaar te naïef en te goed van vertrouwen en zal me dientengevolge nog weleens een buil vallen.

O, o, o, ik ben zojuist met mijn oud-collega naar de garage gereden omdat mijn auto verontrustende geluiden maakt. Op de terugweg bij hem in de auto gestapt, rijdt ie tegen een paal. Ik voel me vreselijk schuldig omdat hij voor mij op pad was, maar ja, ik kon er niets aan doen. Ik riep nog 'Rinus, je rijdt op een paal' maar toen hoorden we de klap al. De man is 78, hij rijdt wat langzamer maar ja, ook langzaam op een paal is een flinke deuk.
Oké Bert, nu ben jij aan de beurt, ik stel jou dezelfde vragen als bovenstaande. "))
groetjes en een fijne dag,
Anja.

Onderwerp: Dag Koetjes.... en kalfjes
zaterdag 29 augustus 2009
Hoi Anja,
Weer een man die een deuk van je heeft gekregen, die arme Rinus. Ik hoop dat ie er overheen komt op z'n achtenzeventigste. Zo, dat waren de koetjes en kalfjes voor deze keer. Na zo'n confrontatie meteen vanuit je hart geschreven verlangen had ik even tijd nodig om bij te komen en te beseffen dat ik m'n overhemden dus zelf moet strijken. Sorry, ik neem wat je schrijft serieus en zal daar vanaf nu geen flauwe grapjes meer bij maken.

Ik krijg het gevoel dat je dat profiel vorig jaar ook vanuit emotie hebt geschreven zoals je ook aangeeft dat je in Parijs een beetje emotioneel werd bij het zijn daar, de beelden die daar bij je binnen kwamen en die wat met je deden.
Maar je doet ook wel een uitnodiging in dat profiel! En je weet dat mannen dan al gauw de deur dicht kunnen gooien als er op zo'n manier een beroep wordt gedaan op hun zachte kant, als die er al is.
In het gevoel dat klinkt in die vele woorden kan ik me wel herkennen. Ik las het en meteen schoot de tekst van het lied van Paul de Leeuw en Willeke Albery door me heen
"samen zijn, is samen lachen, samen huilen.
leven door dicht bij elkaar te zijn
samen zijn is sterker dan de sterkste storm,
gekleurder dan het grauwe om je heen.
Want samen zijn, ja samen zijn, dat wil toch iedereen."
En dat is een tekst waar ik ook emotioneel bij kon en kan worden.

De vragen die ik in mijn laatste mail onderaan schreef waren voor een deel ook wat gekscherend bedoeld maar hadden inderdaad wel de bedoeling om op een ander niveau te gaan communiceren. Niet dat ik nu zo filosofisch of wereldbeschouwelijk ben ingesteld maar ik wilde daarmee meer van je weten buiten de feiten en de dingetjes om.
Als je mij vraagt 'waarom ben je op deze wereld' dan kan ik je daar geen antwoord op geven. Maar het is wel een interessant onderwerp om heel boeiend over te bomen. Zoals ik al in mijn profiel heb aangegeven, ik heb niet een missie om een steen te leggen op deze aarde.
Ik heb toevallig enige maanden geleden een deel van een interview gehoord met die Klaas Hendriks van  'Geloven in een god die niet bestaat.' Komt bij jou uit de buurt volgens mij.  Een boeiende man met ook een hele mooie uitstraling en stem. En wat hij aangeeft is ook iets wat ik boeiend vindt 'God is geen abstract iets' maar is een persoonlijke relatie met de wereld, de ontmoetingen daarin, de manier waarop je daar in staat en de manier waarop je daarin je verantwoording draagt. Toen dacht ik, dat boek wil ik kopen. Maar nog steeds niet gedaan. Maar dat komt. En misschien ga ik nog wel een keer naar 'de karke' in Zierikzee.

Ik las de vragen die ik op je afvuurde nog eens na en vraag me nu af hoe ik dat durfde. En je gaat er ook nog op in. Wel mooi.
Jij geeft aan dat er vorig jaar in je leventje iets gebeurde dat je "ik wil de rest van mijn leven alleen blijven" op losse schroeven heeft gezet. Daar ben ik natuurlijk benieuwd naar. Als je het kwijt wilt hoor ik het nog wel een keer.
Na mijn scheiding heb ik ook een beter zicht gekregen op hoe ik in elkaar steek, en in mijn huwelijk heb gestaan. Hoe verhoudingen scheef kunnen groeien, onbegrip en noncommunicatie ontstaat. En dat is ook confronterend. De nieuwe vriendin die ik nadien kreeg had bijvoorbeeld eenzelfde trekje dat ik ook heb gehad. Ik had dat niet eens in de gaten maar opeens, in een bepaalde situatie zag ik het opeens zo glashelder dat het pijn deed omdat ik merkte wat dat met je doet. Ik ging me er een minder mens door voelen. En het was als een spiegel, ik zag me zelf en daar werd ik dus niet blij van.

Ik merk dat ik nu naar bed moet want ik wordt moe en ga daardoor ook 'jouw mood' verliezen. 
Je hebt mooie dochters trouwens. Maar wat wil je, met de mooiste moeder van Zeeland!
Morgenochtend om 11.00 uur staan zoals gezegd mijn dochter en haar vriend voor m'n deur voor een vast en zeker gezellig weekend. 
En dat wens ik jou ook. Ga je nog iets leuks doen, zingen of zo of beperkt dat zich tot de badkuip.
Groetjes, Bert

Onderwerp: Zoet en gedwee
zaterdag 29 augustus 2009
Hoi Bert,>
Ja, je vroeg erom... ")). Ik ben braaf en gezeglijk. Als je mij vraagt antwoorden te geven op bepaalde vragen, dan doe ik dat gehoorzaam.
Natuurlijk ga ik op jouw vragen in. Ik vind het heel plezierig mensen echt te leren kennen en nog leuker als ik mensen ontmoet die dat ook hebben. Bushaltegesprekken zijn aan mij niet besteed en het is dus fijn dat we nu wat meer echts in onze mailwisseling hebben.
Je mag van mij grapjes maken hoor, ook over een serieus onderwerp. Kwestie van aanvoelen wanneer wel en wanneer beter niet, toch? Ik doe niet anders, zeker als het over mezelf gaat.

Als jij nou de afvalbak buiten zet, strijk ik je overhemden. Nouououou....beter even nadenken voor ik zoiets schrijf, want als er iets erg is, is het wel strijken.
Nee, dat profiel was niet uit emotie geschreven. Ik kan redelijk handig schrijven, dus als ik eenmaal een idee heb, en dat is het lastigst, komt de rest vanzelf.
En, heel handig, heb je mijn vraag 'nu ben jij aan de beurt' over je verlangens, wensen, toekomstdromen, niet beantwoord. Kom op!! Hoe het met jouw zachte kant is, kan ik een beetje concluderen uit je gevoelens bij het door jou genoemde liedje.
Voor de vraag waarom ik op deze wereld ben, heb ik een zo simpel antwoord sinds ik kinderen heb en zie wie daar uit gegroeid zijn. Als dat alleen mijn bestaansreden zou zijn, acht ik het voldoende. Uit mijn dochters zijn twee mensen gegroeid die deugen, goed in het leven staan, de juiste dingen doen en de juiste denkbeelden hebben.
En ja, die mooie uitstraling van Klaas Hendriks is mij ook opgevallen. Hij staat met een foto op dit boek. Een man aan wie de jaren goed te zien zijn, een getekend gezicht, maar daardoor mooi en met ogen die dwars door je heen kijken. Hij woont in Vlissingen, als ik me niet vergis.

Ik heb, net als jij, ervaren dat na een echtscheiding je kijk op mensen wijzigt. Ik ben veel scherper naar relaties gaan kijken en dan zie je al gauw dat het overal hetzelfde is, kostganger en hospita is mijn uitdrukking daarvoor. De buurvrouw met wie ik vorige week op mijn terras zat heeft een tipje van de sluier opgetild over haar huwelijk. De tranen stonden in haar ogen. Vrouwen zijn zo heel erg teleurgesteld in relaties.

Fijn te lezen dat je bereid bent je gedrag aan te passen als je ziet dat het niet goed is. Ik schrijf met opzet 'als je ziet', want dergelijke veranderingen moeten uit jezelf komen en niet opgelegd worden. Behalve dan het bekende dopje op de tandpasta, dat kan op wens van iemand anders. "))
Ik leef zolang ik me kan herinneren op die manier, bekijk mijn woorden en gedragingen of het beter of anders had gekund.

Ik ben vorige keer vergeten te vragen in welk opzicht je vriendin bezwaar had tegen hoe jij je vaderschap opneemt. Ik neem aan dat je een 'normaal' contact hebt met je dochters en dat ze een onafhankelijk leven leiden. Voor zover ik tot nu toe gelezen heb, denk ik dat je het heel leuk doet als pappa. Wat kan er zijn dat dit onbegrip opwekt?

Jij geeft aan dat er vorig jaar in je leventje iets gebeurde dat je "ik wil de rest van mijn leven alleen blijven" op losse schroeven heeft gezet. Daar ben ik natuurlijk benieuwd naar. Als je het kwijt wilt hoor ik het nog wel een keer.
Is geen geheim hoor. Mijn jongste broer overleed nu bijna zeven jaar geleden, hij was 50. Mijn tweede broer, tien jaar ouder dan ik, overleed vorig jaar op 31 maart. Behalve het verdriet dat er in zo'n geval is, realiseerde ik me na zijn overlijden dat ik nu nog de enige ben van ons gezin. Ik heb drie broers, de oudste zit dement in een verpleeghuis. 
Geen ouders, geen tantes, geen ooms, en nu is zelfs ons gezin er niet meer. Er overviel mij een gevoel dat zei 'ik ben alleen op de wereld'. Dat deed pijn. En ja, ik heb twee dochters maar dat is van een andere orde. Er is niemand meer met wie je je vroeger kunt delen. Niemand meer die antwoord kan geven op 'hoe was dat ook weer?' Niemand meer die mijn ouders gekend heeft en mijn ouderlijk huis, onze buren, onze buurt, de school, de juffen en meesters enz. Dat voelt alleen.
Ik heb me twee maanden lang ontzettend eenzaam gevoeld en dat is geen prettig gevoel. Ik kende dat gevoel niet. Ik was doodeenvoudig gelukkig in mijn eentje en dat geluksgevoel was weg.
Uiteraard herstelde mijn gewone welbevinden zich en heb ik deze periode achter me gelaten. Eén ding echter bleef er uit over: ik wist niet meer zeker of ik mijn hele leven lang alleen wil blijven. Dat is vrij schokkend aangezien ik dat heel lang heel erg zeker heb geweten. Inmiddels weet ik zeker dat ik niet de rest van m'n leven alleen wil zijn. Vandaar mijn aanwezigheid op een relatiesite.
Overigens ben ik voor dat zwakke moment genadeloos afgestraft, ik ben twee erg foute mannen tegengekomen. En ja, die wisten van bovenstaande, dat heeft ze niet weerhouden.

Ik heb dit weekend niets leuks in gedachten als je daarmee 'buiten' bedoelt. Ik ga mijn laatste vakantieweekend doorbrengen met lui zijn. Beetje achter de pc, films kijken en een aantal afleveringen van Zomergasten, ik heb er nog maar twee gezien, de rest staat nog op video of dvd. Misschien langdurig in bad, kaarsjes aan, licht uit en genieten. Zou kunnen.
groetjes en geniet van je weekend,
Anja.

Onderwerp: oeps, beetje laat.....
zondag 30 augustus 2009
Hoi Anja,
ik ben bezig met een mail aan je maar merk dat ik daar heel veel in wil vertellen en dat nog wel even tijd neemt.
Ik kan me voorstellen dat je zo vlak voor je eerste werkdag een beetje op tijd naar bed zou willen gaan. ( ik heb lekker morgen m'n vrije maandag....[?]
Maar ik wil je graag een mooie start op je werk toewensen!
De rest vertel ik je in m'n andere mailtje die ik je in de loop van de avond zal sturen, dan lig jij al lekker op een oor waarschijnlijk, te dromen van een intelligente, leuke humorvolle man die in jou zijn muze heeft gevonden.
Dag Anja, slaap lekker.
Bert

Zoiets vind ik heel lief, heel attent ook. Leuke man, deze Bert. Ik heb met nog niemand zo plezierig gemaild.

zondag 30 augustus 2009 23:20
Hallo Anja,
Zo, net dochter met vriend naar de trein gebracht en nu weer tijd voor mezelf, en voor jou. Ik had vanmorgen je mail even snel gelezen zag dat ik dat niet even snel kon scannen en ben toen bij de eerste zin blijven steken. En die maakte een hele goede indruk moet ik zeggen. Zo'n volgzame, brave en gezeglijke vrouw die gewoon gehoorzaamt als je iets vraagt, droom ik wel eens van maar ze bestaat!!
Mijn verlangens, wensen en toekomstdromen, om daar mee te beginnen? Lijkt me goed want anders mag ik niet meer bij je binnenkomen denk ik.
Jij hebt ze verpakt in hele mooie woorden, dan niet uit emotie geschreven, maar wel goed weergevend waar je behoefte aan hebt om te ontmoeten en te leven. En, en dat is geen gemakzucht, in heel veel wat je schrijft kan ik me vinden. Wat ik daar aan toe wil voegen is dat je elkaar ook positief moet blijven uitdagen om dat in de ander los te maken te voeden en ontwikkelen. Want, daar ben ik wel achter, het is een 'spel' dat van 2 kanten permanente investeringen vraagt waarbij ego en gemakzucht een gevaarlijke rol kan spelen. Daarnaast zie ik mijn toekomstbeeld zeker sámen, elke dag kunnen thuiskomen bij iemand, je grote en kleine dingen kunnen delen. Eén van mijn sterke eigenschappen is dat ik heel goed kan luisteren en ik ben al lang afgeleerd om meteen met oplossingen te komen. Het delen van *mijn* grote en kleine dingen is sterk afhankelijk van in hoeverre ik me veilig voel. In mijn laatste relatie, waar ik straks meer over zal vertellen, heb ik bijna vanaf de start veiligheid moeten bieden, ook een rol die ik goed beheers, maar daardoor me te vaak niet veilig genoeg heb gevoeld om alles te delen.
Maar binnen dat 'elke dag kunnen thuis komen' heb ik ook behoefte aan het geven van vrijheid aan elkaar. Als je een goede relatie hebt dan moet daarbinnen heel veel ruimte zijn om de ander te laten in dat waar die behoeftte aan heeft. Of dat een wekelijkse sjoelkompetitie op zaterdagmiddag is of een maandelijks schilderweekend om maar iets te noemen. Voorwaarde is dat je je daar allebei happy bij blijft voelen en het niet verbindt met "vlucht en niet houden van." En je bij elkaar 'blijft thuiskomen' daar ontzettend blij mee bent en je er dus op verheugt. Dit was onder andere één van de strijdpunten in mijn vorige relatie.
-- Dan volgt een uitgebreid vertelsel over zijn vorige relatie en hoe dat is mis gegaan -- en Bert vervolgt met:.
**
Ik ga je even een 'lekker werken' mailtje sturen want dit neemt nog wel even wat tijd.....*
**
Om op jouw vraag "in welk opzicht je vriendin bezwaar had tegen hoe jij je vaderschap opneemt." in te gaan: Haar vader heeft haar behoorlijk beschadigd. En vanuit de omschreven context kreeg ze toen problemen met de wijze waarop ik daarmee om ging. Want ook al zijn dochters al groot, het blijven in de ogen van een ouder altijd 'kinderen' dat zul je zelf ook weten. En als we elkaar ontmoeten dat is het altijd even heerlijk 'knuffelen' en laten merken dat je het fijn vindt elkaar weer te ontmoeten. En dat werd een drama in optima forma. Allereerst zag ze iets wat ze in haar eigen jeugd zo had gemist dat het nog pijn deed. Daarnaast was ze ook jaloers op mijn dochters want ze zag ze als vrouwelijke concurrenten: het waren immers volwassen vrouwen.' En verder ging de tijd die ik aan ze besteedde ten koste van haar. Zo nu en dan ga ik met één, of beide, ik noem maar wat, de Kagerplas route fietsen, of een strandwandeling maken, om even een dag lekker bij te kletsen. Kortom, om een lang verhaal kort te maken, er zaten ontzettend veel elementen in die relatie die, ondanks dat we er beiden heel veel in hebben geinvesteerd en ook heel momenten van heel geen geluk hebben gekend, wel tot mislukken moesten leiden. Er liep zo'n draad van ongelijkwaadigheid doorheen dat dat niet te overbruggen was.
Zo, dat is een heel lang antwoord op een simpele vraag.

En jij geeft ook iets weer wat je anders in het leven heeft doen staan begrijp ik uit je mail. Dat doet je dan opeens iets beseffen dat is heel erg kan deprimeren en eenzaam kan maken. Want je kunt een helehoop vrienden en kennissen hebben, het kwijt raken van je ouders, en dan ook nog feitelijk al je broers, geeft je denk ik even een heel erg 'alleen gevoel.' En dat kunnen je dochters niet compenseren want dat is van een andere orde. En dan ook nog twee foute mannen tegenkomen.....

Maar in een eerder mailtje gaf je iets aan wat je vast moet houden en dat is iets wat ik ook altijd wil blijven denken en naar wil handelen namelijk positief in het leven blijven staan en geen wantrouwen hebben naar een ander totdat het tegendeel bewezen is.

Ik draai een mooi nummer "Childrens down blessing" een heel mooi nummer van een hele goedkope "Kruidvat-cd"  Mystic Moods. (tussendoortje...)
Zo, we zijn duidelijk door de Koetjes en Kalfjesfase heen volgens mij. Maar elementen daarvan wil ik wel handhaven hoor....!

Ik ben wel zeer benieuwd hoeveel uur je in dat geweldige bad, voorzien van kaarsjes, lavendelgeuren en wierook op de achtergrond, hebt doorgebracht dit weekend. Ik had de neiging om even bij je te komen en een groot glas koele witte wijn op de rand van je badje te zetten en dat samen in stilte weg te nippen.

Ik heb een aantal opmerkingen en ervaringen van je vorige mail laten liggen maar we gaan opeens ook zo de diepte in.... Zo intrigeert me natuurlijk ook datgene wat je over mannen aangeeft en de slotzin daarvan. Want die heeft ook te maken met verwachtingen. En het niet uitspreken daarvan. en het niet luisteren. En onmacht. En onbegrip. en luiheid. Van vooral mannen.

Groetjes en ik hoop dat je mooie werkdag hebt (gehad.)
Bert

Tjonge, mijn gevoel dat dit 'hem' weleens zou kunnen zijn, groeit. Ik geniet van zijn schrijfsels en gedachten.

maandag 31 augustus 2009
Hi Bert,
Dank je voor je leuke wensen voor mijn eerste werkdagje.
Zo'n eerste dag verloopt altijd heel gemoedelijk. Praatje met deze, praatje met gene, beetje mailen naar een appetijtelijk heer ")) enz.
In plaats van deze week nog een dagje vrij te nemen, heb ik besloten het in uren te zoeken. Ik ben vanmiddag al om 2 uur vertrokken. Even flink gesport en vanaf ongeveer vier uur heerlijk op mijn terras gezeten met een boek en een groot glas met iets kouds. Daarna een overheerlijk maaltje genuttigd en toen in bad gegaan. Daar was gisteren niets meer van gekomen. Ik wilde je daarover eerst bericht geven. Want dit uitstel bood nieuwe mogelijkheden. Als je vandaag met hoge snelheid, zonder file en gebruik makend van alle mogelijke groene golven, naar Zeeland was gereden, was je misschien net op tijd geweest om dat drankje te nuttigen op de rand van mijn bad. Gezien de praktische onhaalbaarheid leek het mij beter je aanwezigheid te visualiseren op het moment dat ik met mijn ogen dicht onder het schuim lag.
Nu zit ik dus helemaal fris en fruitig achter de pc.

Wat jij nodig vindt in een relatie is dat je elkaar positief uitdaagt. Ik geloof niet dat het hetzelfde is maar ik moest toch meteen denken aan iets in die richting. Er is naar mijn mening al heel veel verloren als er niet meer op een veilige manier en met vertrouwen in elkaar over verschillen van mening gesproken kan worden, als de discussie in harde of verwijtende bewoordingen gevoerd wordt. Ik heb mijn jongste dat ooit uitgelegd door te zeggen dat het heel belangrijk is altijd de zachte kant in jezelf aan te spreken om te voorkomen dat er afstand ontstaat door de manier van discussiëren. Beter is het de discussie de kans te geven liefdevol en met begrip te verlopen.
En ja, een relatie behoeft investering maar als het goed is kost dat geen moeite. In het begin, als beide partijen nog op roze wolken zweven, gaat dat vanzelf. De energie die het kost, is te proberen dat vol te houden. Herkennen waar de omslag dreigt naar een andere manier van omgaan met elkaar en dat voorkomen.
En je veilig voelen, tja, dat hoort er uiteraard bij, zou er moeten zijn. Maar misschien wordt dat moeilijker na minder plezierige ervaringen?
Je ideeën over hoe het zou moeten zijn, klinken mij als muziek in de oren ")). Wat ik heel positief vind, is dat je je in die mate verdiept in het hoe, wat en waarom van je relatie. Dat zegt iets over jou.
Voor mij staat vast dat ik in deze fase van mijn leven geen relatie wil met struikelblokken en onenigheden. Ik ben toe aan een harmonieuze invulling. Ik wil alleen maar lief. Een vriendin van mij is daar heel rigoureus in, zij heeft ook gewinkeld op relatiesites. 'Wie mij pijn doet, kan vertrekken', zei ze. 'Maar Tien', zei ik, 'ben je dan niet verliefd?' 'Dat is over op het moment dat iemand op mijn hart gaat staan. Wie mij kwetst, houdt niet van mij.'
Ik zou willen dat het voor mij zo simpel was. Dat is het niet. Ik zie achteraf altijd haarscherp de momenten waarop ik een andere keuze had moeten maken dan blijven. Op het moment zelf ben ik alleen maar verliefd en reuze vergevensgezind.
Eén ding is voor mij onoverkomelijk en dat is onwaarheid. Ik ben allergisch voor leugens.

Het is maar goed dat je hebt afgeleerd oplossingen aan te dragen, daar wordt in veel gevallen niet om gevraagd, alleen maar om begrip.
Mijn oudste is heel sterk in oplossingen. Ik vertel haar dientengevolge heel weinig. Ze heeft meteen haar mening klaar en vertelt mij wat ik had moeten doen.

Omdat jij het over een toekomstbeeld van 'samen' hebt, komt bij mij de vraag boven of je hebt samengewoond met je vriendin?
Houd maar vast aan de mooie momenten, die zijn er tenslotte ook geweest.

Ik heb gezocht naar je mooie nummer op Youtube maar niets gevonden.

Zo intrigeert me natuurlijk ook datgene wat je over mannen aangeeft. Want die heeft ook te maken met verwachtingen. En het niet uitspreken daarvan. en het niet luisteren. En onmacht. En onbegrip. en luiheid. Van vooral mannen.
Dan word ik natuurlijk heel nieuwsgierig wat jij daarover wilt zeggen ")).
groetjes en een fijne avond,
Anja.

Ik mail vanaf mijn werk:

Onderwerp: Het went
woensdag 2 september 2009
Hi Bert,
In tegenstelling tot wat Yvonne Kroonenberg als boektitel heeft gekozen, went dat toch snel, zo'n man in je mailbox ")). Nieuw maar toch ook al iets eigens.
groetjes en een fijne dag,
Anja.

Bert mailt vanaf zijn werk terug:

2 september
Onderwerp: Man in je mailbox .....
Hoi Anja,
Jij went ook snel hoor! Maar zolang het maar over je mailbox gaat...
Ik had de tijd en rust even niet om mooiste vrouw van Zeeland te antwoorden. En dan mag je ook nog geen grammaticale fouten maken want dan ben je al een pietsie beetje fout .... Is een grapje hoor!
Ik las je mailtje van eergistreren nog even door om te kijken hoe nieuwsgierig je was maar dat valt mee: er staan maar 2 vragen in.
Om met de eerste te beginnen: nee, ik heb gelukkig nooit samengewoond met haar. Dat wilde ze vanf de start al wel vrij snel, maar was voor mij veel te bedreigend en onzeker zoals je uit mijn vorige mail zult begrijpen. En dat bespaart een hoop extra verdriet en narigheid.
Je slotzin was 'Vrouwen zijn vaak zo heel erg teleurgesteld in relaties. En daarop gaf ik aan dat dat te maken heeft met verwachtingen, het niet uitspreken daarvan etc. 

Wat ik me nog afvroeg, wat was er fout aan die twee mannen die je weer een blauwe plek hebben bezorgd? Is best goed om even te communiceren want vormt wel een onderdeel van de gebruiksaanwijzing. Dat klinkt heel zakelijk maar bedoel ik anders. Concreet, en het sluit eigenlijk aan bij voorgaande alinea : naarmate je beter maakt wat je wel en wat je niet leuk, prettig, goed, vanzelfsprekend, onacceptabel etc.. vindt, wordt de kans op begrip groter. Mits de ander bereid is daar ook naar te luisteren en te handelen.

Trouwens, als jij niet belt als je in je bad duikt hoe kan ik dan met die emmer wijn naast je randje staan. dan kies je dus voor visualisatie onder het schuim. Wat sport je dan trouwens, zoals maandag? In de sportschool, spinning of zo? En waarom doe je dat eigenlijk?

Zit je al een beetje in je ritme of ben je nog steeds dagelijks een paar uurtjes aan het spijbelen. Wel lekker als dat kan. Wat houdt je werk precies in? Ik ben natuurlijk even gaan kijken op de website van je school.

Is wel mooi dat je dat aangeeft aan je dochter van 'laat je zachte kant spreken." Ik heb daarin ook geleerd om het altijd bij jezelf te houden, aan te geven wat iets met je doet. En dat kun je doen als je vedriet of onbegrip voelt, maar ook als je boosheid voelt opkomen. Vroeger gaf ik ook vaak "jij boodschappen," nou als je ruzie wilt, dan moet je dat doen...

Kijk maar eens op onze "NieuweNieuweNieuwe website." De ontwikkeling daarvan was een nagel aan mijn jeweetwel.. Bloed zweet en tranen. Maar goed, hij is in de lucht en er valt nog veel te verbeteren.
Ik stop er mee want ik zit, evanals u, in de baas z'n tijd te keuvelen en ik moet nog een hoop dingetjes doen.
Jij nog een leuke (werk)middag (of lig je alweer onder het schuim) en een fijne avond. Ga je nog zingen en swingen in je popkoor?
Groetjes, Bert

donderdag 3 september 2009
Hoi Bert,
Tuurlijk went dat snel, ik vind dat je heel fijne mailtjes schrijft, ik lees ze met plezier en geniet ervan. Ennuuuh, ik ben er zeker van dat ik grammaticale fouten maak. En typefouten. Dus, doe dat gerust ook.

Over nieuwsgierig: ik vind het niet echt makkelijk om vragen te stellen anders dan over feiten. Dat is niet omdat ik niet meer van je weten wil.
Uiteraard heeft teleurstelling in relaties te maken met verwachtingen. Maar die verwachtingen worden geschapen. Ik bedoel: in één van mijn vorige woonplaatsen woonde ik tegenover een gescheiden mevrouw die een relatie kreeg. Ze gingen vrij snel samenwonen en ik zag de man vrijwel dagelijks naar de voordeur lopen met bloemen, cadeautjes, pakjes enz. Dan weet je als eerzaam getrouwde mevrouw dat dat vrij snel afgelopen zal zijn. En dat was ook zo, een half jaar later zag ik hem nooit meer met een verrassing thuiskomen. Dan is zo'n relatie al weer 'gewoon' geworden.
Moet dat dan, hoor ik je denken, al die cadeautjes. Nee natuurlijk niet (hoewel....). Maar wek dan niet de indruk dat jij de man bent die zulke dingen tot zijn gewoonte maakt. Wij vrouwen geloven dat.
Verrassingen horen er wel bij natuurlijk, het is zo leuk iemand te verrassen. Ik doe dat nu nog met mijn dochters en heb daar veel plezier in. Gaat altijd over kleine dingen maar leuk.
Bovenstaande kan uiteraard plaatsvinden in iedere relatievorm. Mijn dochter ging naar Egypte met vakantie. Ze smste iedere dag, heel leuk. Dan smst ze twee dagen niet en ik krijg de vliegende zenuwen, Egypte, ik vond het toch al niet zo geweldig, en ik vraag na die twee dagen per sms hoe of wat. Smst ze terug: Ik hoef toch niet iedere dag te smsen? Nee, onze afspraak als ze in verre buitenlanden zijn, is eens in de week. Maar als je met iedere dag start en dan stopt, worden mamma's ongerust.
Waarmee ik maar wil aangeven dat verwachtingen kunnen ontstaan door een bepaald patroon.

Het verwonderde mij dat je niet naar het 'fout' zijn van die mannen vroeg. Nu wel dus. Grappig. Uiteraard is dat mijn idee van fout, misschien denk jij er heel anders over. Daar gaat ie: Vorig jaar juli kreeg ik een mailtje van een meneer die tien jaar gescheiden was, daarna een intense relatie had gehad maar nu verwerkt, en dus weer op zoek. Zijn schrijfsels wekten grote verwachtingen over wie hij was. Precies wat vrouwen willen lezen, ik smolt ervan. Ik heb twee maanden contact met hem gehad, we hebben elkaar vier keer ontmoet. Ik kwam er uiteindelijk achter dat deze meneer een getrouwde man is. Dat is pijnlijk, zeker omdat ik een principiële keuze heb gemaakt over het aangaan van contacten met getrouwde mannen. Niet dus en dat wist hij. Evenals het feit dat ik in een kwetsbare periode zat.
Eind september kreeg ik contact met een volgende meneer. Daarmee ontstond al snel een msn-contact. Dat contact was zo leuk, we kregen allebei heel veel vlindertjes. In één van de eerste msn-gesprekken ging hij op zoek naar mijn al dan niet jaloers zijn want, zo schreef hij, hij had een platonische vriendin/vaarmaatje. Ik heb hem gerustgesteld, vriendschappen moet je koesteren.
Na een maand bedacht ik me, vraag niet hoe, vrouwelijke intuïtie, dat hij met zijn vriendin in één bed sliep op die boot. Dat was zo. Ik vond dat onacceptabel en ben uit die beginnende relatie gestapt. En dat ging niet eens zozeer om dat in één bed slapen, dat heb ik ook wel gedaan als het zo uitkwam, maar om het structurele ervan. Ieder weekend samen gaan varen en als het geen vaarweer is, komt ze het weekend bij hem doorbrengen en ook dan slapen ze in één bed. Ik had geen zin in die complicatie. Stel je voor dat we op een dag allebei met hem waren gaan varen?? Bovendien vond ik dat het bed van hem en mij moest zijn vanaf het moment dat we daar voor het eerst liefdevol in hadden vertoefd.
Een aantal weken na het afscheid mailde hij opnieuw en ik dacht het contact op basis van vriendschap aan te kunnen. Leuke man, gewoon vriendschap. Het werd echter veel en veel heviger dan eerst. Allebei hartstikke verliefd. Na een maand bleek dat hij met zijn vaarvriendin ook nog bloot in dat bed ligt. Ieder weekend, iedere vakantie en alle feestdagen. Toen hij op dinsdag 16 december voor het laatst bij mij was (op die datum heb ik het contact beëindigd om bovenstaande), vertrok hij de vrijdag daarna met zijn vaarvriendin voor twee weken, inclusief alle feestdagen, naar de boot. Dat was voor hem vanzelfsprekend. Ik heb hem nooit in het weekend ontmoet. Zo zat zijn leven in elkaar, hij heeft er gen seconde over gedacht dat je als je verliefd bent het weekend met je nieuwe liefde kunt doorbrengen. Zo was zijn leven en zo deed hij voort.
Alle dagen zaten we op msn, soms meer dan 8 uur, in verschillende sessies, dat wel, en iedere vrijdagmiddag vertrok hij voor drie dagen. Ik vond dat trouwens geen probleem, wij hadden een startende relatie, maar ik ging er wel vanuit dat daar op een bepaald moment verandering in zou komen. Maar ja, als hij dan voor de kerstvakantie vertrekt en zich niet eens afvraagt hoe of wat ik doe met de feestdagen, lijkt het er toch op dat de situatie zo blijft.
Ik vind dat twee foute mannen. De eerste is duidelijk, de tweede had mij moeten vertellen hoe de situatie werkelijk was, dan had ik een keuze kunnen maken. Die mogelijkheid is mij ontnomen. Ik ben van mening dat hij mij had moeten beschermen tegen dat in die mate verliefd worden omdat hij wist dat het niets kon worden gezien zijn verstandhouding met zijn vaarmaatje. En ook hij wist van mijn eenzame periode, mijn principe over getrouwde mannen en van de voorgaande nare ervaring.
Ik heb van deze laatste meneer een lange periode nodig gehad voor ik hem kon loslaten. Het heeft heel veel pijn gedaan. Het was zo'n heel erg leuk contact.
Dus, als jij vraagt wat verlang je? Eerlijkheid. Dat zou me al heel veel waard zijn.

Hoezo bellen als ik in bad duik? Is het dan niet nodig een telnummer te hebben? Of werkt het in [woonplaats Bert] anders?

Het is de bedoeling dat ik twee keer per week naar fitness ga. Ik doe dat voor mijn conditie. Ik heb echter niet altijd de discipline om die twee keer ook waar te maken.

Ik zit al wel een beetje in het werkritme maar ben vandaag toch nog maar een uurtje vroeger weggegaan. Heerlijk.
Ik ben zo blij met een man die tot inzichten is gekomen als: Ik heb daarin ook geleerd om het altijd bij jezelf te houden, aan te geven wat iets met je doet. .... Vroeger gaf ik ook vaak "jij boodschappen,"

Ik heb uiteraard op jouw website gekeken. Ik vind hem heel mooi. Ik houd van kleurtjes.
Ik vind je schrijfstijl heel humoristisch. Op relatiesites zijn alle mannen humoristisch, althans dat staat in hun profiel. Ze  hebben altijd humor. Ik moest, voor jou, de eerste nog tegenkomen. Nooit ook maar enige humor ontmoet. Droogstoppels en saaie mannen, dat wel, bij de vleet.
Ik ga pas volgende week woensdag weer zingen. Het swingen laat nog even op zich wachten.
Bert, ik wil je laten weten dat ik geniet van je mailtjes. Ik ben blij ze te ontvangen. Ik heb voor mezelf het gevoel dat ik nog niet geheel op mijn schrijfstoel heb plaatsgenomen. Ik kan beter, zal ik maar zeggen. Misschien begrijp je dat gezien bovenstaande ervaringen. Ik heb me met hart en ziel aan de 'bootmeneer' gegeven en ben plat op mijn neus gegaan. Dat wil niet zeggen dat ik je niet vertrouw maar het is goed mogelijk dat ik enigszins terughoudend overkom.
Zo, mijn weekend is begonnen. Ik dacht vanavond naar een etentje in Zeeuws Vlaanderen te gaan. Tsja, als men mij in week 35 vraagt of we volgende week uit eten gaan, is dat voor mij week 36. Nu blijkt het om de week daarna te gaan.
Het waait hier heel hard. Heb net even op het terras gestaan, flink windje. Moest me met twee handen aan de reling vasthouden, anders had je me voorbij zien vliegen ")).
liefs en een fijne avond,
Anja.

Onderwerp: BloosBloos (even weer een vluggertje)
donderdag 3 september 2009
Dag (h)eerlijke Anja,
Ik las net je mailtje en werd er verlegen van. Maar vind het leuk te horen dat je van mijn mailtjes geniet.
Ik wilde toch even weer een man in je boxje stoppen, anders ben je ook maar zo alleen vanavond, zonder etentje in Zeeuws vlaanderen. Waar woon je zelf eigenlijk, heb je nog niet verteld volgens mij.
Ik ga niet niet op je heeeeeeeeeele mooie lange mail in met alle dingen die je vertelt want ik sta op het punt te gaan tennissen. Het waait hier ook behoorlijk, maar dan kan mijn hoofd goed leegwaaien. Morgen nog een dag werken en dan heb ik ook weekend en heb ik tijd voor een uitgebreider antwoord.
Jij liefs terug en heb het goed!
Bert

vrijdag 4 september 2009
Hi Bert,
Waar woon je zelf eigenlijk, heb je nog niet verteld volgens mij.
Ik heb veel meer verteld zelfs. Ik heb je de naam van de website van mijn koor geschreven en daar staat mijn adres op. 
Liefs, Anja.

Onderwerp: beetje zielig
zaterdag 5 september 2009
Hoi Anja,
Het was even stil hier vandaan maar ik ben een beetje ziek. Gisteren nog wel gewerkt, maar ik ging me in de loop van de dag steeds beroerder voelen, onrustig in m'n buik, hoofdpijn en misselijk. Met als gevolg dat ik gisteravond al om 19.30 uur in bed lag. Vannacht nog wel een paar keer wakker geweest met dat gevoel en ook nu is het nog niet helemaal weg. Mexicaanse griep zeker.... Nee hoor, dan heb je geloof ik ook koorts erbij. Maar wel 'niet leuk.' Heb ik eigenlijk nooit last van, gelukkig.

Ik schrijf je daarom ook niet een hele lange mail, want ben niet helemaal in the mood. Er valt trouwens wel een druk van me af hoor, ik mag gelukkig typefouten maken...
Even heel duidelijk stellen, dit in relatie met 'jouw foute mannen,' mijn insteek is om altijd eerlijk naar je te zijn, zeker gezien de 2 ervaringen die je gehad hebt hebt, maar ook los daarvan. Ik ben ik 2004 gescheiden, kopiescheidingsakte kan ik je toesturen,[?], mijn vorige relatie is inmiddels een half jaar geleden beeindigd, ik slaap ook bloot, maar consequent in m'n eentje voorlopig.
Leuk dat je onze kleurige website kunt waarderen.
Anja, ik stop er mee want ik merk dat het me ook moe maakt om fris, fruitig en vrolijk een mail proberen te schrijven. Want zo voel ik me niet helemaal. Ik ga weer even een tukje doen en de rest van het weekend in gepaste rust doorbrengen, hpend op betere tijden.
Liefs van mij en een heel mooi weekend!
Bert

Onderwerp: Re: beetje zielig
zaterdag 5 september 2009 
Ach, arme jij. Had ik wat terug kunnen doen voor dat glaasje op de rand van het bad. Thee,  beschuitjes, je lekker instoppen en zo. Maar ja, een adres???
Ik heb de VVV van je woonplaats gebeld maar je gedraagt je schijnbaar doorgaans fatsoenlijk want je was niet bekend, nee ook niet onder de naam bonte hond.
Helaas.....
Bert, blijf lekker in bed, dan gaat het straks vast wel weer een stuk beter.
Liefs, Anja.

dinsdag 8 september 2009
Hai Anja,
Zo, na een weekend goed uitrusten en uitzieken zit ik weer een stuk beter in m'n vel.  In de loop van zondag ging ik me steeds beter voelen en ben 's middag een lekker eind gaan fietsen om weer wat frisse lucht binnen te krijgen. Een rondje Kagerplas gedaan plus nog een stukje extra, dik uurtje en dat was heerlijk. Hoe is het met jou in Zeeland?
Je mailde enige tijd geleden dat je me al had verteld waar je woonde, maar dat niet zo hoor. Je hebt me wel het www.adres van de nachtegalen gegeven, ik ben nog eens gaan kijken, maar daar staat geen woonplaats bij. Maar ik veronderstel [plaats], Deep in the heart of Sealand.
Om nog even op je foute mannen terug te komen, ja, die zijn goed fout. Ik heb in realtie daarmee al eerder iets over mezelf gezegd daarmee aangevend dat dat soort dingen niet bij mij hoort.
Gisteren voor het eerst sinds 3/4 jaar weer eens gegolfd. Ik heb vanaf begin dit jaar last gehad van een soort RSI/tennis arm dus heb daardoor beide op een lager pitje gezet omdat ik er iedere keer weer voor gestrafd werd als ik er te enthousiast mee bezig ging. Met tennissen was ik al weer een poosje geleden begonnen.

Laat ik trouwens es een 'thuiskom vraag' stellen: Hoe ging het vandaag op je werk schat, je ziet er een beetje moe uit, gaat het wel goed? Anders ga toch even lekker in dat hele mooie grote bad liggen terwijl ik het eten klaar maak? Kom ik je gezellig dat glaasje witte wijn brengen en als de verleiding te groot wordt kom ik er bij.
Oh dat wil je niet, je hebt honger. Ook goed, dan ga ik wel in de keuken prutsen. Lekker romantisch hoor.
Zo, na deze monoloog ga ik stoppen. Moet ook m'n sociale verplichtingen naar m'n familie onderhouden: mijn zus in es bellen want dat is (te) lang geleden.
Lekker zingen morgen, lekker eten overmorgen!
liefs, Bert

donderdag 10 september 2009
Hi Bert,
Gelukkig ben je weer beter.
Met mij in Zeeland gaat het goed. Heb genoten van een heerlijk ontspannen weekend. Wel altijd druk, druk met mijn website maar dat is leuk.
Ik woon inderdaad in [plaats]. Dat staat op de site hoor, onder Bestuur.
Hoe ging het vandaag op je werk schat, je ziet er een beetje moe uit, gaat het wel goed? Anders ga toch even lekker in dat hele mooie grote bad liggen terwijl ik het eten klaar maak? Kom ik je gezellig dat glaasje witte wijn brengen en als de verleiding te groot wordt kom ik er bij. Oh dat wil je niet, je hebt honger. Ook goed, dan ga ik wel in de keuken prutsen.
Hier zou ik wel aan kunnen wennen ")). Met weinig tot geen moeite zelfs. Lijkt me heerlijk. Is ook wel iets dat ik nog nooit gehad heb.

Gisteren ben ik, omdat het zulk heerlijk weer was, twee uurtjes eerder weggegaan van het werk en heb lekker met een boek op het terras gezeten.
Of dat eten morgen doorgaat, denk ik niet. Moet met eetgenoot nog de tijd afspreken, kan pas later omdat ik werk, en ik heb nog geen contact gehad.
Voor vanavond: eerste keer repetitie. Leuk dat je daaraan denkt. Daar heb je een hele boekhouding van, natuurlijk, een spreadsheet met wat, wanneer, waar en wie. Maar dan toch, leuk!
Volgende week gaat de dirigent met een ander koor naar Duitsland, komt een beetje vervelend uit de tweede repetitie-avond al geen dirigent.
Heerlijk om weer te zingen trouwens, ik heb genoten. Het wordt altijd veel te laat maar ja, de naborrel is altijd zo gezellig.
Gisteren heb ik naar Zomergasten gekeken met Jaap van Zweden. Had ik nog op de band om te bekijken. Heb jij het gezien?? Wat een man, zeg, die Jaap van Zweden. Vanaf het allereerste moment meteen de diepte in, wat een man. Zulke uitzendingen van Zomergasten zijn zoals ze bedoeld zijn. Mooi karakter, open, eerlijk, niets achterhoudend, en dan die ogen, af en toe heel ondeugend. Een man die door het verdriet in zijn leven een heel mooi mens is geworden. Ik heb bewondering voor hem.
Liefs, Anja.

Dat was de hele mailwisseling van Bert en mij. Leuk toch!? Het is veel maar volgens mij de moeite waard, zo'n man is precies wat ik zoek. Een leuke man, goede gedachtenwisseling, humor, plagerijtjes, kortom alles wat ik leuk vind. En wat doe ik dan? Dan doe ik iets raars, maak de fout waar ik in de eerste regel van dit stuk over sprak. Waarom? Tja....

Onderwerp: Finale
zaterdag 12 september 2009
Hi Bert,
Dit is mijn laatste mail aan jou, dat wil ik even laten weten. Ik vind het heel leuk met je te mailen, je woorden zijn heel erg aan mij besteed, maar ik sta niet voor de babbel op een relatiesite en aangezien jij verder geen plannen in de richting van een ontmoeting hebt, kan ik er beter mee ophouden.

Ik vind het wel een beetje jammer dat ik zoveel tegen je heb verteld. Deed dat toch in een andere verwachting dan er nu is uitgekomen.
Ik wens je veel geluk.
Liefs, Anja.

Bert schrijft terug, hij begrijpt het niet.

Onderwerp: Re: Finale
zondag 13 september 2009
Hallo Anja,
Je mailtje verwondert me. Je gaat uit van een veronderstelling en legt iets bij me neer waar jijzelf ook het initiatief in had kunnen nemen. Jij komt zelfs zo nu en dan nog deze kant op.

Wat betreft hetgeen je me hebt verteld: voor mij was de "mailsfeer" zodanig dat dat daar uit voortvloeide, ook van mijn kant. En dan moet je daar geen spijt van hebben lijkt mij. Bovendien, spijt krijg je altijd achteraf van iets waarvan je op het moment dat je het deed er volledig achter stond. En dus was het goed.

Maar zo is het ook goed, je bent duidelijk. Ik wens jou echt alle goeds en geluk want je bent volgens mij een mooie vrouw.
Liefs, Bert

Vanzelfsprekend heeft hij gelijk met te stellen dat ik het initiatief had kunnen nemen. Dat schrijf ik hem:

zondag 13 september 2009
Hi Bert,
Je hebt gelijk met je opmerking dat ik het initiatief ook had kunnen nemen. Dat zit echter niet in mij. Ik ben van het jaar nul wat dat betreft en doe dat niet. Durf het ook niet, heb het zelfs nog nooit gedaan. Ik vraag niks van iemand, denk al gauw dat ik te veel vraag enz. O, nu word ik even heel erg met mezelf geconfronteerd. Jemig.
Excuses voor mijn kortzichtigheid dat ik niet bij mezelf te rade ben gegaan.

Ik heb geen spijt van wat ik geschreven heb, spijt is niet het juiste woord, ik vond ons contact heel fijn. Alleen is de gedachte in mij opgekomen dat ik mijn ziel voor niks heb blootgelegd en daar had ik al slechte ervaring mee. Uiteraard mag dat niet meespelen, maar ja....
Je bent een uitzondering in alle contacten die ik tot nu toe via de mail heb gehad, ik had er heel goede gevoelens bij, en dat stemde mij hoopvol dat er toch nog mannen zijn met wie een goed contact mogelijk is. Voor mijn gevoel zaten wij op één lijn. Ik vind jou een mooi mens gezien wat je schreef en hoe je je eigen houding en handelen bekijkt. Maar de intimiteit van de mails houdt voor mij een belofte in en die kwam er niet uit. Telefonisch contact bv had voor de hand gelegen en zou ik heel fijn hebben gevonden en nee, ik zal ook niet degene zijn die dat voorstelt. Ik ben totaal ongeëmancipeerd wat betreft het zetten van eerste stappen. En dat voor iemand die ooit actief was in de tweede feministische golf.

We hebben emotionele en diepe gedachten hebben uitgewisseld, ik vind je een waardevol mens en dan ontstaat er bij mij iets dat zegt dat dit een goed contact is en dat daar iets moois uit kan groeien. En vervolgens komt dat er niet uit. En tot in het oneindige blijven mailen, hoe leuk ook, tja....

Gisteren was een dag waarop ik besloot mijn leven weer in eigen hand te nemen en niet langer te gaan zitten wachten. Mijn mailtje was een gevolg van dat besluit.
En nu krijg ik tranen om mijn eigen handelen.
Liefs, Anja.

Dat was het verhaal Bert. Eindelijk een man met humor, gevoelens, intimiteit, zelfreflectie, iemand die mijn kijk op de wereld en op relaties deelt, en dan word ik ongeduldig. Hoe komt dat? Zover als ik het nu kan beoordelen, zal mijn ervaring met Joep en Wietse mij parten hebben gespeeld. Twee keer in vertrouwen een contact aangegaan en twee keer een flat on my face-ervaring. En dan duurt dat nieuwe contact maar voort, een maand lang, en geen enkele keer wordt er gesproken over bellen of ontmoeten. Ik heb waarschijnlijk het gevoel gekregen dat ik opnieuw aan het lijntje werd gehouden. En de ervaring, na Wietse en Joep, leert dat je leven weer in eigen hand nemen aanmerkelijk beter werkt dan lijdzaam gaan zitten afwachten. Maar....misschien had ik toch iets meer geduld moeten hebben. Ik weet het niet.