27 september 2008
Wietse is de volgende meneer met wie ik contact krijg. Hij levert een nog veel grotere kater op dan Joep en een verbijsterende ontknoping in Wietse 2. Dat er proleten bestaan die getrouwd zijn en toch op internet staan, dat weet een ieder. Dat ik daar ingetuind ben is pijnlijk, maar wat het gegeven betreft niets nieuws onder de zon. Wietse echter heeft een andere verrassing in petto……
Het lijkt er op, net als bij het verhaal van Joep, dat dit contact een lange tijd beslaat, het was slechts zes weken, twee periodes binnen een tijdsbestek van ruim twee en een halve maand. Een zeer intensief contact, dat wel. Daar gaat ie:

Tijdens één van de schaarse keren dat ik op een relatiesite op 'zoeken' klik, zie ik een fotootje van Wietse. Wietse woont in een kruiswoordpuzzelplaats bij Eindhoven. In zijn profiel staat dat hij een ex-ondernemer is die nu geniet van de mooie dingen in het leven. Hij geeft aan 'soms ook nog weleens thuis' te zijn. onthoud_dit
Wietse ziet er op zijn foto niet onaardig uit en hij zoekt vriendinnen om leuke dingen mee te doen, hij zoekt geen relatie. Wietse deelt mee niet te reageren op dames zonder foto. Ik ben een dame zonder foto en dit is het moment dat ik het gezeur hierover een beetje beu ben. Ik schrijf Wietse:

Oei, oei, oei, wat streng. Er kan toch een reden zijn geen foto te plaatsen en er kan er toch altijd één privé gestuurd worden?

Wietse mailt terug dat er iets is misgegaan, hij heeft geen foto ontvangen. Kijk es aan, laat dat nou kloppen. Wat ik niet stuur, kan ook niet ontvangen worden. Hij denkt dat ik een foto heb gestuurd. Niet zo slim natuurlijk, foto's sturen via een relatiesite behoort niet tot de mogelijkheden. Hij vraagt alsnog om een foto en geeft aan dat ik een mooi matchend profiel heb waaraan hij toevoegt 'dus wie weet'. Ik stuur een foto.

Zodra ik weet hoe Wietse met voor- en achternaam heet, zoek ik hem op via Google. Niet dat het nou echt koosjer voelt om te gaan spitten maar zo'n gevalletje als met Joep wil ik graag uitsluiten. Wietse echter is niet te vinden op Google, hij heeft een naamgenoot die vrij bekend is en dus gaan alle hits over die persoon. Maar, geruststelling, Wietse staat met zijn foto op de site en dat betekent logischerwijze dat hij geen relatie heeft. Je wordt immers in no time gespot als je daar staat, dat kunnen mannen in een relatie zich niet permitteren.

Wietse vindt dat ik er, gezien mijn foto, best mag zijn. Wat een rare uitdrukking is dat toch maar hij bedoelt het uiteraard als compliment en ik schrijf:

Thnx. Vind ik zelf ook ")).

Wietse vraagt wat aan mij het meest aantrekkelijk is, dat is één van de dingen die je op Lexa kunt invullen en ik heb het open gelaten. Ik antwoord: mijn vrolijkheid en blijheid waardoor ik een stralende indruk maak. Ik heb humor, ja echt, en mooie voeten ")). Wietse wil het allemaal graag ontdekken, geeft hij aan. Dat gaat in de komende tijd gebeuren, hij maakt kennis met een springlevend vrouwmens met een altijd beschikbare lach.

We schrijven en wisselen allerlei gegevens uit. Wietse heeft een aantal jaren geleden zijn bedrijf verkocht en is een bed & breakfast begonnen in Italië. Na een fysieke aandoening heeft hij de boel daar verkocht en is teruggekeerd naar Nederland. Wietse heeft een boot, varen is zijn liefhebberij.
Hier moet ik een paar regels tussen plaatsen die er eerst niet stonden maar de actualiteit haalt de onwaarheden in. Wietse had altijd een zeilboot maar na de lichamelijke aandoening is dat een motorboot geworden, want zo'n zeilboot alleen bemannen, dat is veel te zwaar, zo zegt Wietse. Nouououou..... was er nu pas niet een meisje van 13 jaar dat alleen rond de wereld ging zeilen?? Hoezo te zwaar voor een man alleen?
Waarom zegt zo'n man zoiets? Ik begrijp het niet. Ik vraag er niet naar. Ik ben totaal niet nieuwsgierig naar zijn nautische verleden, dan hoef je toch niet iets te gaan verzinnen?

Wietse heeft op Lexa bij 'Uw mening over het huwelijk' geschreven: niet voor herhaling vatbaar. Dat vind ik grappig. Ik vraag hem of het betekent dat hij heel gelukkig is geweest en denkt dat nooit meer te kunnen vinden of juist een heel slechte ervaring heeft gehad waardoor hij alle vertrouwen heeft verloren. Wietse geeft aan al een keer op herhaling te zijn geweest en er verder voor te passen. Hij is dus twee keer getrouwd geweest, net als ik.

Wietse woont, eveneens net als ik, in een nieuw appartement en hij stuurt daar foto's van. Zijn huis is modern ingericht, en dat voor een Brabander, wat een verademing. Bij Brabanders stel ik me altijd dat Oisterwijkse massieve eiken voor waar ik erg allergisch voor ben. Ik ontvang veel foto's van Wietse. Van zijn huis, zijn interieur, het huis in Italië van alle kanten en binnen en buiten (het is niet eens meer zijn eigendom, so what's the use?), van zijn boot, allemaal materiële zaken.
Op de foto's waar hij zelf op staat zie ik dat hij een klein, dik mannetje is met kleine voetjes en een persoonlijke airbag. Yech. Een buik alsof ie een drieling verwacht en toch foto's sturen. Mannen hebben echt geen snippertje last van hun overgewicht en nog minder gêne. Kijk 's zomers maar op straat. De meest walgelijk dikke mannen lopen in een hemd door de stad. Een overdosis aan blubberig vet. Brrrr.
Wietse heeft een leuke kop. Door zijn foto's begrijp ik voor het eerst in mijn bijna zestigjarig leven wat bedoeld wordt met 'kaaskop' als het over Hollanders gaat. Komt dat doordat wij kaas eten? Kaas produceren? Ik wist het niet. Nu valt plotseling het kwartje. Als je een passer op de neus van Wietse zet, kun je een volmaakte cirkel trekken om zijn gezicht, zo rond als een kaas.
Wietse mailt mij dat hij dikke dames die op de site contact met hem zoeken meteen blokkeert. Misschien eens in de spiegel kijken? Wat zelfkritiek ontwikkelen?

Voor Wietse is ons contact intrigerend want hij komt steeds opnieuw bij mijn profiel kijken.
Wietse schrijft dat hij het alleen varen zat is, daarom staat hij op een relatiesite. Hij heeft een vriendin/maatje (sic) die regelmatig mee vaart maar zij werkt, haar vrije tijd is beperkt. Later ontdek ik dat Wietse nooit alleen vaart en ook nog nooit alleen gevaren heeft, hij vaart altijd met zijn vriendin/maatje maar dat weet ik nu nog niet. Waarom zegt zo'n man iets wat niet waar is? Waarom worden er altijd onwaarheden gedebiteerd?

Wietse begint over een afspraakje. Noem je dat zo als je een vriendin zoekt om leuke dingen mee te doen? Is het dan niet gewoon een afspraak of een kennismaking?
Wietse vindt het leuk mailen met mij en dat is wederzijds. De mails vliegen in grote aantallen heen en weer, meerdere per dag. Ik vertel hem mijn verhaal over Joep en hoe mijn vertrouwen beschadigd is. Daar hoef ik bij hem niet bang voor te zijn, schrijft Wietse, hij is altijd eerlijk en oprecht en het laatste wat hij wil is mij beschadigen. Hij zal die woorden nog vaak herhalen. Meestal naar aanleiding van het feit dat hij het wel doet. En niet per ongeluk.
Hoe kan iemand het uit zijn toetsen krijgen dat hij altijd eerlijk is terwijl hij op dat moment al relevante dingen verzwijgt? Ik begrijp er niets van.

Al vrij snel gaan we msn'en en vanaf dat moment is het met mailen zo goed als gedaan. We msn'en dagelijks en uuuuuren per dag. Er zijn dagen geweest van meer dan acht uur, in verschillende sessies, dat wel. In totaal staan er 660 pagina's op mijn pc van het contact tussen Wietse en mij. Dat hebben we in welgeteld 45 dagen bij elkaar gemaild en gemsnd, een gemiddelde van bijna vijftien A-viertjes per dag. Maar het ging alleen om vriendschap hoor, geen relatie Huh.
Ik plaats hieronder alleen de zaken die relevant of wetenswaard zijn. Dan is het nog een enorm aantal pagina's maar ja, wil je een goed beeld of… Waar sterretjes staan stond oorspronkelijk tekst die voor dit verhaal niet relevant is.

Ons eerste msn-gesprek, 1 oktober 2008 00.30 uur
***
Anja zegt: Kook jij voor jezelf?
Wietse zegt: mwahh, soms, meestal ga ik uiteten
***
Wietse doet niet veel zelf. Hij kookt niet, hij heeft een werkster die ook zijn strijk doet en zijn knoopjes aanzet. Zelfs het verschonen van zijn bed laat hij aan haar over, net zoals het betalen van zijn rekeningen aan de accountant. In later stadium zegt Wietse over zijn bijna dagelijks uit eten gaan dat hij dat ook doet voor de sociale contacten en:
Wietse zegt: Ik doe dat ook uit protest vanwege die hoge alimentatie.

Dit slaat natuurlijk helemaal nergens op, geld uitgeven omdat je een hoge alimentatie moet betalen. Maar o, o, o, wat een onderhuidse kwaadheid op zijn ex. Hij is vol lof als hij hoort dat ik geen alimentatie heb gewild. Hij betaalt een gigantisch bedrag per maand, hoe hoog hoor ik al in dit eerste msn-gesprek, en hij ergert zich daar kapot aan. Zijn ex heeft een graaicultuur, schrijft hij. Hebben, hebben, hebben is het belangrijkste voor haar. Ze heeft, schrijft hij, ook alle familiejuwelen van zijn kant ingepikt.
Deze eigenschap van Wietse had mij meteen moeten doen besluiten tot 'nee'. Ik verfoei mannen die de wrok tegen hun ex eeuwig in leven houden. Get a life! Hij is al meer dan twaalf jaar gescheiden. Die kleinzielige mannen die jaren durende rechtszaken voeren tegen hun ex om haar het leven zuur te maken en hun vermeende gelijk te halen. Nee, dat heeft Wietse niet gedaan, hij heeft in plaats daarvan door meerdere op dat gebied gespecialiseerde mensen laten uitzoeken of een rechtszaak zin had. Het had geen zin. Ze heeft recht op wat ze krijgt. Hij schrijft ook:
Wietse zegt: Ik heb zo nu en dan ook die drang om te gaan kopen, maakt niet uit wat het is

Ik kom er al vrij snel achter dat 'zo nu en dan' vaak is. Mensen hebben een dergelijke drang doorgaans ter compensatie van een gemis, een onvervuld leven. Zo is het ook bij Wietse, maar dat weet ik op dit moment nog niet.
***
Wietse zegt: Ja, ik ga dit jaar maar eens proberen de boot in de vaart te houden
Anja zegt: Is 's winters varen ook leuk?? Heb je verwarming a.b.?
Wietse zegt: heb alles aan boord
***
Anja zegt: Eind oktober vertrek je naar Italië voor hoelang??
Wietse zegt: Slechts voor een dag of 4
Anja zegt: Zo kort? Is er iemand jarig??
Wietse zegt: Yep, mijn kleinzoon wordt 8 jaren oud, dus opa moet er wel aanwezig zijn
Anja zegt: Leuk. Heb je al een cadeautje?
Wietse zegt: Ik tover wel iets uit de hoge hoed
****
Bovenstaande regels zijn een deel uit ons eerste msn-gesprek. Daar kwam in ter sprake:
•  Wietse kookt niet voor zichzelf. Als ik dat van een alleenstaande man hoor heb ik mijn zakken al vol, maar hij kan het zich veroorloven
   iedere dag ergens te gaan eten en wie weet wat ik dan zou doen. Nee, niks wie weet, dat weet ik wel. Uit eten is leuk, maar ik heb nog
   nooit ergens gegeten waar ik het lekkerder vond dan wat ik zelf maak. Ik zou dus gewoon mijn eigen potje blijven koken. Bovendien zou ik
   bijna dagelijks uit eten gaan heel erg zonde van mijn tijd vinden. Uit eten is leuk, maar dagelijks???
•  Wietse tovert een cadeautje voor zijn kleinzoon uit de hoge hoed, zegt hij. Wietse tovert niks, leer ik in later stadium. Alles waar Wietse
   moeite voor moet doen, doet ie niet. Zo'n cadeautje laat hij bv door zijn vaarvriendin/maatje aanschaffen. Deze keer geeft hij een MP4-speler
   die hij al twee jaar heeft liggen maar waarvan hij de werking niet begrijpt.
•  Wietse gaat de boot 'deze winter in de vaart houden'. Ik weet niks van varen en nog minder van in de vaart houden maar met mijn
   lekenverstand vermoed ik dat er gevaren wordt als het woord vaart er in voorkomt. Dat is niet zo. onthoud_dit. Hier kom ik op terug.
•  Wietse kijkt nooit achterom, zegt hij in het eerste msn-gesprek. Dat is een kreet, mannen maken vaak gebruik van kreten. Ze horen iemand
   iets zeggen, vinden het wel interessant klinken en hup, de oneliner behoort tot hun vocabulaire. In werkelijkheid kijkt Wietse heel veel en
   vaak achterom. Bijna uitsluitend achterom zelfs.

Uit een mailtje van Wietse:

Mijn 2e echtgenote was van het jaloerse type, dus dan weet je het wel. Daar is het uiteindelijk ook op gestrand en toen dacht ze n.b. op een bepaald moment dat ze “De ware” was tegengekomen en toen ging ze nog een verhouding beginnen ook. Toen ben ik echt vertrokken.

Dit lijkt mij voer voor psychologen. Wietse maakt zichzelf wijs dat het huwelijk is gestrand op de jaloezie van zijn echtgenote en dat hij degene is die de relatie heeft beëindigd. Denk es goed na, Wietse. Wat staat er? ZIJ BEGON EEN VERHOUDING. Waar is de relatie dan op gestrand? Juist.
Nog een kleinigheidje, ik kan zijn tweede echtgenote alsnog verzekeren dat haar gevoel haar niet bedroog en dat ze niet ten onrechte jaloers was. Wietse is in dat huwelijk wel degelijk vreemdgegaan, meerdere keren zelfs.

Het contact met Wietse is in dit stadium heel erg leuk, de bovenbeschreven zaken zag ik nog niet of bedekte ze met de mantel der liefde. Daar ben ik erg goed in. Msn'en met hem is echt superleuk, we doen het urenlang, we hebben er zo veel plezier in, lachen heel veel en krijgen er geen genoeg van. Als ik thuis kom, zit Wietse al te wachten, overdag zowel als 's avonds. Ik doe zelfs de computer aan als ik thuiskom van de repetitie van het koor, zo rond half twaalf 's avonds, want Wietse wacht op mij, zo heeft hij mij voor ik vertrok verzekerd, hoe laat het ook wordt. En hij is er, altijd.

Zeg Anja, stop es even... dit is toch de Wietse die schreef dat hij 'soms ook nog weleens thuis' is. Ja, die Wietse. Maar??? Tja......

Ik stuur Wietse desgevraagd wat foto's van mijn appartement. Ik moet ze eerst maken, ik heb alleen foto's van de bouwfases. Hij is enthousiast. Een prachtig appartement, vindt hij. Bij mijn appartement is een heel groot terras en daar gaat het volgende over:
Anja zegt: Terras is op het zuiden, het jouwe??
Wietse zegt: Nee, op het noorden. Dan komt er ook nog bij dat ik geen zonaanbidder ben.
Anja zegt: Dat is aan je kleurtje niet te zien
Wietse zegt: Als de zon gaat schijnen gaat toch iedereen onder een parasol zitten

Dit herhaalt hij als ik bij hem op bezoek ben. Zijn terras is somber, donker en vochtig, logisch, op het noorden en alleen aan de voorkant open. Wietse vindt dat het zo prima is, want mensen die een terras met zon hebben, gaan toch onder een parasol zitten. En zo lult zo'n man zich naar de overwinning.

Wietse beëindigt onze msn-gesprekken al snel met xxx. Er is sprake van vooruitgang ")). Hij gaat ook al vrij snel op zoek naar mijn al dan niet jaloers zijn, ik heb dat niet meteen in de gaten en reageer met een verhaal uit mijn verleden: ik heb als eerste relatie na mijn scheiding een jaloers vriendje gehad. Hij hield me dag en nacht in de gaten, belde 's nachts meerdere malen op en stond langs de kant van de weg om te zien hoe laat ik kwam en ging. Waarmee ik maar wil aangeven dat mannen niet pas raar zijn geworden na de entree van internet, ze waren dat altijd al. Wietse wil graag weten hoe het met mijn jaloezie zit omdat hij een vriendin heeft, Gerda, een vaarvriendin zoals hij dat noemt. Nou hij treft het, ik ben niet jaloers op vriendinnen.

Al op 3 oktober komt de erotiek in het verhaal. Het gaat over seks en knuffelen. Hoezo op zoek naar vaarvriendinnen?
3 oktober 2008 14.36 uur
Wietse zegt: Ik zoek ook nog iemand die met intimiteit en erotiek, mijn rug komt masseren
Anja zegt: Ja, die zoek ik ook.
Anja zegt: En vaak!!
***
Wietse vraagt waarom ik erotiek noem in mijn profiel.
Anja zegt: Omdat ik dat heel belangrijk vind en daar geen misverstanden over wil laten bestaan
Wietse zegt: Ja, natuurlijk, wie niet ????
Anja zegt: Wie niet?? Nou, er zijn heeeeeeeel veel vrouwen die daar niet van houden en er zijn ook mannen die het niet zo belangrijk vinden. Mijn ex bv
Wietse zegt: Nou, ik denk er nog veel te vaak aan
Anja zegt: Weinig praktijk??
Wietse zegt: geen, al meer dan 2 jaar
Anja zegt: Zou ie het nog wel doen??
Wietse zegt: hahahahahaa
Wietse zegt: Misschien dat we dat binnenkort nog wel te weten komen?
Anja zegt: Wat??
Anja zegt: Of ie het doet??
Anja zegt: Bedoel je dat??
Wietse zegt: Of ie het nog wel doet, bedoel ik
Anja zegt: Ja dat dacht ik al. Dat kun je zelf ook testen hoor
Wietse zegt: hahahaah, nou, dat lukt nog wel
***
Wietse zegt: Ben jij ook zo'n knuffeldier ?
Anja zegt: Niet te weinig
Wietse zegt: Ja, is echt iets wat ik het meeste mis
Anja zegt: Hoe ga je dat invullen als je alleen maar vriendinnen zoekt om leuke dingen mee te doen? Of valt dat ook onder dingen?
Wietse zegt: tsja, zoek niet zoveel vriendinnen ten eerste en met Gerda heb ik alleen een platonische relatie

Het zou in dit stadium zeer gentlemanlike zijn geweest als hij mij had verteld dat zijn interpretatie van platonisch niet overeenkomt met de algemeen geldende norm. Maar dat doet hij niet.....

Anja zegt: Zo staat het toch in je profiel?
Wietse zegt: Hoe vat jij dat op ?
Anja zegt: Er staat dat je geen relatie wilt maar vriendinnen om leuke dingen mee te doen
Wietse zegt: nou, zal ik veranderen
Anja zegt: Ben je gek, ik wil niet te veel concurrentie hoor "))
Wietse zegt: Nee schat, als wij iets moois krijgen gooi ik hem er ook meteen af
Anja zegt: Je bent lief
Anja zegt: Hè, ik wilde iets schrijven en nu ben ik de kluts kwijt
Anja zegt: en de draad ook nog
Wietse zegt: Ik verdenk jou er van dat eenechte lieve warme vrouw bent.
Anja zegt: Vind ik ook "))
Wietse zegt: hahahaaha
Wietse zegt: Mag je gerust van jezelf zeggen als je het zo ervaart
***
Wietse zegt: Nou lieve schat, ik zal onze chatjes missen, maar zondag avond ben ik er weer, jij ook ?
Anja zegt: Zondag?? Ben je het hele weekend weg?

Tuurlijk is hij het hele weekend weg maar dit is de eerste keer dat me dit overkomt. Hij gaat ieder weekend met Gerda naar de boot en, kom ik later achter, ook alle vakanties en feestdagen brengt hij met haar door. 
Hij sprak tot deze laatste msn-regel over 'ik word om 5 uur in de jachthaven verwacht voor een overleg'. Daar kan ik niet uit afleiden dat hij een heel weekend wegblijft. En dan opeens komt het hoge woord eruit: het hele weekend weg. Heel de periode dat we elkaar gekend hebben doet hij dit. Iedere keer msnt hij alsof er niets aan de hand is en in de laatste zin geeft hij opeens aan dat hij vanaf dat moment bijna drie dagen weg is. Raarrrr.

Wietse spreekt in bovenstaand msn-gesprek over 'als wij iets moois krijgen'. Hoezo niet op zoek naar een relatie? Hij noemt mij schat, zes dagen na het eerste mailtje en twee dagen na het eerste msn-gesprek. Snel, dat wel, maar leuk, dat ook.

Onze msn-gesprekken worden steeds intiemer. We hebben allebei vlinders en krijgen geen genoeg van dit contact. Tot diep in de nacht msn'en we, delen veel intimiteiten en lieve gevoelens. Wietse is een prater, hij vertelt en vertelt. Als ik aangeef dat heel leuk te vinden, zegt hij helemaal geen prater te zijn, nooit geweest ook. Ik ben de eerste met wie hij alles bespreekt, met wie nooit gebrek aan gespreksstof is. Ik ben verbaasd. Ik vraag hem wat hij dan in zo'n weekend met Gerda op de boot doet. Ruim twee dagen met iemand in een beperkte ruimte, het lijkt me toch aangenaam als er dan iets te bespreken is. Het antwoord is 'puzzelboekje en tv kijken'. Ik ben wederom verbaasd. Vrienden zijn er toch om gesprekken mee te voeren? Wietse niet. Gerda ook niet. 'We praten nooit ergens over', zegt hij.
In 2011 krijg ik dit bevestigd. Ik spreek een meneer die met zijn boot in dezelfde haven ligt als Wietse. Hij vertelt dat het hem als raar is opgevallen dat die twee mensen zelden of nooit een woord wisselen. 

Ik heb een webcam, nog in de verpakking, en op verzoek van Wietse installeer ik het geval. Vanaf dat moment msn'en we met beeld.
Wietse zegt: Ben je al spik en span voor de cam ?
Anja zegt: Yes
Wietse zegt: oke, komt ie...............................durf je ????????
Anja zegt: iiiiiiiieeeks
Wietse zegt: hahahaha, vrees niet, jij schrikt meer dan ik.

Het webcammen lukt niet ineens, ik zit te hannesen (ik zet hier een uitsluitend persoonlijk 'haha' tussen, dat kan ik even niet laten) om beeld te krijgen maar uiteindelijk lukt het en horen en zien we elkaar. Wietse is opgetogen.
Wietse zegt: Allereerst mijn complementen, je ziet er geweldig uit
Anja zegt: thnx
Wietse zegt: Ik hoopte al op een klein wondertje
Anja zegt: Dank je. Ik weet nu even niets te zeggen
Wietse zegt: helemaal sprakeloos ?
Anja zegt: yep
Wietse zegt: ahhhhh je ziet er zo lief uit
Anja zegt: Ben ik ook. Speciaal voor jou mezelf opgetut na het badderen, althans voor de cam
Wietse stuurt je een wink:
"Zoen" afspelen

Een wink is iets dat je kunt aanklikken op msn. Ik kende het niet. In dit geval komt er een mooie, rode mond in beeld die een kus geeft. Met geluid en al. Wietse heeft er in ons korte contact ontelbare naar me gestuurd, evenals de wink 'liefdesbrief' en de wink 'met liefde'. Altijd, in ieder msn-gesprek, meerdere winks. Zo is het ook voor jullie, lezers van Manboel, duidelijk dat deze meneer geen relatie wil. Smile_lacht_hartelijk

Ons msn-contact is leuk, lief, hartverwarmend en veelbelovend. Leuker dan dit kan het niet zijn. We zijn allebei blij, zo blij met elkaar. Vlinders ontpoppen zich in rap tempo.
Met zo'n webcam kijk je bij iemand in huis, daar gaat het volgende over:
Anja zegt: Dit is dus je pckamer?
Wietse zegt: ja, even een rondleiding ?
Anja zegt: Hoe?
Wietse zegt: met de cam
Anja zegt: oké, liefhebber van autootjes dus
Anja zegt: heb je die auto's allemaal gehad??
Wietse zegt: Nee, niet allemaal, maar wel een aantal
Anja zegt: sportauto's
Anja zegt: ??
Wietse zegt: Was vroeger autofriek
Wietse zegt: Ook sportauto's
Anja zegt: En wat betekent dat?? Altijd een snelle auto?
Wietse zegt: De sportwagens natuurlijk wel, maar die had ik erbij.
Wietse zegt: Overdag reed ik in nette auto's, gewone sedans
Anja zegt: Ik heb een razendsnelle en blitse auto "))
Anja zegt: Twingootje
Wietse zegt: yessssssssss, GT zeker ????
Anja zegt: geen idee
Anja zegt: ook nog tien jaar oud of zo
Wietse zegt: Moet je meetrappen boven de 100 ?
Anja zegt: Nee hoor, kan makkelijk 140
Wietse zegt: Nou, wat wil je nog meer ?
Anja zegt: Niet zo minachtend over mijn steun en toeverlaat

Dit vind ik heel typisch en dat is een understatement. Een man die ingelijste foto's van zijn vroegere auto's aan de muur heeft hangen. En niet te klein, grote lijsten, grote foto's. Dat kan, niks mis mee (nououou…) maar waar zijn de foto's van zijn dochter en kleinkinderen? Die zijn er niet, wel auto's.
Ik heb ook geen foto's van mijn kinderen aan de muur maar dat komt omdat ik de truttigheid van portretfoto's niet in mijn huis wil hebben. Als ik dat wel leuk vond, zou ik zeker eerst foto's van mijn kinderen aan de muur hangen voor ik aan foto's van mijn auto's ging denken. Daar zou ik trouwens nooit aan denken. Hoe is het mogelijk, foto's van je auto's. Ik zeg hem uiteraard niet dat ik oudere mannen in sportauto's erg sneu vind, losers die een auto nodig hebben om een statement te maken. 'Kijk mij eens'. Compensatiegedrag. Het zal nog blijken dat vooral dit laatste op Wietse meer dan van toepassing is.
Als ik bij hem op bezoek ben, blijkt dat hij van de auto's ook miniaturen heeft, opgesteld in een speciaal daarvoor aangeschafte vitrinekast. Ik weet daar op dat moment echt geen zinnig woord over te zeggen.

Wietse zei in het eerste msn-gesprek dat hij nooit achterom kijkt. Het tegendeel is waar. Hij kijkt voortdurend achterom, hij krijgt er geen genoeg van mij te vertellen over alles wat hij heeft bezeten. De huizen met jacuzzi, sauna, open haarden, Turks stoombad en weet ik veel. En natuurlijk de vele auto's en het antiek. Ik weet niet goed hoe daar op te reageren, bezit zegt mij niet zo veel, helemaal niets eigenlijk. Wat moet je trouwens meer zeggen op verhalen over huizen en auto's dan goh en o ja. Ik weet het niet. Ik ben meer benieuwd naar hoe zijn huwelijken waren maar daar hoor ik heel weinig over. Als ik er naar vraag, antwoordt hij met anderhalf woord, meer niet, en het gevoelsmatige aspect blijft buiten beschouwing.
Ik wil van een man die ik leer kennen graag dat hij met mij praat over wat hem in het leven heeft blij gemaakt, hoe hij is geworden wie hij is, hoe het ouderlijk gezin was, wat voor echtgenoot hij was, wat voor vader hij is, wat voor opa enz. Zo kan ik ontdekken wie iemand is. Niets van dat al.
Zijn enige dochter vertrok met haar mamma op jonge leeftijd naar een ander continent. Dat moet pijn hebben gedaan, je kind niet meer kunnen zien. Behalve de feitelijke mededeling en 'ja natuurlijk deed dat pijn', als ik er naar vraag, praat hij daar niet over. Over het ouderlijk gezin zegt hij alleen dat zijn moeder een bitch was. Als ik van het hoe en hoezo wil weten, herhaalt hij die woorden en schakelt over naar:
Auto's!!! Dat is een veilig, super oppervlakkig onderwerp. Laten we het daar eens over hebben. Of bezit. Bijvoorbeeld welk huis hij voor zijn ex heeft moeten kopen bij de scheiding. Hij vertelt mij zelfs wat dat huis heeft gekost. In gloeiende verontwaardiging uiteraard, hij noemt het een villa.
Geruime tijd na Wietse heb ik een boek gelezen, geschreven door Tanja de Wit, getiteld 'Van ex naar next (daten na je vijftigste)', het werd mij aangeraden door iemand op RP. In dit boek staat onder het kopje 'Niet doen': succesverhalen ophangen om een ander mee te imponeren. Vooral 'has been'-verhalen over je vroegere maatschappelijke successen zijn vervelend. Zo, die mag Wietse in zijn zak steken. Jammer dat hij noch het boek noch deze site zal lezen. Hasbeen-verhalen heeft hij bij de vleet, ook over zijn seksuele prestaties. Hoezo 'ik kijk nooit achterom'?

Wietse zegt dat hij zijn huwelijk en zijn vrouw al jarenlang zat was en vaak echtscheiding heeft overwogen maar geen stappen heeft gezet. Tsja, ik kijk er niet  van op, daar moet je actie voor nemen, dingen doen. Als zijn werkster of accountant het voor hem had kunnen doen, was hij vast eerder gescheiden. Dat gezapige gedrag heeft hem heel veel geld gekost. Hij beweert dat de alimentatie stukken lager zou zijn geweest als hij gescheiden was voor 'madame' een bepaalde leeftijd had bereikt. Maar ja, niets doen, gaan zitten afwachten tot het in je schoot geworpen wordt en ja, dat werd het. Toen zijn vrouw een vriend had, werd er gescheiden.
Zijn eerste huwelijk is eveneens geëindigd omdat zijn vrouw een nieuwe geliefde had. Dit gegeven had mijn alarmbellen op volle sterkte moeten laten rinkelen. Twee keer getrouwd, twee keer neemt vrouwlief een vriend. Dat doen vrouwen als ze zich heel eenzaam voelen.
Zoals gebruikelijk onder mannen is ook Wietse vol venijn als het over de scheiding gaat: 'Die van mij DACHT dat ze met die ander gelukkig zou worden'. Hij praat over 'madame' als hij het over haar heeft. Pas wanneer ik, veel later, haar naam vraag, krijg ik die te horen. Hij ziet 'madame' af en toe als er een verjaardag is bij haar zoon. Wietse noemt dat een 'goed contact met je ex'. Inmiddels weet ik dat 'goed contact' in de wereld van Wietse 'koetjes en kalfjes' betekent. Dan is goed contact niet zo moeilijk. 'Madame' wil wel eens een onderwerp aansnijden, vertelt hij, maar dat kapt hij meteen af. Dat zijn ex nog steeds zijn naam draagt, stoort hem bovenmate.

In ons contact gebruikt Wietse met regelmaat de 'we'-vorm als het over hem en mij gaat:
Wietse zegt: We kunnen dan ook nog altijd bij mijn dochter op vakantie in Italië, dus wat willen we nog meer?
Het lijkt er op dat er inderdaad iets moois gaat ontstaan.

Wietse gooit opnieuw een visje uit of ik jaloers ben:
Anja zegt: Jij bent dus reuze benieuwd of ik jaloers ben??
Wietse zegt: Vertel ????
Anja zegt: In normale omstandigheden niet
Anja zegt: en als ik zo'n vlaag krijg, verbied ik dat mezelf want ik vind jaloezie een heel slechte eigenschap die geen enkel nut heeft
Wietse zegt: lekker ding ben je, met je hart op de goede plaats
Anja zegt: Thnx
Anja zegt: Maar, over jaloers. Mijn laatste relatie, 14 jaar geleden, wilde zo heel graag dat ik jaloers was, ik was dat niet
Anja zegt: Hij had een vriendin, zoals jij met Gerda, en had graag gezien dat ik daar jaloers op was.
Wietse zegt: De lul
Anja zegt: Er was wel sprake van liefde van haar kant trouwens, ik vond het heel pijnlijk
Wietse zegt: Ja, maar was niet jouw probleem
Anja zegt: Nee, maar voelde toch niet helemaal koosjer, je weet dat je aanwezigheid iemand verdriet doet.
Wietse zegt: nee, oke, maar jjij hebt dat niet in de hand
Anja zeg: Is zo

Ik ben niet jaloers, zoveel is zeker. Toch zal Wietse later niet ophouden dingen te schrijven en te zeggen alsof hij deze woorden niet heeft gelezen. Alsof ik ze niet heb geschreven. Hij doet dat om zijn eigen straatje schoon te vegen.

We zitten nog steeds in ons eerste cam-gesprek.
Anja zegt: Vind het wel heel leuk je te zien
Wietse zegt: Wilde ik juist gaan vragen, valt het mee of tegen ?
Hij gaat staan en showt zichzelf voor de camera. Een beeldvullende buik. Mannen! totaal zonder gêne! Ik schrijf:
Anja zegt: Ja uhh dat embonpoint zou wel iets minder mogen maar verder leuk

Wietse vertelt dat de specialist hem voor een aantal weken heeft verboden te drinken, hij valt kilo's af nu de alcohol noodgedwongen niet wordt achterover geslagen. Dat kan geen kwaad, denk ik bij mezelf.

Wietse zegt: Mag ik van jou vragen om ook even en profiel te gaan staan, of is dat teveel gevraagd ?
Anja zegt: Ja dat is te veel gevraagd want ik zit in mijn gemakpak
Anja zegt: Maar oké dan
Anja zegt: Ik lijk wel gek !!!
Anja zegt: That's all
Wietse zegt: moooooooooi

Dan komt het varen ter sprake.
Anja zegt: Gaan jullie iedere schoolvakantie varen??
Wietse zegt: in principe wel
Wietse zegt: ook de weekenden
Anja zegt: Gaat Gerda nooit ergens anders naar toe?? Geen buitenland o.i.d.
Wietse zegt: Nee, gaat wel mee naar Italië, maar zij gaat zelf nergens heen
Anja zegt: Hoe kan het nou als je zoveel samen doet, dat je dan geen stel kunt zijn??
Anja zegt: Lijkt me dat jullie zo'n beetje een ideaal paar zijn
Wietse zegt: Het probleem is dat sommige mensen dat echt denken en daar ben ik niet blij mee
***
Wietse heeft er over nagedacht hoe het zal gaan als hij met mij in de jachthaven verschijnt. Dat zal alle mensen verwonderen, is zijn conclusie, omdat ze denken dat hij een relatie heeft met Gerda. Waar hij niet over nadenkt en ook nooit vraagt, is of ik het wel leuk zou vinden, dat varen. Dat komt niet in zijn hoofd op, hij vaart en wie hij tegenkomt vaart mee. De wereld is er voor zijn plezier, een voorbeeldje van de misse denkwijze van mannen met geld.

Wietse zegt: Het probleem is dat sommige mensen dat echt denken en daar ben ik niet blij mee
Anja zegt: Ja, zo kom je nooit aan een vrouw. Dat is het nadeel van met een vriendin op vakantie gaan. Dan denken andere vrouwen dat je bezet bent
Anja zegt: O ja, maar jij wilde ook geen relatie, alleen vriendinnen
Wietse zegt: Als je geen andere vrouw hebt die met je mee wil, zit er niets anders op
Wietse zegt: maar je hebt een matroos aan boord, dat is ook belangrijk
Anja zegt: ben jij dat? "))
Wietse zegt: Zij is bij mij manager lijnen en stootkussens, zeg ik altijd
Anja zegt: Leuk hoor, beetje denigrerend doen over vrouwen
Wietse zegt: neuh, maar ze heeft de zeevaartschool bepaald niet afgemaakt
Anja zegt: Jij wel?
Wietse zegt: Nee, maar ik ben de kaptein
Anja zegt: Zou het niet kunnen dat jullie alsnog een stel worden?? En zo nee, waarom niet. Als je het zo goed samen kunt vinden heb je toch al heel veel?
Wietse zegt: Ik moet er niet aan denken dat ik haar de hele week in mijn buurt heb
Anja zegt: Oké. Verhouding is me niet geheel duidelijk maar dat hoeft niet, denk ik
Anja zegt: O ja, was platonisch, maakt het wat duidelijker
Wietse zegt: Ach, ik heb er geen geheimen over, ben wat dat betreftvrij open dacht ik en heb ook niks te verbergen.
Wietse zegt: Het is een broer zus verhouding
Anja zegt: Oké
Wietse zegt: Maar met jou wil ik ook andere gezellige dingen doen
Anja zegt: je bent lief
Wietse zegt: Ik zou je nu het liefst in mijn armen nemen en een dikke hugg geven,
Wietse zegt: Jammer dat je zover weg woont, anders kwam ik NU naar je toe
Anja zegt: hoe lang rijden ook weer?? 2,5 uur?
Wietse zegt: Anderhalf uur, ben ik er pas om 1 uur
Anja zegt: Nee joh malle, daar vraag ik het niet voor.
Wietse zegt: Nee lief, maar dat zou ik het liefst doen, als ik jou zo zie kijken.
Wietse zegt: Je even heeeeeerlijk vasthouden en heerlijk warm zoenen
Wietse zegt: Zo, dat is eruit
Anja zegt: opgelucht??
Wietse zegt: yep

'Manager stootkussens en lijnen', is dat humor onder het bootjesvolk?
Even later gaat Wietse staan om een litteken te laten zien. Dit is niet waar hè, dit gebeurt mij toch niet!! Ja hoor, het gebeurt echt. Een enorm litteken op een monsterlijk dikke buik.
Wietse zegt bovenstaand geen geheimen te hebben over Gerda, hij is er open over en heeft niets te verbergen. onthoud_dit. Het is voor honderd procent niet waar.

Wat mij zeer bevreemdt, is het leven van mensen die varen als hobby hebben. Ik weet uiteraard niet of Wietse maatgevend is voor de rest van het bootjesvolk maar hij vertelt mij dingen die ik niet begrijp. Ik vraag of ze de plaatsen die ze aandoen ook bezoeken. Alleen als het niet te ver lopen is, is het antwoord, hij komt bijna nooit van de boot af, behalve voor de gang naar een restaurant. Hoe is het mogelijk. Veel jachthavens liggen in heel mooie plaatsen en dan genoegen nemen met het verblijf op je boot en gezelschap waarmee je het niveau van bushaltegesprekken niet ontstijgt. Weet je nog? Puzzelboekje en tv. Mooie kerken, mooie oude stadjes, interessante musea, niets van dat al. Uit eten en terrasje, dat zijn de zaken waarmee Wietse en Gerda hun leven vullen.

Het is bijna herfstvakantie en Wietse gaat een ruime week varen. Bij mij komt mijn beste vriendin logeren. Dit betekent een week lang weinig contact. Wietse nodigt mij uit om de koffie te komen als de boot in Middelharnis ligt, de plaats die in de planning zit om naar toe te varen. Wietse gaat namelijk een tocht uitzetten voor de bootjesclub.
Anja zegt: Ga je alleen of met vrienden?
Wietse zegt: Nee Gerda en ik. Maar dat is geen beletsel voor jou om op de koffie te komen.
Anja zegt: Mag ik dat zelf beslissen??
Wietse zegt: tuurlijk, ik geef ook alleen maar aan wat ik denk, of vind......jij mag verder alle beslissingen zelf nemen....... Goed hè ?
Anja zegt: Thnx. Ik vind het al eng genoeg om jou voor het eerst te zien.
Wietse zegt: hahahahahaha, wie zegt dat je me DAN voor het eerst ziet ?

En inderdaad, nog voor het herfstvakantie is, komt Wietse naar me toe. We kunnen het niet langer uithouden zonder elkaar. We willen elkaar zo graag in levenden lijve zien, voelen, ruiken, proeven. Dit contact is zo goed, we zijn allebei in de wolken. 
Het feit dat Wietse zegt dat ik gerust op bezoek kan komen als hij met Gerda op de boot zit, benadrukt dat ze echt alleen een vaarvriendin is. Ik denk daar dan ook verder niet over na, geloof hem blindelings.
Maar eerst nog even verder met vandaag:
Anja zegt: Was je met Gerda vanaf aanvang platonisch of eerst anders?
Wietse zegt: Nee, was eerst anders, maar zo is het geworden.

Hier hebben Wietse en ik het al eens over gehad, dat vergat ik even. Hij heeft Gerda op internet leren kennen en omdat hij zich in de winters in Italië heel ellendig voelde aangezien hij daar alleen was (bekend patroon onthoud_dit), werd ze uitgenodigd voor een bezoek. Dat bezoek ging verder dan platonisch. Verliefd is hij niet geweest, zegt hij, het gebeurde omdat de gelegenheid er was.

Anja zegt: O ja, hebben we het al eens over gehad. Goed van jullie om de vriendschap in stand te houden
Wietse zegt: Ja, dat blijkt ook beter te werken
Wietse zegt: Zij zou wel meer willen, maar ik dus niet
Anja zegt: Ik begrijp niet dat je dat kunt, met z'n tweeën op een boot, dag en nacht. Ik geloof niet dat ik dan platonisch zou blijven
Wietse zegt: Overigens staat bij haar het woord jaloers niet in het woordenboek.

Dit heeft Wietse mij meerdere malen gezegd en daar vergist hij zich heel erg in. Ik ga nu nog niet zeggen hoe ik dat weet, dat komt nog. Hij laat zich wat dit betreft volledig in de luren leggen. Gerda is heel erg op haar qui-vive vanaf het ogenblik dat ik aan het firmament verschijn. Wietse laat zich waar het Gerda betreft op alle gebieden beetnemen, maar dat vertel ik je nog.

Wietse zegt: Nee, met jou zou ik dat ook niet kunnen
Anja zegt: Kom je dan niet in de verleiding??
Wietse zegt: Nee, dat is in dit geval zelfs onmogelijk.
Anja zegt: En zij ook niet?
Wietse zegt: Nee, ik heb dat gevoel niet voor haar, ze is mijn beste vriendin, maar trekt me sexueel niet aan.

Ander onderwerp. Wietse vertelt over een vroegere liefde van hem die nu boven de 50 is.
Anja zegt: Ja, dan is het mooie er wel af "))
Wietse zegt: NOUUUUUUUUUUU.............bij jou toch ook niet gebeurd ?
Anja zegt: Jawel hoor. 59 is oud! Maar ja 64 ook "))
Wietse zegt: Ach, ja, wat moeten we ermee, kunnen toch niks terugdraaien
Anja zegt: Sparen voor een facelift? "))
Wietse zegt: hahahaha, en dat helpt ??????
Wietse zegt: je moet die mensen eens in hun blootje zien. Nek, buik, billen handen ???
Anja zegt: Ik heb nog nooit iemand met een facelift in haar blootje gezien.
Wietse zegt: Gelukkig maar, je zou schrikken.
Wietse zegt: Ik denk dat jij een lekker lijf hebt.
Anja zegt: Ik heb me dat vaker afgevraagd. Je kunt wel alles laten liften maar je hele lijf veroudert, dat kun je toch niet tegengaan?
Wietse zegt: nee, dat bedoel ik dus
Anja zegt: Maar hoe dan ook, Cher ziet er nog steeds goddelijk uit
Wietse zegt: Weet jij veel hoe die er uitziet in haar blootje en ook kan je toch echt niet zeggen dat het bij haar leeftijd past.
Wietse zegt: Geef mij maar puur natuur
Anja zegt: Ja, is vrij onnatuurlijk allemaal
Anja zegt: Ken je vrouwen van plm 59 in hun blootje??
Wietse zegt: Nee, eigenlijk niet, nu je het zegt
Anja zegt: Dacht ik al "))
Wietse zegt: hahahaahaha
Anja zegt: Dat wordt schrikken, dat kan ik je verzekeren "))
Anja zegt: Mocht het ooit zover komen dat je er wel één te zien krijgt….

Bovenstaande staat er om te laten zien dat Wietse een afschuw heeft van vrouwen die dingen laten verbouwen om de tekenen van ouderdom te verbergen. Hij vertelt mij bij zijn eerste bezoek dat Gerda één van die vrouwen is. Bij het schrijven van dit verhaal voor Manboel denk ik 'o, vandaar bovenstaande kennis'.

Onze msn-gesprekken zijn steeds meer seksueel getint, staan in het teken van onze eerste ontmoeting maar vooral van vlinders. We dollen wat over sexy kaplaarzen met bloemetjes, Wietse wil me het bijbehorende slipje cadeau doen. Wietse en ik msn'en dagelijks. Uren aaneen. 's Morgens, 's middags, 's avonds en 's nachts. We hebben heel veel plezier tijdens die gesprekken. Wietse zit het grootste deel van de tijd te schuddebuiken van het lachen. Nu weet ik wel dat dat in zijn geval niet zo moeilijk is, maar toch. Smile_met_lol_2

Het dagelijks msn'en is in tegenspraak met wat hij mij in het begin heeft verteld. Wietse gaf toen aan dat ik het getroffen had dat hij die week zo vaak thuis was, hij is eigenlijk zelden thuis, zei hij, een druk bestaan. Niet waar dus. Wietse heeft geen druk bestaan, integendeel, hij is zo goed als altijd thuis. Behalve de weekends ")).
Wietse wil graag iemand zijn die niet vaak thuis is, iemand die gevraagd wordt, wiens gezelschap gewenst is. Hij wil gekend zijn en denkt daarmee erkend te zijn. Hij wil zich graag profileren als de joviale, getapte persoon. Als hij gevraagd wordt een tocht te organiseren voor de bootjesclub, moppert hij in de trant van 'nou kan ik al dat werk weer doen' maar hij is verguld. Hij voelt zich nodig en gewenst en geniet daarvan. Wietse heeft bevestiging van buitenaf nodig om zijn zelfbeeld staande te houden. Hij profileert zich als iemand met een druk bestaan. Wietse wil gewaardeerd worden. Hij vertelt beledigd van een bestuur waar hij bij het afscheid een ballpoint van een tientje kreeg. Wietse heeft de behoefte nodig te zijn. Zelfs als er gevraagd wordt of hij wil helpen de kerstboom op te zetten in de hal van het gebouw waar hij woont, iets waarvoor je normaal gesproken toch graag gespaard blijft, is hij trots dat hij de uitverkorene is. Eigenlijk wel erg zielig, toch?!

Wietse vindt het sexy om via de webcam naar mij te kijken. Lief. Hij heeft het over mijn prachtige borsten en dat terwijl we elkaar nog niet eens ontmoet hebben. Hij vraagt of ik ze wil laten zien voor de webcam.
Wietse zegt: Laat zien???????
Nee dus.

Hij gaat proberen deze winter de boot in mijn woonplaats in de haven te leggen en als dat niet lukt in Middelburg. En dus vraagt hij, alweer een teken van te veel moeite om zelf iets op te zoeken, of ik de havenmeester ken. Nee, natuurlijk niet. Ik woon hier vijftien jaar en er zijn 40.000 inwoners. Ik zoek even voor hem op internet en geef hem het telefoonnummer. Zo doet hij dat, een ander zijn klusjes laten opknappen. Ik doe zoiets nog een keer, hij wil bij zijn verscheiden een bepaald stuk muziek laten spelen maar kan het niet te pakken krijgen. Ik zoek op YouTube en zonder enige moeite meteen raak. Had hij uiteraard ook kunnen doen maar makkelijk toch? Zulke grappen heb ik vrij snel door, dit is de laatste keer dat ik zoiets doe.

Wietse brengt in een volgend msn-gesprek alvast een voorbehoud aan voor het geval hij op seksueel gebied gaat tegenvallen.
Wietse zegt: ben natuurlijk geen jonge hond meer
Anja zegt: Ik wel hoor
Wietse zegt: Ja, dat vreesde ik al
Anja zegt: Maar ja dat scheelt dan ook vijijijijijijf jaar
Wietse zegt: ja, en die gaan tellen op 'onze' leeftijd.
Anja zegt: zeker weten "))
Wietse zegt: Zeker bij ons, mannen
Anja zegt: Dubbel !! Meen ik echt. Mannen van mijn leeftijd zijn zooooo oud.
Anja zegt: Niet allemaal natuurlijk maar vaak wel
Wietse zegt: Ik weet er alles van, wat ik 5 jaar geleden kon, zal ik nu niet meer kunnen........denk ik

Als ik aangeef even naar het toilet te gaan, schrijft Wietse:
Wietse zegt: wil meeeeeeeeeeeee
Anja zegt: you nitwit

We wisselen telefoonnummers uit, we hebben elkaar tot nu toe niet gesproken. Alleen maar gemsnd, veel, vaak, lang, intiem, warm, lief, verliefd, verlangend, hevig. Helemaal fantastisch.

Wietse reageert op wat ik schrijf vaak met 'mmmmmmmmmmmmmmmm'. De woorden schat en lieverd, de dikke kussen, knuffelsssss en kusssssssss zijn niet van de lucht. Hûh?? Hij is toch die man die een vaarvriendin zoekt?? Geen relatie??

Het is inmiddels 7 oktober. We hebben tien dagen contact. In een msn-gesprek stel ik voor samen naar de tentoonstelling van het Terracottaleger te gaan in Maaseik. Ik verkeer in de veronderstelling dat Wietse van kunst houdt want op de foto's van zijn interieur zie ik een tafel met kunstboeken. Dat blijkt niet meer dan een showtafel. Wietse geeft aan nooit musea te bezoeken. Maar, schrijft hij, we kunnen het weleens plannen.
Het komt er nooit van, net zo min als van de andere dingen die Wietse mij belooft of toezegt. Want als hij iets belooft, wacht ik af, ga er niet naar vragen en neem geen initiatief. Hij is gewend dat anderen alles voor hem initiëren, ja dag!

Ik heb Wietse verteld dat ik tijdelijk halve dagen werk. Dit omdat het mij even minder goed gaat. Er zijn de laatste jaren nogal wat nare dingen de revue gepasseerd en dan kan het zomaar opeens op zijn. Wietse vraagt er nooit naar, het komt regelmatig ter sprake omdat we 's middags msn'en en ook bij het zoeken naar een datum om elkaar te ontmoeten. Hij vraagt nooit naar het hoe of waarom. Duidelijk dus waarom zijn vrouwen een nieuw lief nodig hadden. Als we in december het laatste contact hebben, zeg ik hem dat het feit dat hij daar nooit naar gevraagd heeft als ongeïnteresseerd is overgekomen. Zijn reactie: 'ik dacht dat …. enz'. Ja Wietse, daar heb ik niets aan, belangstelling wil ik, geen eigen invulling en nergens naar vragen.

Wietse heeft al twee jaar geen seks gehad, zegt hij. Hij vist vrolijk verder over onze aanstaande ontmoeting.
Wietse zegt: Hou jij van groot geschapen ?
Anja zegt: wat moet ik daar nu op zeggen?
Wietse zegt: gewoon waar je van houd
Anja zegt: wat wil je horen?
Wietse zegt: de waarheid
Anja zegt: ik ga niet zeggen dat het niet uitmaakt, dat zeggen vrouwen wel maar ik ben het daar niet mee eens
Wietse zegt: Dus ja
Anja zegt: jij zegt het "))
Wietse zegt: Jammer, dan ben je aan het verkeerde loket, moet U achter in de gang zijn bij loket 20 en meer
Anja zegt: Oké, geen afspraak donderdag??
Wietse zegt: Is up to you !
Wietse zegt: Maar ja, misschien wil je je wel een keer behelpen ?
Anja zegt: is het zo erg??
Wietse zegt: Ik hoop van niet
Anja zegt: dat moet je weten, mannen weten dat, die gaan met elkaar meten als ze op de lagere school zitten
Wietse zegt: nee........daar was ik veel te bleu voor
Wietse zegt: Ik kreeg nooit klachten en "ze " kwamen ook weer terug.
Anja zegt: Ik heb je verteld over mijn uitsluitend seksuele relatie. Die meneer was miniem geschapen maar heel bevredigend
Wietse zegt: Gelukkig.....kan het toch goedkomen
Wietse zegt: Maar het was vroeger wel een complex van mij
Wietse zegt: Later groei je daar gelukkig wel overheen
Anja zegt: letterlijk of figuurlijk?
Wietse zegt: figuurlijk
Anja zegt: jammer…
Wietse zegt: Maar ik ga nog steeds niet graag tussen naakte kerels staan
Wietse zegt: Maar heb je wel zin in onze ontmoeting?
Anja zegt: ja
Wietse zegt: Gelukkig
Anja zegt: ik vind het leuk
Wietse zegt: Je bent een LEKKER DING
Anja zegt: alles sal reg kom
Wietse zegt: Ja hoor schat, wees maar niet bang, komt goed

Ik ben een schattig vrouwtje, schrijft Wietse. Hij schrijft ook dingen die ik op dat moment raar vind of niet begrijp. Als ik vertel over een mooi horloge dat ik in de stad heb gezien, zegt Wietse 'dan lopen we daar van de week toch langs'. Wat mag het betekenen? Wat bedoelt hij daarmee? Ik kan het alleen zo invullen dat hij het horloge voor mij wil kopen. Mooi niet. Ik ga iemand die ik voor het eerst ontmoet toch niet laten betalen voor een horloge!
Ik kom er in de loop van ons contact achter dat het trekken van de portemonnee voor hem een automatisch gebaar is, hij is niet anders gewend. Dat wordt dan ontwennen...

Wietse en ik kunnen het niet langer uithouden. We willen elkaar zo graag zien. Op donderdag 9 oktober is de grote dag aangebroken en komt Wietse naar mij toe. We hebben op dat moment twaalf dagen contact.
Ik zie hem uit de lift komen, het moment van de waarheid, en het eerste wat in mij opkomt is 'daar komt kabouter Plop'. Jezus, wat is die man dik. Hoe kun je jezelf dat aandoen. Of er een globe onder zijn overhemd zit. Laten we hopen dat het dat is ")). Of zou hij Pino opgegeten hebben? De foto die op de website stond, blijkt jaren oud. Zijn gezicht is niet meer rond, het is in de loop der jaren naar beneden gezakt, zijn hoofd staat op zijn borstkas, zonder nek, met onderkinnen.
Bij zo'n man komt de gedachte op 'hoe ga ik deze man voorstellen aan mijn vriendinnen, mijn kinderen?' Ik zie ze al naar me kijken met een gezicht alsof ik gek geworden ben. En ja, ik vind mezelf verfoeilijk met zulke gedachten, maar ja, gedachten, hou ze maar eens tegen.

Ik heb iets met dik of beter, ik heb niets met dik. Mijn gewicht is mijn enige complex en ik weeg 60 kilo, maar dan toch. Ik heb dat meegekregen van mijn moeder. Verhaaltje:
Mijn moeder vond dikke mensen van een ander (lees minder) niveau. Ze vond heel veel mensen van een ander niveau, een duidelijk verschil met 'ons soort mensen'. Als kind kwam ik enthousiast binnenrennen met de mededeling dat het buurmeisje ging trouwen en dat wij naar de bruiloft mochten. Een misprijzend gezicht en iets in de trant van 'vreselijk, vreselijk' was de respons. Ik stamelde 'maar buurvrouw vindt dat toch ook leuk'. Het antwoord was 'ja, búúúúúrvrouw vindt dat leuk'. Jammer dat ik de toon waarop niet kan weergeven. Oefen maar even.
Haar mening over overgewicht was 'dat doe je niet, je vol gaan zitten eten'. Het was ook duidelijk iets voor 'andere' mensen.
Het is heel vervelend maar mijn moeder zit met dergelijke dingen nog steeds op mijn schouder. Helaas heb ik het gedoe rondom gewicht en te dik ook meegegeven aan mijn dochters. Ongewild maar toch.

Wietse is veel te dik, ik griezel ervan. Hoe kun je dat met jezelf laten gebeuren! Een kolossaal bovenlijf. Een vriendin van mij zou zeggen: 'Die meneer heeft heel wat in te brengen'. Het is te hopen dat hij nooit overboord valt, tenminste niet in Zeeuwse wateren. Zou ik geheel onverwacht en tegen alle natuurwetten in, sneven in een tsunami.
Wietse brengt mij een bloemetje. Lief vind ik dat. Hij is kleiner dan ik dacht. Logisch uiteraard. Hij schreef 1.74 m maar hij is natuurlijk al een pietsje gekrompen. Dat heb je op deze leeftijd. Mannen maken daar natuurlijk geen melding van, 174 is al zo klein. Die blijven de rest van hun leven 174. Mooi niet. Hooguit 170. En meer dan 110 kilo. Ik heb hakken aan, niet eens erg hoog, en ben net zo groot als hij.
Overigens maakt het uiterlijk van een man niets uit in hoe we met elkaar omgaan. Ik constateer, maar vind hem net zo lief als daarvoor. Mijn eigen Flipje Tiel. We drinken koffie, we knuffelen, kussen en kunnen geen moment van elkaar afblijven, zo blij zijn we elkaar te zien. Helemaal opgetogen, allebei. Het is eindelijk echt en alles klopt en is precies wat we gedroomd hadden. Het voelt alsof we heel lang op elkaar hebben gewacht. We kennen elkaar nog maar twaalf dagen maar het verlangen is zo groot. Wietse kan ongelooflijk lekker zoenen en zijn handen zijn warm, sterk en zacht.

We gaan met de auto naar de stad voor de lunch. Wietse heeft een splinternieuwe auto, een Mercedes stationwagen. Ik vind een sedan al van truttenstein, laat staan een stationwagen. Het interieur echter is prachtig en daarmee heb ik iets om enthousiast over te zijn. Dit meisje is in de omgang heel lief en brengt alleen maar lof over het interieur. Een grote auto dus, een typisch voorbeeld van de geldingsdrang van de kleine mannetjes. Weleens opgevallen dat kleine mannetjes vaak in grote auto's rijden?? Je moet je toch ergens mee profileren. Bij Wietse is er terecht sprake van een compensatie-auto, op meerdere gebieden zal spoedig blijken.

Wietse heeft een hondje, dat hondje zit in de achterbak van de auto. De hele tijd, van half een 's middags tot tien uur 's avonds. Wietse vindt dat de normaalste zaak van de wereld. Ik niet, ik zeg hem dat het beestje welkom is. Nee, vindt Wietse, het hondje verliest veel haar en Wietse wil niet dat die haren in mijn huis komen. Als hij voor zijn vertrek even stofzuigt, kan het mij niet schelen. Grapje.
Voor we gaan lunchen moet het hondje uitgelaten worden. We lopen door een parkje naast het gebouw waar ik woon. Wietse slaat zijn arm om me heen. Dat gaat mij iets te snel. Kom op zeg, we hebben elkaar nu precies een half uur gezien. Ik zeg dat natuurlijk niet, geheel naar mijn aard, maar probeer het wel te ontwijken. Ik loop tenslotte een rondje bij het gebouw waarin ik woon en heb geen zin in vragen. Ik kan echter niet voorkomen dat hij telkens als ik naast hem loop, zijn arm om me heen slaat en me tegen zich aan trekt. Ook als we, op weg naar het restaurant, door de stad lopen. Flauw natuurlijk, maar ik denk toch 'als ik in godesnaam maar geen collega tegenkom'. En dat niet voor hoe Wietse eruit ziet maar gewoon omdat ik dat niet leuk zou vinden.

Na de lunch gaan we weer richting mijn huis. Wietse doet niet anders dan mij geweldig vinden, hij komt er niet over uitgepraat. We hebben elkaar heel veel te vertellen. Er komt van alles ter sprake. Ook mijn mening dat het voor de hand ligt dat hij met zijn vaarvriendin een relatie begint. Hij moet er niet aan denken. Ze is zijn type niet, zegt hij. Ik ben zijn type, voegt hij er aan toe. Hij vindt het, hij heeft het ook al gemsnd, niet prettig dat familie en mensen in zijn vaaromgeving denken dat hij een relatie met haar heeft. Hij griezelt zichtbaar als hij er aan denkt met haar seks te hebben. Hij bevestigt wat hij al in een msn-gesprek heeft geschreven, hij valt seksueel niet op haar.
Duidelijk is dat hij die seksuele valpartij wel met mij heeft. Hij kan niet van me afblijven en is niet te stuiten. We liggen zonder onderbreking in elkaars armen en na even met een drankje in het zonnetje te hebben gezeten, zoeken we de slaapkamer op.
En dan…komt het moment waarop de keizer geen kleren aan heeft: wat is die man dik. Bloot is het echt schrikbarend. Een aangespoelde walvis. Hij draagt geen bh, wat in zijn geval wel een aanrader zou zijn. Ik vind het bij mannen zo eng dat ze borsten krijgen als ze ook maar een beetje dikker worden. Let maar op, dames, je ziet ze onder hun kleren duidelijk zitten. Bah, wat vind ik dat onsmakelijk. Die van Wietse zijn groter dan die van mij, getverdemme. En wat een buik. Ik spot er een beetje mee door te zeggen dat hij voldoet aan het grapje over de man die zijn piemel al jaren niet heeft gezien. Toegegeven, dat ligt niet alleen aan die buik, Wietse heeft in zijn jonge jaren niet ten onrechte een complex gehad over de grootte van dat lichaamsdeel waaraan zijn ouders konden zien dat de boreling een jongetje was. Als we in bed liggen en mijn hand die kant op gaat, komt de gedachte op 'die man heeft een vreselijk ongeluk gehad'. Er ligt een heel klein frutseltje in ruste dat ik amper vinden kan. Hoe is het mogelijk, zo'n enorm lijf en dan zo'n klein pielemuisje?? Een lijf van 110 kilo en een lulletje van een half ons. Klein duimpje in levenden lijve. Hoewel.... levenden lijve?? Tijdens het kussen en vrijen viel mij al op dat Wietse geen erectie kreeg. Raarrr, dat is bij mannen normaal wel het geval. Hij krijgt wel een erectie als er met hem gespeeld wordt, deze is echter meteen weer verdwenen als er even pauze is. Later vertelt hij mij dat bloedverdunners daar de oorzaak van zijn.
Daar heb ik nu, terwijl ik dit schrijf, mijn schoonzus over gebeld. Mijn broer slikte namelijk al sinds zijn vijftigste bloedverdunners, hij is in 2008, op 69-jarige leeftijd, overleden. Negentien jaar ervaring dus. 'Nee hoor', zegt mijn schoonzus, 'dat maakt helemaal niets uit, daar hebben wij nooit iets van gemerkt'.

Wietse is, ondanks het gebrekkige gereedschap, plezierig in bed, hij weet de weg. Hoera!!, ik lig met het Michelinmannetje in bed. Als het op 'de daad' aankomt is het echter met drie keer op en neer afgelopen. Dat is een teleurstelling natuurlijk. Schrap dat hoera maar. 'Dat komt', zegt Wietse, 'omdat het al zo lang geleden is.' Een letterlijk slap excuus. Ik neem aan dat hij met regelmaat met zichzelf aan de slag gaat (later vertelt hij me van iedere dag) en dan telt dat niet.

Een man van het formaat van Wietse is heel onbeholpen in bed. Dat is nieuw voor mij, ik zie het gestuntel met een licht afgrijzen aan. Hij heeft alles nodig om te draaien en kan zich maar met moeite overeind houden. Te veel gewicht, daar zijn armen niet voor gemaakt. Zijn bewegingen kosten grote inspanning. Met zo'n klein pikkie is het handig als je dat kunt compenseren met wendbaarheid en urenlange seks. Zorg in ieder geval dat de rest van je lijf oké is, 110 kilo is dan geen aanrader.
Het is wel heerlijk warm tegen elkaar aan liggen en hoewel ik houd van langdurige seks maakt het me niet uit dat dat niet het geval is. We zijn zo blij dat we elkaar eindelijk zien. Eindelijk is relatief natuurlijk, we hebben contact sinds 27 september en het is nu 9 oktober, maar het voelt alsof we maanden naar elkaar verlangd hebben.

Als Wietse opstaat, zie ik iets waarvan ik me moet omdraaien om niet in de lach te schieten. Wat is dit nu !?!! Ik kijk nog eens. Onderaan zijn billen heeft hij een paar extra billetjes, bijbilletjes zal ik maar zeggen. Een soortement wangetjes hangen er aan zijn billen. Ik heb nog nooit zoiets gezien, ik weet niet wat ik zie. Daar zakt mijn libido op slag van onder het nulpunt. Ik weet nu al dat ik, hoe dit contact zich ook zal ontwikkelen, dit nooit aan hem zal vertellen. Hij is er zelf uiteraard niet van op de hoogte, dan was hij ongetwijfeld achteruit naar de deur gelopen. Het werkt op mijn lachspieren, het ziet er echt belachelijk uit.

We gaan eten in de stad. We laten elkaar ook onder het eten niet los, raken elkaar steeds aan en zitten hand in hand. We gaan weer richting huis waar we nog een poosje heerlijk in elkaars armen vertoeven. Wietse vertrekt om ongeveer tien uur en ik heb veel om over na te denken.

Tijdens deze ontmoeting vertelt Wietse mij dat hij alle dagen dat hij met Gerda op stap gaat, de portemonnee trekt. Zij gaat gratis mee. Hoe kwam dat aan de orde? Ik noemde, omdat het ter sprake kwam, mijn salaris, waarna Wietse opmerkte dat hij daarvoor zijn bed nog niet uit komt. Hij voegde eraan toe dat Gerda hetzelfde salaris heeft en dat je van zo'n salaris niet kunt leven. Ik heb dat weerlegd, ik kan er prima van leven. Naar aanleiding hiervan kwam ter sprake dat zij geen aandeel heeft in de kosten als ze samen op stap zijn. onthoud_dit, hier kom ik nog op terug. Uitgebreid zelfs.

Wietse msnt als hij thuis is. Hij vindt mij heel erg lief, zegt hij. Ik wens hem een fijne week en hij geeft aan tijdens zijn vaartocht contact te zullen houden.
Hij belt op 10 oktober naar de havenmeester van mijn woonplaats en hoort dat daar geen winterligplaats is. Hij gaat het in Middelburg proberen, laat hij mij weten, want hij wil deze winter heel dicht bij mij zijn.

Zondag 12 oktober stuurt Wietse vanaf de boot een mailtje. We sms'en de volgende dagen en ik laat hem weten op woensdag in Middelharnis te zijn. Wietse ging daar, zoals je weet, met de boot naar toe. Tot mijn verrassing krijg ik een smsje terug dat hij niet richting Middelharnis is gevaren. Op 16 oktober treffen we elkaar op msn. Wietse is thuis en van plan naar Antwerpen te rijden.

16 oktober 11.42 uur
Anja zegt: Heb je het leuk??
Wietse zegt: yep, ik ben even thuis, had eigenlijk naar Antwerpen willen rijden, om die havenmeester persoonlijk te spreken
Anja zegt: Wat wil je in Antwerpen?? Daar een winterligplaats zoeken?
Wietse zegt: Ja, dat heeft mijn voorkeur.

Hûh??? Hij zou het toch in Middelburg proberen? En nu spreekt hij van 'mijn voorkeur'. Zijn voorkeur was mijn woonplaats en, als daar geen plek was, Middelburg. Hoe kan die voorkeur zich hebben gewijzigd in de paar dagen dat hij mij niet heeft gesproken? Misschien iemand die zijn plannetjes heeft gewijzigd? Middelburg is natuurlijk veel te dicht bij mij en daarom risicovol. Dit is al de tweede switch. Hij zou ook al naar Middelharnis varen, waar ik om de koffie zou komen. Ook dat plan is gewijzigd. Iets met het weer, heb ik begrepen. Nu pleegt het in Nederland doorgaans overal hetzelfde weer te zijn, dus?? Alle voornemens die hij had zijn van tafel geveegd. Hoe zou dat nou komen?
Mijn conclusie is dat Wietse heel doortrapt een andere kant op wordt gestuurd dan hij zelf voornemens was. Weg van mij moet hij. De vakantie wordt zelfs onderbroken om naar Antwerpen te gaan. Het kan niet snel genoeg geregeld zijn, het gevaar moet ontweken.
Ik heb dat toen niet gezien, ik ga er vanuit dat mensen geen gemene dingen doen, ben veel te goed van vertrouwen. Als je bezig bent iemand zo te manipuleren dat hij doet wat hij niet van plan was en je krijgt hem op die manier waar je hem hebben wilt, kun je daar dan een gerust geweten bij hebben?
Als Wietse op dat moment gedaan had wat hij van plan was, wat ZIJN voorkeur was, zou zijn leven er nu heel anders hebben uitgezien.
In dit stadium van mijn schrijven ben ik echter nog van heel veel niet op de hoogte, wacht maar af. Het lampje gaat branden. Het komt vanzelf. "))
Als ik bovenstaande met mijn verstand in werking zou hebben bekeken, had ik op dat moment geweten dat deze man een zwakkeling is. Je moet toch wel een slapjanus zijn als je je plannen laat wijzigen? Waren mijn ogen toen opengegaan, had ik er een conclusie aan kunnen verbinden. Maar ja....

zaterdag 18 oktober 18.27 uur, onverwacht op msn
Wietse zegt: hallooooooo lekker ding, hoe gaat het ?
Anja zegt: Nou, lekker ding is misplaatst hoor. De tranen lopen uit m'n ogen, rode neus van het snuiten, zie eruit als een vaatdoek enz.
Wietse zegt: en dan nog ben je een lekker ding...........zo, ik heb gezegd.
Wietse wil een videogesprek met je starten.
Anja zegt: Je gaat toch geen videogesprek starten met Eucalypta????
Wietse zegt: ECHT WEL
Wietse zegt: Je ziet er stralend uit
Anja zegt: Heb niet eens gedoucht, haar niet gewassen, kortom Eucalypta
Anja zegt: Waar ben je allemaal geweest? Willemstad, Heusden, Woudrichem, is dat het??
Wietse zegt: En Dordrecht
Wietse zegt: Met de auto in Antwerpen
Anja zegt: Is Gerda meegeweest naar Antwerpen of heb je dat alleen gedaan?
Wietse zegt: samen en daarna doorgereden naar de boot

Ik schrijf hem hoe mooi en interessant Antwerpen is, de Grote Markt, de kathedraal, het Centraal Station, de Sint Jacobskerk, de Leien, de joodse buurt, de prachtige gebouwen en straten, de rosse buurt, de boulevard langs de Schelde waar je heerlijk op een bankje kunt zitten. Wietse weet van niks, duidelijk is dat hij het ook niet hoeft te weten, zijn belang bij een stad gaat niet verder dan eten en terrasje.

Wietse zegt: Maar een minuut of 10 lopen van de haven is inderdaad het stadhuis en een of andere kerk, een groot plein en veeeel kroegen
Anja zegt: Ik zie het al, ik moet je nog wegwijs maken in Antwerpen "))
Wietse zegt: lijkt me wel wat

We hebben het over winkelen en Wietse geeft aan daar niet van te houden.
Anja zegt: Ik ga je steeds minder aardig vinden, niet vrouwvriendelijk genoeg "))
Wietse zegt: Tsja, kan het niet helpen, maar ik ga me ook niet anders voordoen dan ik ben, die heb jij al genoeg gekend, denk ik
Anja zegt: Winkelen is best leuk hoor
Wietse zegt: Paskamertjes samen in ?
Anja zegt: Yep!!
Wietse zegt: ik miste je heel erg, vandaar dat ik meteen bij thuiskomst al online ben
Anja zegt: Echt?
Wietse zegt: Het is mijn gewoonte om de dingen te zeggen zoals ze zijn, dus geloof dat maar!
Anja zegt: Je bent lief
Wietse zegt: jij ook

Bovenstaand zegt Wietse dat hij zich niet anders gaat voordoen dan hij is, het is zijn gewoonte de dingen te zeggen zoals ze zijn. Ik kan me geen grotere buil vallen, maar op dit moment neem ik alles voor waar aan. Als er echter iets onwaar is, is dit het wel.

Anja zegt: Ik ben blij dat ik je weer even spreek
Wietse zegt: Ja, ik ook jou, zat al de uren tot morgenavond te tellen
Anja zegt: Je bent lief
Wietse zegt: Word er verlegen van, kusssssssss
Wietse zegt: Maar durf haast niet te zeggen wat ik jou vind.............................
Wietse zegt: SUPER lief dus

Op 20 oktober is Wietse weer op msn. Hij geeft aan lekker in mijn haar te willen rollebollen en over de vloer. Omdat ik de dag ervoor niet bereikbaar was, schrijft hij: Was erg teleurgesteld gisteravond, dacht dat je niet meer mijn vriendinnetje wilde zijn.

Ik vraag of hij de boot, als die eenmaal in Antwerpen ligt, als een tweede huis gaat beschouwen en er ieder weekend naar toe zal gaan. 'Nee', zegt hij, 'niet ieder weekend, wel regelmatig.' onthoud_dit

Er komen tijdens het bezoek van Wietse en in bijna ieder contact meer lichamelijke gebreken van hem naar voren. Zoveel dat ik op een bepaald moment schrijf: 'Jemig, heb je nog meer lijken in de kast??' Inmiddels ben ik op de hoogte van een zeer ernstig hartinfarct waarbij 40% van het hart is afgestorven, hij is doof, heeft een gehoorapparaat, heeft diabetes, een nekhernia en als hij op zijn rug ligt en overeind wil komen (en dat is een langdurige kwestie, 110 kilo overeind hijsen) steekt er een punt uit zijn buik. Net of ik naar een sf-film kijk waar een alien zich binnen in een mens klaar maakt om naar buiten te kronkelen. Hij heeft chronisch last van jeuk op zijn rug, heeft daar smeersels voor, en hij is bezaaid met steelwratjes.
Maar Wietse geeft in een msn-gesprek aan galant te zijn, lief en knuffelig en dat hij op dat moment het liefst tegen mij aan op de bank zou willen liggen, me overal zou willen masseren waar ik dat het prettigst vind en lieve woordjes in mijn oor fluisteren. Het lijkt hem heerlijk. Hij wil alweer in de auto stappen omdat hij zo heel graag bij me wil zijn. Hij zou ook graag mijn slipjes, stringetjes en bh'tjes met de hand wassen en mij ontbijt op bed brengen. Zulke uitspraken wegen ruimschoots op tegen alle gebreken, kwalen, dik zijn en niet geweldig in bed. Alleen de lieve dingen zijn belangrijk. En die zijn er, zo veel en zo heerlijk dat ik me er heel goed en blij van voel.

Ik vertel dat ik die zaterdag een optreden heb met het koor en Wietse vraagt of ik het leuk vind als hij komt. Ik vertel hem dat het een besloten concert is. Later in het gesprek vertel ik dat mijn koor ook op 15 oktober optreedt. Wietse schrijft: Ik beloof nog niks
Ik vind dit heel typisch. Ik vertel hem van optredens en hij verstaat dat ik vraag of hij komt kijken. Ik zend doorgaans geen verborgen boodschappen uit, als ik iets bedoel, zeg ik het. Ik deel hem mee dat ik dat niet bedoel. Bij het grote concert, half volgend jaar, dan verwacht ik hem wel, zeg ik.
Wietse vraagt wanneer ik naar hem toe kom. Wij matchen, schrijft hij.
Wietse zegt: truste schat, denk maar een beetje aan me en doe maar alsof ik lekker tegen je aan lig
Anja zegt: Doe ik
Wietse zegt: Heelijk met mijn arm om je heen en een borst in mijn hand, dat slaapt lekker

Wietse heeft een massa liefde om weg te geven, zegt hij, maar hij kon het tot nu toe niet kwijt.
Hoewel Wietse in zijn profiel aangaf geen relatie te willen, zijn zijn uitlatingen daarmee in tegenspraak. Hij had het al eens over 'iets moois ontstaan tussen ons' en hij schrijft:
Anja zegt: Jij bent op 2 augustus jarig, net als mijn ex
Wietse zegt: Ja, dus zul je je ex vanaf nu nooit meer vergeten

Wietse lijkt dus van plan te zijn in mijn leven te blijven.
Hij vraagt vaak of ik van hem heb gedroomd en ik zie er altijd prachtig uit zodra hij beeld krijgt van de webcam. Ik zie er niet alleen prachtig uit maar ook altijd lief, volgens Wietse. Hij vraagt me hem te bellen als ik niet kan slapen. Dat wil hij graag. onthoud_dit
Hij zegt het gevoel te hebben dat hij zich in bed moet rehabiliteren. Daar kon hij weleens gelijk in hebben ")). Hij heeft het heel vaak over in de auto stappen en naar mij toe komen, maar ja, dit meisje werkt:
Wietse zegt: Wat bied ik nou al een keer of 10 aan ?
Wietse zegt: We hadden al lekker kunnen knuffelen op dit moment...................maar ja

Een nieuwe afspraak maken met Wietse lukt niet. Ik werk en Wietse gaat binnenkort naar Italië voor de verjaardag van zijn kleinzoon. We worden er een beetje somber van want we willen elkaar zo heel erg graag zien.
Anja zegt: Jij vraagt vriendinnen (meervoud nog wel) op de site en hebt voor één extra niet eens tijd. Hoe wil je dat doen met dat meervoud??
Wietse zegt: Moet eens nalezen wat er staat, heb geen idee meer
Anja zegt: Er staat vriendinnen
Anja zegt: Geen relatie maar vriendinnen
Anja zegt: om leuke dingen mee te doen
Wietse zegt: Oke, zal het meteen veranderen
Anja zegt: Waarin??
Wietse zegt: weghalen ?
Wietse zegt: Hele profiel
Anja zegt: Why??
Wietse zegt: makkelijker, heb mijn handen vol aan jou !
Anja zegt: Je betaalt daarvoor hoor
Wietse zegt: Nou en, dan hebben ze een extraatje verdiend
Anja zegt: Jij hebt je handen helemaal niet vol. Mocht je willen.
Wietse zegt: Nou, had toch de indruk dat ik 2 handen vol had, toen ik bij je was
Anja zegt: Ja maar dat is heeeel lang geleden :))
Wietse zegt: Ja, veeeeel te lang
Wietse zegt: Verlang ontzettend naar je........is dat wel goed ?
Anja zegt: Ja
Wietse zegt: gelukkig
Wietse zegt: zit nu helemaal te gloeien
Anja zegt: me too
Wietse zegt: Hoe lossen we dat op ?
Anja zegt: Blijkbaar niet
Wietse zegt: Onder de douche gaan staan zal ook wel niet helpen , denk je wel ?
Anja zegt: Nee, dat zou eenvoudig zijn
Wietse zegt: Zeker niet als we er samen onder staan
Wietse zegt: Je bent veel te lief

Ik vertel dat er een designtentoonstelling was in Eindhoven die ik wel had willen bezoeken, maar de tentoonstelling is deze dag voor het laatst open.
Wietse zegt: Had je vandaag moeten komen
Wietse zegt: Maar ik vrees dat er weinig van de design te zien zou zijn
Anja zegt: Hoezo??
Wietse zegt: Je kwam [woonplaats Wietse] niet meer uit, denk ik
Anja zegt: Waarom kom ik daar niet uit?? Wegomlegging, file?
Wietse zegt: jaaaaa,en de sleutel van de auto kwijt
Wietse zegt: dan moet je wel voor ALTIJD hier blijven
Wietse zegt: Zit nu weer te gloeien

Wietse geeft in dit msn-gesprek aan vrijdag een vergadering van de bootjesclub te hebben. Ik vraag of hij daarvan laat thuis is en hoor dat hij daarna rechtstreeks naar de boot gaat. Wat ik raar vind, is dat Gerda mee gaat naar zo'n vergadering, zij is geen lid van de bootjesclub. Kan Wietse nou echt niks alleen??

Wietse zegt: Ik zal heel sterk aan je denken, dat je lekker in mijn armen ligt, dan slaapt dat lekkerder
Anja zegt: Oke, doen we
Wietse zegt: Dag lieverd en dikke kusssssssssssssssssssssss

Dan bedenk ik een verrassing, althans zo bedoelde ik het maar het valt bij Wietse verkeerd. Ik kom laat thuis van de koorrepetitie en bel Wietse. Hij heeft aangegeven te zullen wachten tot ik thuis kom om nog even te msn'en en als iemand nog wakker is, kun je ook bellen. Dacht ik, maar dat blijkt te simpel gedacht. Wietse reageert koeltjes, ik begrijp er niets van.
Ik schrijf hem daarom de volgende dag dit mailtje:

Onderwerp: What happened???
donderdag 23 oktober 2008
Hoi Wietse,
Wat gebeurde er gisteravond?? Ik vond je koeltjes en zeer kort en je hoorde van wat ik zei nog niet de helft. Misschien was je aandacht ergens anders. Uiteraard kan dat het geval zijn maar ik heb liever dat je me dat dan zegt.
Als je niet wilt dat ik je onverwacht bel, wil ik dat graag horen. Ik doe dat sowieso niet zo gauw uit mezelf maar dacht, gezien ons contact, dat het kon.
Als het ongelegen komt als ik bel, kun je dat ook gewoon zeggen.
Alles beter dan afgewimpeld te worden.

Dit is voor mij het eerste minpuntje in mijn korte, doch veelvuldige ")) contact met jou.
Ik merk dat je, terwijl ik dacht dat het na die laatste sukkel niet meer mogelijk was, mijn vertrouwen hebt. En daar paste gisteravond niet in. Omdat het mij niet lekker zit, schrijf ik het nu even neer.
Ik wens je een fijne dag.
Veel liefs, Anja.

Hij schrijft terug:

donderdag 23 oktober 2008
Hallo Anja,
Ik heb je mailtje met gevoel van verbazing zitten lezen.
De reden is de volgende. Ten eerste: Is het erg ongewoon (voor mij tenminste) om zo laat telefoon te krijgen, je schrikt je rot, omdat de eerste gedachte is, zou er ergens iets ernstigs gebeurt zijn.
Ten tweede: Was ik uiteraard met iets bezig, zat op internet naar een “nieuw” schip te zoeken en met één oog de tv te volgen waar de samenvattingen van gisteravond gespeelde Europa-cup wedstrijden werden vertoond.
Er is geen enkel bezwaar als je me onverwacht belt, alleen het tijdstip was nu niet direct een gunstig moment.
Verder was het helemaal niet ongelegen en heb mezelf dus niet gerealiseerd dat jij je “afgewimpeld “ zou kunnen voelen.

Dus jammer dat je er minpuntjes voor gaat geven, DAAR heb ik nou weer bezwaren tegen, want ik wens niet in een puntensysteem te zitten en bij bv. 5 punten te worden afgeserveerd.
Vanavond ben ik nog op msn, als er tenminste niks tussenkomt, morgen en in het weekend ben ik niet bereikbaar ivm vergadering in Baarn en de boot, zondagavond weer thuis.
Lieve groeten, Wietse

Meneer is beledigd. Dat was niet de bedoeling, zo had ik ook niet geschreven, vind ik.
Ik kom er in later stadium achter dat Wietse niet gewend is aan tegenspraak en ook dat hij geen tegenspraak wenst. Wietse houdt niet van kritiek, ook niet in milde vorm.
Aandachtspuntje, dit is dezelfde meneer die mij vroeg of ik hem wilde bellen als ik niet kon slapen. Weet je nog?? Dat leek hem fijn, dat wilde hij graag. Ik weet niet hoe het bij jullie is maar als ik niet kan slapen is dat doorgaans 's nachts. Tweede puntje: vanavond is hij op msn 'als er niks tussen komt'. Hij blijft dus net doen alsof hij een vol leven heeft. Natuurlijk komt er niks tussen. Hij is er ALTIJD!!
Vast staat dat ik nooit meer het initiatief neem om hem te bellen. Ik leer snel.

's Avonds komt Wietse op msn (tuurlijk!!) en ik vraag hem mij te bellen. Het lijkt mij handig dergelijke zaken mondeling uit de wereld te helpen. Dat doen we en alles is weer oké. Wietse heeft spijt van de zin over het puntensysteem. Natuurlijk verwoordt hij dat zo niet maar het geblaas en gemompel leidt naar die conclusie.

Hij vertrekt naar de boot en ik ga er vanuit dat we, zoals gebruikelijk, zondagavond weer contact hebben. Tot mijn verrassing komt Wietse op zondagmiddag al op msn. Hij is vroeger teruggekomen want het is slecht weer.
26 oktober, 13.08 uur.
Wietse zegt: Heb jij nog iets bijzonders gedaan ?
Anja zegt: Gisteren opgetreden, leuk dat smsje om mij succes te wensen
Wietse zegt: Gisteren ??
Anja zegt: Ja, over attent gesproken "))
Wietse zegt: 15 november weet ik wel, maare gisteren?
Anja zegt: Ja gisteren.
Wietse zegt: Zul je wel verteld hebben ja, maar helaas, is niet in mijn pc -hoofd opgeslagen
Anja zegt: Jij vroeg of ik je daar verwachtte en ik heb gezegd 'nee, is besloten concert'
Wietse zegt: ja, nu weet ik het weer, maar inderdaad niet meer aan gedacht
Anja zegt: shame on you
Wietse zegt: sory sorry, mea culpa

Wietse vraagt of ik naar hem toe wil komen. Dat valt bij mij nu weer niet goed, ik ben geen slechtweervoorziening. Hij besluit zijn weekend elders door te brengen en als het mooi weer is, blijft hij daar en als het slecht weer is, kijk es aan, dan is Anja aan de beurt. Dat kan hij vergeten. Normaal gesproken. Nu echter twijfel ik. Ik heb het gevoel dat er iets niet klopt met de relatie van Gerda en Wietse, ik ben er nog niet uit en dus zoekende. Er is iets in mijn gedachten opgekomen, weet je nog, een goede intuïtie, dat ik wil verifiëren. En graag zo spoedig mogelijk. Daarom besluit ik naar Wietse toe te gaan.

Wietse zegt: Heb je van middag eigenlijk iets te doen ? Anders kun je wel even gezellig hierheen komen ?
Anja zegt: Ik heb niets te doen maar ben nog net zo als ik uit bed kwam
Wietse zegt: Nou en??????
Anja zegt: Dan moet ik douchen, haar wassen, optutten, aankleden en ik doe daar erg lang over "))
Wietse zegt: Ik ook trouwens, gaan we gezellig hier samen eerst onder de douche
Anja zegt: Mocht je willen
Wietse zegt: Ja zeker
Anja zegt: Is dit een serieus voorstel? of een grapje?
Wietse zegt: Zeer serieus
Anja zegt: Wat dacht je? Het regent en o ja, Anja zit nog op de reservebank?
Wietse zegt: Nou nou, wat een gedachte !!!
Wietse zegt: Nee natuurlijk niet, maar we hadeen het er steeds over dat we zo wreinig tijd hebben
Wietse zegt: Nu zou het dus kunnen
Anja zegt: Convince me
Wietse zegt: We kunnen toch gezelliger hier op de bank kletsen dan onze vingers blauw tikken ?
Wietse zegt: Dus kun je beter snel hier heen komen
Wietse zegt: nou beslis dan NU
Anja zegt: 't Is takkeweer om te rijden
Wietse zegt: Maar schat, ik wil je helemaal niet dwingen
Wietse zegt: Je moet doen wat jij wil en laat je niet oml.llen door mij
Wietse zegt: kusssssssssssssss
Wietse zegt: je bent liefffffffffff
Anja zegt: Het voelt echt als de reservebank en dat vind ik niet leuk. Maar.... ik wil heel graag over iets met je praten. Als je dat niet vervelend vindt, doe ik het
Wietse zegt: Tuurlijk vind ik dat niet vervelend en haal dat idee van die reserve bank eens uit je hoofd
Wietse zegt: Zal zorgen dat ik lekker ruik
Anja zegt: Oké, see you
Wietse zegt: kussssss en goede reis
Wietse zegt: knufffffffffffffff

En zo kom ik voor de eerste keer bij Wietse. Ook voor de laatste keer maar dat weten we nu nog niet. Wietse heeft vol ongeduld op de uitkijk gestaan, hij ziet mij aan komen rijden, neemt de lift naar beneden en staat aan de deur. Dat vind ik lief, van zulke dingen smelt ik. Ik doe mijn best attent te zijn, maar dit doe ik nooit, ik laat iemand gewoon aanbellen en doe dan via de intercom de deur open.
We zijn zo heel erg blij elkaar te zien, zo uitgehongerd en gulzig naar elkaar, we laten elkaar niet meer los, we komen de gang niet eens uit. Ik geniet van zijn heerlijke kussen. Wat kan die man lekker zoenen. Ik geniet ook van zijn zichtbaar en merkbaar blij zijn met mijn aanwezigheid, daar word ik gelukkig van.
Uiteindelijk zitten we aan de koffie. Wietse heeft een prachtig appartement, veel kunst aan de wanden, moderne kunst.
Ik ben gekomen om mijn vraag te stellen en wil dat eerst doen, dan is dat maar achter de rug. Ik vind het heel moeilijk. Het is in mij opgekomen dat Wietse en zijn vaarvriendin in één bed slapen op de boot. Ik heb een prima intuïtie, als ik dat door welke oorzaak dan ook denk (en die weet ik niet meer), is dat waarschijnlijk zo.
Ik begin met iets anders. Ik denk namelijk dat ons contact een zinloze excercitie is. Hij heeft geen ruimte voor mij omdat hij een vaarvriendin heeft met wie hij alles samen doet. Dat zeg ik hem. Wietse spreekt dat tegen, hij zegt voldoende ruimte te hebben. Ik weerspreek 'als ik tegen jou zeg dat ik volgend jaar meivakantie naar Rome wil, kun jij niet mee'. Hij zegt dat hij wel mee kan. 'Maar', zeg ik, 'al je weekends, alle schoolvakanties, alle feestdagen zijn bezet, wanneer denk je dan tijd te hebben voor een vriendin?' Wietse geeft aan dat ik geduld moet hebben want dat het zich allemaal vanzelf oplost na verloop van tijd. onthoud_dit
Ik maak hem duidelijk dat wat ik nu gedaan heb een eenmalige actie is en dat hij mij niet bij slecht weer als oproepkracht kan inzetten. Daar ben ik te goed voor. Hij spreekt dat tegen en vindt het maar raar dat ik het zo voel. Ach ja, de man is gewend dat mensen voor hem klaarstaan op het moment dat hij dat wenst. Woef, zouden mijn dochters zeggen.

Ik stel mijn vraag. Hij geeft toe dat ze in één bed slapen op de boot. Ik geef aan dat onacceptabel te vinden. Daar schrikt Wietse van. Hij zegt dat het jammer is dat ik nu al met deze vraag kom, dat over een half jaar alles vanzelf is opgelost. 
Ik vind eigenlijk dat het niet aan mij was dit te berde te brengen, Wietse had dit behoren te zeggen toen hij melding maakte van een platonische vriendin die hij op seksueel gebied griezelig onaantrekkelijk vindt. En dan wel in één bed?? Maar dat zeg ik niet. Op zo'n moment deel ik mij in tweeën. Mijn kritische zelf en mijn lieve zelf. De lieve wint meestal en dus laat ik het bij 'onacceptabel' maar ik voel me misleid.
Was dit niet de man de aangaf niets te verbergen te hebben, die zichzelf open en eerlijk noemt?

Wietse blijft aanvoeren dat het jammer is dat ik deze vraag nu al stel, deze kwestie lost zich vanzelf op, zegt hij. Hij wil mij niet kwijt en voelt misschien aan dat mijn onacceptabel een einde inhoudt. Hij zegt dat ik geduld moet hebben, dat het allemaal goed komt. Ik vraag hem het zich andersom voor te stellen, dat ik degeen ben die ieder weekend naast iemand anders slaapt. Hij gaat er niet op in. Later besef ik dat hij dat niet kan, hij heeft een totaal gebrek aan empathisch vermogen. Hij blijft zeggen dat het over een half jaar allemaal is opgelost. Ik begrijp zijn redenering niet. Hij legt uit dat hij niet tegen zijn vaarvriendin kan zeggen dat ons contact richting relatie groeit of dat hij in het weekend iets anders wil doen. Hij is bang dat ze boos wordt en als het dan met ons, nu nog heel pril dus alles is mogelijk, niets wordt, heeft hij niemand meer.
Wat een dropveter. Dat noemen ze volgens mij op twee paarden wedden. Of van twee walletjes eten. Of dat spreekwoord van die schoenen of de huid van de beer, weet je wel? Of op zijn minst 'geen keuze durven maken'. Slappe tinus.
Alle mensen aan wie ik dit verhaal vertel reageren hetzelfde: wat een egoïstische lafaard, wat een labbekak, die durft geen keuzes te maken, karakterloos, dan is het toch meteen duidelijk wat voor man het is enz. Duidelijk is wel waarom hij aangaf mee te kunnen in de meivakantie. Dat duurt nog een half jaar. Smile_lacht_hartelijk


Ik vraag hem of ze geen afspraken hebben gemaakt voor het geval zich zoiets zou voordoen. Ik heb een aantal jaren een goede vriend gehad met wie ik veel samen deed en wij hadden daar een afspraak over. Als hij een vriendin zou tegenkomen, zou ik een stapje terug doen. Andersom behoorde toen nog niet tot de mogelijkheden. Het lijkt mij voor de hand liggend dat je bedenkt dat zoiets kan gebeuren.
Nee, Wietse en zijn vaarvriendin hebben het daar nog nooit over gehad. Dat klopt aardig met het tot nu toe geschetste beeld van de relatie, ze praten nergens over, bushaltegesprekken. De belangrijke zaken van het leven, zoals nu zijn verliefdheid, daar hebben ze het niet over. Hij heeft haar wel van mijn bestaan verteld maar niet wat ik voor hem beteken.
Ik leg hem uit dat er geen vrouw op de wereld is die dit niet begrijpt en dat het daarom niet zo eng is als hij denkt om het haar te vertellen. Hij blijft erbij dat ze boos kan worden en hij met niets kan overblijven. Dat herhaalt hij keer op keer. Hij durft het niet ter sprake te brengen. Ik blijf erbij dat ik met deze situatie niet wil leven.

Wat hebben die twee mensen voor relatie? Ik blijf zoeken want ik begrijp er niets van. Ik zeg hem opnieuw dat het voor de hand ligt dat hij met haar een relatie aangaat. Die hebben ze mijns inziens al. Ieder weekend, iedere vakantie en alle feestdagen. Dat noem ik een latrelatie. Voor Wietse is het dat niet, geen seks is geen relatie. En seks met haar, daar moet hij niet aan denken.
Hij komt met opmerkingen als 'ik kan Gerda toch zomaar niet aan de kant zetten'. Nee, natuurlijk kan dat niet. Dat is een oneigenlijk argument, ik heb dat uiteraard niet gezegd en zelfs niet gesuggereerd. Daar is geen sprake van, dat zou ik ook niet willen, een goede vriendin is veel waard, die moet je koesteren. Vriendschap is prima, samen in één bed gaat mij te ver. Hij vertelt dat ze ook als zij het weekend bij hem thuis doorbrengt in één bed slapen. Dat is overgebleven uit de oorspronkelijke relatie die er, volgens Wietse, alleen maar was omdat de gelegenheid zich voordeed. Niet omdat hij verliefd was. Zij was dat wel maar hij wil niks meer van haar weten als mogelijke relatie.
Ze brengt het weekend bij hem door als ze in verband met de weersomstandigheden niet gaan varen. Zo bang is die man om een weekend alleen te zijn. Hoezo geen leven? Om het doordeweekse alleen zijn op te lossen stond die advertentie op de relatiesite, en in het weekend lost Gerda het op.

Ik vraag over de weekends bij hem thuis: 'Hoe gaat zo'n weekend??' Ik ben benieuwd. Hoezo benieuwd? Nou, als ik met mijn beste vriendin een weekend doorbreng maken we daar wat van en ik heb een voorgevoel dat het nietszeggende leven aan boord gecontinueerd wordt in de huiskamer. En jawel hoor, hij zit achter de computer, zij kijkt tv, en om een uur of tien loopt ze langs zijn pc-kamer en zegt 'ik ga d'r in' en hij gaat pas laat naar bed.

Mijn mening over het samen slapen is uitgesproken. Wat ik er verder mee ga doen is duidelijk. Nu eerst genieten van elkaars gezelschap en dat doen we.
Hij laat mij foto's zien die op zijn pc staan, van zijn dochter en kleinkinderen maar ook foto's van zijn vaarvriendin. Tja, nu snap ik die boerse uitdrukking 'ik ga d'r in'. Past bij haar voorkomen. Ik zie een plompe vrouw, op alle foto's wijdbeens zittend, met zo'n massief blok in plaats van twee borsten, het schrikbeeld van mijn jeugd om er later zo uit te zien. De moeders van vriendinnen en vriendjes zagen er in mijn jonge jaren zo uit. Zo'n forse voorgevel uit één stuk. Wat was ik trots op mijn moeder die er altijd als een dame uitzag, slank, haartjes in de krul en chique gekleed. Is dit de man die zei dikke vrouwen die hem via de site benaderen meteen te blokkeren? Hij heeft echt een afschuw van te dikke vrouwen, zoveel weet ik inmiddels wel, en dit dan????
Op iedere foto, en ik bedoel iedere foto, staat haar gezicht op half zeven. Zo noemde mijn moeder dat. Nu, door deze mevrouw, besef ik voor het eerst dat vijf voor half zeven beter de lading dekt. Nergens een lachje, nergens een vrolijk gezicht. Zelfs op een foto waar ze aan tafel zitten en waar Wietse staat te speechen is er geen lachje te bekennen, een mistroostig gezicht. Kom op, meid, dat is je beste vriend, je mag best een beetje trots zijn. Mijn welgemeende en hardop uitgesproken reactie is dan ook: 'nu begrijp ik dat je niet op haar valt'. Hij verdedigt haar niet.
Wietse laat mij de website zien die hij gebruikt om aan zijn gerief te komen en vraagt of ik dat ook met behulp van seksfilmpjes doe. Nee, ik heb daarbij geen enkele stimulans nodig.
We belanden in bed en het is net als de vorige keer. Kort en niet hevig maar wel warm en intiem en lief. De man is zo blij met mijn aanwezigheid, zo heel erg blij, en dat geeft een fijn gevoel.

Onderweg naar huis overdenk ik de situatie. Wat ga ik hiermee doen? Ik ga er over nadenken. Ik heb er tegenstrijdige gevoelens bij. Wietse is zo lief voor mij, ik ben verliefd op hem. Aan de andere kant is duidelijk dat zijn gedrag voor mij niet acceptabel is. Het is zonder enige twijfel iets wat ik niet wil. Maar welke conclusie ga ik eraan verbinden? Een half jaar wachten tot hij met voorzichtigheid en omwegen aan zijn vaarvriendin durft duidelijk te maken dat Anja iets meer betekent dan 'een vriendin'? Dream on. Een half jaar wachten en hij ieder weekend, vakanties en feestdagen weg en met zijn vaarvriendin in één bed? Ik zou toch wel gek zijn. Dat gaat echt niet gebeuren.
Als ik thuis kom msn'en we nog even. Wietse heeft een goed gevoel over vandaag. We zijn blij elkaar gezien te hebben.
De volgende dag komt het onderwerp komt niet meer aan de orde. Wietse vindt dat uiteraard uitstekend en zou het ongetwijfeld nooit meer ter sprake hebben gebracht. Mannen!! 

We msn'en en op dinsdag vraagt Wietse hoe het zingen was.
Wietse: Fijn gezongen vanavond ?
Anja zegt: Gezongen??? is op woensdag
Wietse zegt: Ow, dacht vanavond ook
Anja zegt: Tjonge, jonge, attent hoor "))
Wietse zegt: hahahahaha, oude grijze massa

Niks oude grijze massa, desinteresse. Hij zit iedere woensdag tot half twaalf te wachten tot ik thuis kom en kan dan niet onthouden dat ik op woensdag ga zingen? En dat vooral niet toegeven. Niet simpelweg zeggen 'o ja, foutje'. Nee, een excuus verzinnen: 'Ow, dacht vanavond ook'.

Ik ben het liefste vrouwtje van Zeeland en omstreken, schrijft hij. Wietse denkt de hele dag aan mij. Dat is wederzijds. We zijn elkaar zeer na gekomen in deze korte tijd. Hij ziet onze gezamenlijke zondagmiddag de hele dag als een film voorbij komen en geniet van ieder moment. Ook als hij zijn hondje uitlaat is hij in gelukzalige gedachten bij mij, vertelt hij.
Ik moet vooral een keer een bezoekje brengen aan de boot, zegt Wietse, maar nu kan hij mij die vrieskou niet aandoen.
Als Wietse zegt weleens van een triootje te dromen, stel ik voor de grap een triootje met Gerda voor. Zijn reactie: Nou, an me nooit niet, nu niet en later niet.

Wietse vraagt me bij hem op bezoek te komen als hij terug is uit Italië. Hij gaat vanuit Italië sms'en en bellen, zegt hij, want hij kan niet zo lang wachten om mijn stem te horen. Hij gaat de hele dag aan mij denken, net zoals hij dat nu alle dagen doet. Hoezo geen relatie??
Tussen ons beiden is er een hevig wederzijds verlangen, een gretige honger naar elkaar, veel liefs, kussen, knuffels, seksueel getinte opmerkingen en vragen. Ik heb een goed gevoel bij deze Wietse. Met uitzondering van dat ene obstakel. Wietse zegt opgewonden te worden van een decolleté, mooie benen, zwoele blikken en bloot, niet gewoon bloot maar uitdagend bloot.
's Morgens vroeg, als hij op de luchthaven is, stuur ik hem een smsje, refererend aan zijn woorden van 's avonds:
29 oktober 2008 07.38 uur
Net uit de douche sta ik hier nu uitdagend bloot te zijn, maar ja….. ")) Veel plezier! xxxxx

Op de dag dat Wietse naar Italië wil vertrekken hangt er een dichte mist, de vlucht wordt gecanceld. De overige passagiers gaan in de rij staan voor een ticket voor een latere vlucht, mist in Nederland trekt doorgaans op. Dat doet Wietse niet. 'Ik ga daar geen uur staan wachten.' Een kleinkind teleurstellen dat op zijn opa rekent op zijn verjaardag, weegt blijkbaar minder zwaar.
Weer dezelfde houding, geen moeite doen voor iets. En ik, die goed ben in het analyseren van het hoe en waarom, ben met deze houding niet bekend, heb er geen verklaring voor. Hij is twee keer afgewezen door de vrouw met wie hij getrouwd was, twee keer een huwelijk beëindigd omdat zijn vrouw een buitenechtelijke relatie aanging. Misschien komt het daar vandaan? Geen moeite doen want je kunt afgedankt worden? Maar nee, toen deed hij uiteraard ook al te weinig moeite, om die reden hadden die vrouwen een vriend.
Het feit dat zijn beide vrouwen de voorkeur hebben gegeven aan een andere man tijdens hun huwelijk met Wietse is misschien mede de reden dat hij nu zo vastzit aan Gerda. Voor iets dergelijks hoeft hij met haar niet te vrezen, ik heb de foto's gezien. Ze heeft in haar 52-jarige leven wel eens een contact gehad maar tot een relatie is het nooit gekomen, zegt Wietse. Een door niemand begeerde mevrouw.

Raar vind ik dat hij mij niet laat weten dat hij niet vertrokken is. Hij wist het 's morgens om 9 uur en ik hoor het 's avonds pas als ik thuis kom van de koorrepetitie. Hij smst me met de vraag of ik al in bed lig. Ik bevestig dat maar zeg er voor hem weer uit te komen en zet de pc aan.
30 oktober 00.04 uur
Wietse zegt: Hallo lieverd, lag je al in droomland ??
Anja zegt: Nog niet, ben net thuis en meteen in bed gekropen
Anja zegt: Wat een verrassing!!!
Anja zegt: Goeie vlucht gehad??
Anja zegt: of vertraging ivm mist
Wietse zegt: Zit thuis
Anja zegt: Ben je thuis!?
Wietse zegt: gecancelled
Anja zegt: En nu??
Wietse zegt: Nu ............niks
Wietse zegt: Blijf lekker thuis
Anja zegt: Kun je niet morgen of zoiets??
Wietse zegt: Geen idee, had er ook geen zin in om dat af te wachten
Anja zegt: Teleurstelling??
Wietse zegt: ja, beetje wel, maar had toch ook geen zin om een uur te wachten en achteraan de rij aan te gaan slauiten
Wietse zegt: Als er morgen een kansje zou zijn om te kunnen vertrekken loop ik weer de kans dat het mist is
Wietse zegt: Moesten een uur gaan wachten
Anja zegt: Toch een afknapper hoor
Wietse zegt: Welnee, heb alweer geboekt voor begin december
Anja zegt: Ja maar dan is je kleinzoon niet jarig
Wietse zegt: Neuh, maar zonder mij is hij morgen ook wel jarig, ik bel hem wel.
Anja zegt: En dan laat je mij de hele dag denken dat je in Italië zit. Oen.
Wietse zegt: Ja, je was zeker wel een beetje jaloers, hahahahha
Anja zegt: Nee, maar ik had het wel even willen weten
Anja zegt: Ik dacht dat je vanuit Italië zit te msn'en
Anja zegt: Ik zou het niet leuk vinden hoor, koffertje gepakt en erop gerekend en dan alles anders
Wietse zegt: Ach, is voor mij toch anders, ga alleen maar even naar de kids, omdat de trein te ver is moet ik wel vliegen, maar is toch hetzelfde als dat jij naar je dochter gaat
Anja zegt: Als dat gecancelled wordt, vind ik het ook niet leuk
Wietse zegt: Nee, leuk vind ik het ook niet, maar een ramp is ook weer overdreven
Anja zegt: Zei ik dat?? Een ramp??
Wietse zegt: neuhhh, maak ik er maar van
Wietse zegt: Moet steeds aan jou in je blootje denken, komend uit de douche
Anja zegt: Oooooo, dus het vliegtuig ging wel maar jij zat te dromen op een bankje??
Wietse zegt: hahahahaha, had ook gekund

Wietse zegt uuuuuuuuureeeeeeeeennnnnnnnnnnnnn (sic) tegen mij aan te willen liggen. Hij zou er heel wat voor over hebben als we nu samen waren, schrijft hij. Hij zegt te willen komen. Dat zegt hij heel vaak, maar dat kan niet want ik moet werken. Hij belooft dat we elkaar spoedig zullen zien.

Anja zegt: Ik mis je
Wietse zegt: ik jou ook lieverd, zou wel lekker tegen je aan willen liggen
Anja zegt: Liever koekjes worden niet gebakken
Wietse zegt: Nee, daarom zou ik jou ook wel tegen me aan willen hebben als troost
Anja zegt: yes
Wietse zegt: Met je heerlijke zachte borsten op mijn borst
Anja zegt: Wie gaat er nu ook zo ver weg wonen
Wietse zegt: Tsja, weer een uitwas van het lot
Wietse zegt: arm om je heen en dan lekker knuffelen
Wietse zegt: Ik droom er van
Anja zegt: Weet ik wel hoor, je bent lief

Op vrijdag 31 oktober zit Wietse opeens bloot op mijn webcam. Hij is zojuist thuisgekomen van fitness, is op weg naar de douche en kijkt snel nog even of ik er misschien ben en ja hoor, ik ben er. Hij heeft het niet koud, antwoordt hij op mijn vraag, want hij zet de verwarming hoog om de vloer van de douche te laten drogen. Ja, stel je voor dat je iets zelf moet doen ")).
Hij vraagt of ik mee ga douchen en belooft me heerlijke massages op alle plekjes. Hij wilde vanaf de fitness doorrijden naar mij, zegt hij. Hij trakteert me bij het opstaan op zijn blote piemel op de webcam.

Omdat het eerstkomend weekend geen boot is gepland, Wietse zou in Italië zijn, zou je kunnen denken dat wij dan misschien…. Zeker gezien de graagte en het verlangen waarmee hij ..... Maar nee hoor, dezelfde dag hoor ik bij het afsluiten van ons msn-gesprek dat hij het weekend naar de boot gaat. Hij zit nog steeds in het stramien van net doen alsof hij niet gaat. 'Ik ga vrijdag even tanken', zei hij eerst. 'Je moest toch alleen gaan tanken?', vraag ik dan ook. Nee, hij gaat het hele weekend.
Ik twijfel er niet aan dat Gerda, die het inmiddels Spaans benauwd heeft van mijn aanwezigheid (onthoud_dit, dit ga ik staven met bewijs), woensdag toen hij de hond kwam halen, meteen iets in de richting van varen in het weekend heeft gezegd. En Wietse? Die durft niet anders dan daarin meegaan. Stel je voor dat ze boos wordt.....
Ik vind het niet leuk dat hij, zelfs nu hij voor een andere invulling van het weekend had kunnen kiezen, naar de boot gaat. Hij durft doodeenvoudig niet tegen zijn vaarvriendin te zeggen dat hij iets anders gaat doen. Ik heb een lief die nu twee nachten met iemand anders in bed gaat liggen.
Hier moet een eind aan komen. Ik ga hier niet aan beginnen, de beslissing is genomen. Ik ga dit contact een halt toeroepen, met spijt dat wel. Ik begin aan een Dear John-letter voor Wietse die ik zondag naar hem zal mailen, zo heb ik nog twee dagen de tijd om aan te passen en te wijzigen.

Ik toets mijn idee over dit hele gebeuren bij mijn beste vriendin. Zie ik het verkeerd? Moet ik het normaal vinden dat iemand die mij het hof maakt, met wie ik dag en nacht op msn zit, ieder weekend met iemand anders in bed ligt? Mijn vriendin geeft me groot gelijk. Mijn jongste dochter zegt het nog beter. 'Het doet er niet toe, mam, of je gelijk hebt of niet, als het voor jou een probleem is, heeft hij daar rekening mee te houden.' Tjonge, wat is dat kind goed opgevoed. ")) 'Stoppen mam', zegt ze, 'wij hebben een heel goede intuïtie, luister ernaar. Het is nu nog in het beginstadium.'
Op zaterdag ga ik naar een vriendin. Ook zij vindt het een belachelijke situatie. 's Middags rinkelt mijn mobiele telefoon en jawel hoor, het is Wietse. Het is slecht weer en daarom is hij alweer thuis en hij wil naar mij toe komen. Jammer dan, ik zit bij mijn vriendin in 's Gravendeel en daar zit ik niet voor niks. Slecht weer, ik hoor ook het weerbericht, dat was donderdag al bekend en ik was er op voorbereid dat hij zaterdag of zondag zou bellen. Ik ben om die reden naar Myra gegaan zodat ik niet in de verleiding kom 'ja' te zeggen op zijn verzoek. Het verzoek verwachtte ik, wetende dat mijn boodschap niet als reserve te willen dienen niet is aangekomen bij Wietse, wat hem niet gelegen komt, negeert hij. Ik ken mijn zwakte in deze en dus heb ik mijn maatregelen getroffen, ik ben niet thuis. 's Avonds sms ik dat ik bereikbaar ben en meteen verschijnt Wietse op msn.

Ik had gedacht tot zondagavond te hebben voor mijn mededeling, nu zal ik versneld met de billen bloot moeten. Het is mij onmogelijk te doen alsof er niets aan de hand is, ik ben verdrietig. Wietse ziet vrij snel dat ik niet helemaal mezelf ben. 'Wat kijk je serieus.' Ik geef aan dat ik iets wil vertellen maar dat ik het moeilijk vind. Wietse zegt dat ik dan het moment en de plaats maar moet bepalen, hetgeen ik lief vind. Even later schrijf ik dat ik moed heb verzameld. Ik vraag hem mij te bellen en stuur tegelijkertijd de brief door. Hier is ie:

zaterdag 1 november 2008 23:08
Lieve Wietse,
Om met de deur in huis te vallen, ik ga ermee stoppen. Ik heb vorige week gezegd dat ik het niet zover wilde laten komen dat ik hier veel verdriet van krijg en dat kan ik niet meer voorkomen als ik doorga met het contact met jou.
Jij hebt ervoor gekozen je leven zo in te richten dat je verplichtingen voelt aan iemand en dat wordt nu mijn probleem. Ik ga voorkomen dat dat probleem voor mij niet meer te behappen is. Het doet me heel veel pijn dit te moeten zeggen maar ik zie geen andere mogelijkheid.
Ik heb dit vrijdagavond besloten en er tranen om gelaten, vervolgens kon ik er niet van slapen, heb de pc aangezet en dit epistel geschreven. Ik wil niet liefhebben in een complexe situatie. Ik wil een man waarmee ik probleemloos gelukkig kan zijn. Geen pijn, geen wrijving, geen problemen, alleen maar liefde, harmonie, warmte en geluk, zonder zorgen.
Woensdag wilde je naar Italië vliegen en dat ging niet door. Dan heb je opeens een heel weekend vrij. Een cadeautje dus. En er zijn twee mensen, jij en ik, die elkaar nog moeten leren kennen, dit leek mij een uitgelezen gelegenheid. Een hele nacht samen slapen en 's morgens samen wakker worden leek mij ook een feest. Jij zit met datzelfde cadeautje in je handen en durft niet anders dan naar de boot gaan.

Als je niet met je vriendin in één bed zou slapen, zou het me niet dwars zitten, maar het idee dat je naast iemand anders slaapt en mij de avond van dezelfde dag lieve dingen zegt alsof er niks aan de hand is, is meer dan ik kan hebben. En dan geloof ik je op je woord dat dat slapen alleen slapen is maar ik ben er zeker van dat iedereen die dit hoort me voor gek verklaart. Maar ook als het alleen slapen is, is me dat veel te dichtbij en veel te intiem. Dergelijke intimiteit hoort in een relatie, niet in een vriendschap.
Ik heb vorige week aangegeven het onacceptabel te vinden.

Ik heb me na mijn bezoek aan jou voorgenomen me niet op jou te verlieven zodat ik er tijdig uit kan stappen, maar mijn gevoelens zijn afgelopen week groter gegroeid. Ik heb me al voor een deel in je verloren en ga me nu heel alleen voelen.
Ondanks dat ga ik geen genoegen nemen met een tweede plaats en ook niet met een gedeelde eerste plaats. Dat is niet wat ik verdien en ook niet wat ik wil. Vrienden breng je mee in een relatie, dat is vanzelfsprekend. Jouw vriendschap gaat te ver. Mijn bovengenoemde beslissing is daardoor een onafwendbare.
Jij maakt die keuze en dat is voor jou goed. Voor mij niet, het is niet wat ik me voorstel bij iemand waarmee een relatie groeit. Het feit dat ik doordeweeks niet in de gelegenheid ben iets af te spreken omdat ik werk en jij in het weekend bovengenoemde verplichtingen hebt, maakt dit een uitzichtloze verbintenis.
Ik begrijp dat ik geen enkel recht van spreken heb want wij hebben geen relatie maar we zijn wel op weg en ik kan niet anders dan zeggen hoe ik het voel.

Ik had je dit graag persoonlijk willen zeggen, vind zelfs dat dat volgens de regels van het spel moet, maar weet dat we dan in bed terecht komen en dat is voor mij geen goede keuze gezien de gevoelens die ik voor je heb.

Het is voor jou het verstandigst je toekomst met Gerda in te richten, probeer jezelf te overtuigen dat haar tot je geliefde maken nog maar een kleine stap is, de rest is er al. Ze is aanwezig in een dusdanig groot deel van je leven dat het de meest voor de hand liggende keuze is. Ze is in je sociale kring bekend als je vriendin, hoewel je aangeeft dat zeer vervelend te vinden. En… je weet wat je hebt en niet wat je krijgt. Gerda is een constante in je leven en van mij denk je misschien over een paar maanden 'wat doe ik met dit vrouwmens' of ik denk soortgelijke dingen.

Evenals vorige week kan ik alleen maar zeggen dat je vraag in je profiel heel verstandig gesteld is: 'vriendinnen om leuke dingen mee te doen'. Wij zijn een ander pad ingeslagen en daar zit in deze situatie geen toekomst in. Als ik je hiermee kwets, spijt me dat. Aan de andere kant, het is jouw keuze.
Ik hoop dat je nog even contact met mij opneemt, ik reken daar zelfs op.
Liefs van Anja

We bespreken dit alles vrijwel tegelijkertijd telefonisch. Wietse schrijft de volgende dag:

zondag 2 november 2008
Lieve Anja,
Er is een liedje van Annie MG Smidt en dat begint met “Het had zo mooi kunnen zijn, zo vrolijk en zo fijn, maar het is weer hommeles”.
Dat liedje komt steeds in mijn gedachte als ik denk aan ons gesprek van gisteravond en als ik jouw brief lees.

Kijk nou toch, als hij mijn brief leest, is het woord dat in hem opkomt 'hommeles'. Dit is de eerste keer van een eindeloze reeks waarin hij mij de schuld geeft van dit gebeuren. Hij niet, nee HIJ niet, ik zorg voor hommeles. Hoezo? Lig ik in bed met iemand anders?? En trouwens, het had niet leuk kunnen zijn. Het kan nooit leuk zijn met een man die ieder weekend met iemand anders in bed ligt. Dat negeert Wietse gemakshalve.
Verder met de mail:

Allereerst wil ik je zeggen dat ik je een ontzettend lieve, charmante, gevoelige en mooie vrouw vind, waar mijn hart helemaal voor open gaat.
De gesprekken, de samenkomsten en msn avonden via de pc, zal ik nooit meer vergeten, maar ben na lang nadenken toch ook tot de conclusie gekomen dat we er beter mee kunnen “stoppen”.

Tot mijn verbazing schrijft de man in deze mail alsof over het stoppen met dit contact nog een beslissing moet worden genomen en hij die nu neemt. ????????????????????

De gevoelens die we voor elkaar hebben zijn oprecht, maar omdat er in dit prille begin al problemen ontstaan, die voor jou en ook voor mij onoverbrugbaar zijn, geeft mij een heel vervelend gevoel.

Het is jammer dat je de onvrede die je hebt met mijn situatie niet op een langere termijn zou hebben uitgesmeerd, zodat we elkaar eerst nog beter hadden kunnen ontdekken. Vast en zeker zou dit probleem zich dan vanzelf hebben opgelost. Nu praat je steeds over het innemen van een “tweede plaats”of zitten op de “reservebank” , heel vervelend als je dat zo voelt.

Toen ik je gisteren belde en jij in ´s Gravendeel bleek te zitten was het echt mijn bedoeling om met je af te spreken, om naar je toe te komen, of jij misschien hier.

Alsof ik niet voldoende duidelijk heb gemaakt dat ik dat niet zou doen? Dat ik geen slechtweervoorziening ben? Dat ik mezelf daar te goed voor acht? Maar dat komt niet in zijn kraam te pas en dus negeert hij het. En weer begint hij over de langere termijn, dat bewuste half jaar dat voorbij had moeten gaan zonder dat ik achter zijn onfrisse handel en wandel kwam, dan had hij mij langzamerhand kunnen integreren in zijn leven en Gerda kunnen uittegreren. ")) Verder:

Jij hebt het steeds over plannen, maar daar heeft dit alles niets mee te maken, ik plan dit soort dingen niet, zoals ik al een paar keer had aangeboden om op en neer naar jou te komen rijden, desnoods voor enkele uren.

Dit is iets wat hij mij vaker heeft gezegd: hij plant de dingen niet. Naar mijn mening heeft de man geen idee wat plannen betekent. Als je op donderdagavond je vaarvriendin opbelt met de vraag 'morgen naar de boot?', plan je op dat moment je weekend in. Dat is plannen. Dat je dat zo'n man nou moet uitleggen.... Verder met de mail:

Misschien achteraf maar beter dat ik niet ben geweest, ook vannacht had ik de neiging om naar je toe te komen.
Ik wilde je vasthouden en kussen, maar als ik was gekomen weten we beiden ook dat dat het probleem als zodanig niet zou oplossen en binnen 2 minuten in elkaars armen zouden liggen.

Lieve Anja, laten we in elk geval een tijdje pauze inlassen, je kan dat ook “stoppen” noemen, maar laten we nog een klein draadje vasthouden om te kijken of er in de toekomst toch nog muziek in onze relatie zit. Je mag er uiteraard ook anders over denken.

Hé, we hebben opeens een relatie ")).

Vannacht was het erg laat voordat ik sliep, en zit nu deze ´afscheidsbrief´naar je te tikken.Ik doe het met heel veel pijn in mijn hart, maar dat is bij jou ook zo denk ik, wens je alle goeds in de toekomst en misschien gloren er nog wel ergens een paar zonnestraaltjes onze kant op.
Misschien dat we over een paar dagen nog eens kunnen msn’nen, maar nu even liever niet, ik kan dat even niet aan, vrees ik.
Veel liefs en dikke knuffels
Kussssssssssssssssssssssssss
Wietse.

En hier had ik het bij moeten laten maar ik maak een fout. Ik heb er spijt van dit telefonisch en schriftelijk te hebben gedaan. Dat is niet goed, zoiets hoort in een persoonlijk gesprek.
Achteraf kan ik alleen maar wensen dat ik het hierbij gelaten had. Maak ik eens een statement, een goed over nagedacht, gewikt en gewogen statement, en dan krijg ik second thoughts. Niet over het statement op zich maar wel over de wijze waarop. Ik verwoord mijn spijt in mijn antwoord naar Wietse. Hij komt op msn en vraagt of ik er ben:
Wietse zeg: hallo lieverd, ben je daar ?
Anja zegt: Yep maar ik mocht jou niet msn'en en dat doe ik dan ook niet
Wietse zegt: kusssssssssssssss
Wietse zegt: lekker ding
Wietse zegt: Ik vind dit zo verschrikkelijk moeilijk, kun je dat begrijpen
Anja zegt: Is het ook
Wietse zegt: Ik ben er zelfs voor in het zwart gegaan vandaag

Hij zit, echt waar !!!, in het zwart gekleed achter de pc. Ik heb hem nog nooit iets zwarts zien dragen.

Wietse zegt: Wat moeten we nu verder, ik zou wel willen komen, maar dan zit ik de terugweg de hele weg te janken
Anja zegt: Nog één warm dagje is toch wel fijn?
Wietse zegt: en langer ook
Wietse zegt: Je hebt geen idee hoe het me aangrijpt, had ik zelf ook niet verwacht, eerlijk gezegd
Anja zegt: Ik dacht gisteren dat het jou erg makkelijk afging
Wietse zegt: Echt niet, dat lijkt misschien zo in eerste instantie, maar later als het helemaal doordringt, komen de tranen
Wietse zegt: En dat gebeurt bij mij niet snel
Anja zegt: Ik vind je lief
Wietse zegt: Zeg dat nou niet, want dan smelt ik
Wietse zegt: Dat is het probleem als je contact blijft houden en ben ik ook zo bang voor als ik nu naar je toe kom
Wietse zegt: dat maakt voor ons beiden de wonden alleen maar groter
Wietse zegt: Sorry voor het rationele denken
Anja zegt: Ik denk dat als het een afscheid moet zijn dat het dan beter liefdevol en warm kan zijn
Wietse zegt: Oke, ik kom eraan
Anja zegt: Oké, nogmaals het spijt me dat ik het op deze manier gedaan heb
Wietse zegt: maakt niet uit lieverd
Wietse zegt: Ik ben binnen een half uur hier weg en dan nog 1½ uur, dus om een uur of half 3 ben ik er
Anja zegt: Ik ben blij
Wietse zegt: ik ook, al mag ik dat eigenlijk niet zeggen
Anja zegt: van wie niet
Wietse zegt: van onze brieven
Anja zegt: oké
Wietse zegt: tot zo schat
Wietse zegt: kussssssssssss
Anja zegt: kusssss
Wietse zegt: Je weet het toch wel zeker hè ?
Anja zegt: ja, heel zeker. Gisteren zit mij niet lekker.
Wietse zegt: oke, nogmaals tot zo
Wietse zegt: kusssssssssssssssss

Ons gevoel is vele malen sterker dan wij en dus geven we er aan toe. Hiermee stellen we het definitieve afscheid een dag uit, omdat we beiden geen definitief afscheid willen. We willen elkaar, dat is wat we willen. Het idee elkaar niet meer te zien is onverdraaglijk. Wietse is om half drie bij mij, we zijn allebei van streek. We knuffelen, kussen en vrijen. We praten en praten en praten. Hij vindt het moeilijk dat ik over ons contact een andere mening heb, hij is duidelijk niet gewend aan tegenspraak. Gerda spreekt hem nooit tegen, zegt hij. Ik leg hem uit dat er een essentieel verschil is tussen Gerda en mij. Zij profiteert in ruime mate van hem en zijn mogelijkheden, hetgeen hij volmondig beaamt, en dat zal ik nooit doen. Ik zou me nooit in zo'n afhankelijke positie manoeuvreren. Ik wil kunnen zeggen wat ik denk. En ik betaal graag voor mezelf.

Wietse zegt dat hij alleen met mij en voor het eerst in zijn leven zo open en spraakzaam is. Dat ons contact zo mooi is en zo warm. Tjonge, wat kunnen twee mensen die elkaar zo liefhebben het elkaar moeilijk maken. We eindigen in bed, dat kan niet anders. Daarna zitten we op de bank en mijn blik valt op de bovenbenen van Wietse. Ja sorry, het leven gaat door, ook als we met een serieus onderwerp bezig zijn draaien mijn gedachten altijd. 'Het kan toch niet mogelijk zijn dat iemand zulke korte bovenbeentjes heeft', denk ik. Minstens tien cm korter dan de mijne en ik ben niet echt groot. Wat raar! Wietse vertrekt na vele kussen en knuffels en dat was dat. Dacht ik op dat moment.

Het kwam tijdens deze laatste ontmoeting ter sprake dat de boot naar Antwerpen moet en dat van de mensen die Wietse belt niemand bereid is mee te varen. Zo komt mijn bewijsvoering rond. Nee Wietse, je bent niet getapt. Hij is zeer in de kuif gepikt, op de pik getrapt noemen ze dat ook wel maar dat is in zijn geval moeilijk, dan moeten er gymnastische capriolen worden uitgehaald.
Weet je nog dat hij mij in het begin van ons contact schreef: 'ik ben het alleen varen zat'? En ik vertelde op Manboel dat hij nooit alleen vaart. Nu vaart er nota bene een andere boot mee en zelfs dan durft hij zijn boot niet alleen naar Antwerpen te brengen, hij durft dus nog niet eens in konvooi alleen te varen!!
Ik heb van dat hele vaargebeuren natuurlijk helemaal geen sjoege, heb ooit een vriendje gehad met een boot en dat is al, maar ik praat er met een collega over. 'Laat je niks wijsmaken', zegt Tonja, 'ik heb jaren alleen gevaren, altijd als mijn man weekenddienst had'. Ik kom met het argument dat dit een grote boot is, die van haar blijkt drie meter groter, en altijd alleen gevaren. Ik werp dingen tegen als 'maar als je dan door een sluis moet' en 'als je moet afmeren', zij veegt al mijn wijsheden als onzin van tafel. Jaren alleen gevaren, met een grotere boot dan die van Wietse. Tjonge, wat een held is die man. Een cape en wat vlieglessen en hij komt aansuizen als er hulp nodig is. Hoewel, zo'n strak blauw pak... dat zal niet meevallen.

Gerda heeft tegen hem gezegd: 'kun je Anja niet vragen om mee te varen'. Gewiekst hè, vrouwen. Het heeft zelfs mij even op het verkeerde been gezet. Latere gebeurtenissen hebben me duidelijk gemaakt dat deze opmerking een bedoeling had. Een vraag om te weten te komen hoe de vlag erbij hangt en of er gevaar dreigt. Ze is gerustgesteld want Wietse heeft geantwoord: 'nou uhhh, zo goed ken ik die nou ook weer niet'. Waarmee hij glashard liegt tegen Gerda en mij verraadt. Een niet-deugende man dus. Een niet-deugende vriend ook, hij heeft tegen haar al die tijd niet de waarheid gesproken over ons contact. 

In de dagen na ons afscheid gebeurt er iets raars. Wietse staat op msn normaal gesproken online. Hij staat nu steeds offline. Raar. Wat betekent dat? Uiteraard had ik mijn schouders daarover moeten ophalen, maar alles is nog zo vers dat het me bezighoudt. Op 3 november vraag ik per mail:

3 november
Ben je je nu aan het verstoppen voor mij??

Hij reageert met een mailtje waarin dingen staan die mij in het verkeerde keelgat schieten. Hij ontkent dat wij ooit overdag msn-contact hebben gehad en wel om reden dat ik werk. Hij negeert dus gemakshalve dat ik maar halve dagen werk. Hij schrijft allerlei misse dingen, ik kom er hieronder op terug. Hij eindigt met:

Misschien dat we elkaar over een tijdje als de gemoederen weer bedaard zijn nog eens kunnen ontmoeten.
Veel liefs en dikke knuffel, Wietse

Ik ben nijdig over de inhoud van zijn mail. De misse dingen die hij schrijft: Overdag geen msn-contact? Ik heb bezwaar tegen de aanwezigheid van Gerda in zijn leven? Waar en wanneer heb ik dat bezwaar geuit? Ik heb gevraagd allerlei maatregelen te nemen? Wanneer dan en met welke bewoordingen? Mijn ideeën over zijn vriendschap en hoe hij daarmee om moet gaan??? Ik heb daar niets over gezegd. Het enige wat ik heb gevraagd is 'slapen jullie in één bed?' En op de bevestiging heb ik geantwoord dat onacceptabel te vinden. Niet meer en niet minder.
Van dit soort beschuldigingen word ik pissig. Mannen zijn daar sterk in. Vrouwen willen je veranderen, is één van hun meest geliefde credo's. Toevallig weet ik van mezelf heel zeker dat ik dat niet doe. Ik constateer en maak vervolgens een keuze wel of niet. Meer niet. Dat mijn keuzes de heren niet altijd bevallen is duidelijk, maar de zwarte piet naar mij schuiven, daar pas ik voor. Niet ik speel in dit gebeuren de foute rol maar hij. Als hij gedaan had wat fatsoenshalve van iemand verwacht mag worden, vertellen dat hij met zijn vaarvriendin in één bed slaapt, was ik mij niet op deze man gaan verlieven. Maar ik begin het antwoord lief. Onderstaand delen daaruit:

Onderwerp: Finale
dinsdag 4 november 2008
Lieverd, ik voelde me zondag goed en blij en compleet en toen je weg was, was er een gevoel van ontgoocheling. De glans is er af door deze impasse. Een meningsverschil kan uiteraard maar wij hebben er één dat niet opgelost wordt. En ik blijf erbij dat jouw rol in deze niet gepast is.

Ik vind het jammer dat we op dit punt uitkomen. Ik vond ons msn-contact zo heel erg leuk en hartverwarmend, ik heb er zo van genoten. Genoten van jouw reactie op mijn schrijfsels, die ik al van tevoren kon voorspellen en dan zag gebeuren. Ik vond het zo leuk je gezicht dan te zien. Je bent de eerste met wie ik dit deed en ik vond het een dagelijks plezier. Ik keek er naar uit en zette iedere keer met verlangen de pc aan. Ook zijn wij qua intelligentie en grappen aan elkaar gewaagd, denk ik. En alle 'twee zielen, één gedachte-toevalligheden' waren ook frappant. Jouw openheid en spraakzaamheid, die speciaal voor mij waren zoals je zondag zei, beschouw ik als een cadeautje.

Ik heb geen spijt van zondag, ik krijg daar ook geen spijt van. Ik had alleen spijt van het feit dat ik mijn beslissing van vrijdag op papier heb gezet, ik vind dat zulke dingen persoonlijk moeten. Die vergissing heb ik hersteld.
Ik heb zondag ervaren als een mooie en fijne dag, ik heb heerlijk in je armen gelegen, tegen je warme lijf aan, ben lekker verwend, heb heel veel heerlijke kussen met je gedeeld, ik heb liefde in je ogen gelezen en dat is mij allemaal zeer dierbaar. Ik ga daar echt nooit spijt van krijgen.
Er waren dingen in ons contact waar ik heel warm van werd. Ook smolt ik van de lieve dingen die je via msn zei. En het is heerlijk in slaap vallen en wakker worden als er iemand is aan wie je met een glimlach denkt. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik wat wij hadden, heel mooi heb gevonden.

Zijn er dan geen minpuntjes?? Jawel hoor. Je hebt een aantal eigenschappen niet die voor mij in een relatie gewenst zijn. Ik heb dat vanaf het begin vastgesteld en dacht er over na of ik die eigenschappen zou kunnen missen, mochten wij verder gaan. Ik was daar nog niet uit. Zo heb je ook een aantal eigenschappen wel die ik niet prettig vind. In die gevallen had ik een keuze moeten maken, ga ik hiermee door en accepteer ik het of accepteer ik het niet en is het einde verhaal.
Wat jij in je mailtje schrijft, is nooit of te nimmer mijn weg. Jij schrijft dat ik aanpassingen van jou verwacht. Dat is niet waar. Ik zie, trek een conclusie, blijf en accepteer of ben weg. Nergens in mijn brief staat dat jij bepaalde zaken moet veranderen. Ook waar het jouw samen slapen met Gerda betreft, heb ik alleen maar gezegd dat het voor mij onaanvaardbaar is en ik heb je zaterdag mijn conclusie gestuurd.

Wietse, ik heb al een aantal keren gemerkt dat je de zaken zo draait dat ze jou goed uitkomen. Ik dacht dan 'misschien heeft hij het niet goed verstaan' maar waar het mijn brief betreft kan dat niet want daarin staat het zwart op wit. Zo ben je blijven volhouden (en in je laatste mail opnieuw) dat het jouw vriendschap met Gerda is die voor dit probleem zorgt. Dat is niet eerlijk. Daarmee doe je mij onrecht want jullie vriendschap zou voor mij nooit een probleem kunnen zijn.

Wat mij verbaast is de toon van je mail, alle liefde waarvan in je zondagse mail sprake was is ineens verdwenen. Met pijn in het hart, zoals je schreef? Kan dat zomaar weg zijn? Ben ik zomaar weg? Die kleine draadjes die we moesten vasthouden en die mogelijke zonnestraaltjes onze kant op? Is je hart opeens koud geworden? Ben ik daar niet meer aanwezig? Jij in het mijne wel hoor, ik vind je nog steeds dezelfde lieve, lieve man en ik heb nog steeds warme gevoelens voor je en vind het onvoorstelbaar dat ik je nooit meer zal zien.
We hebben onze gevoelens laten groeien. Dat was niet te snel, het is gewoon zo gegaan. We hadden het niet in de hand. Het is gebeurd en we werden er allebei blij en warm van. Alleen maar goed. Dat kan niemand ons afnemen.
Er zit één onverenigbaar punt in en dat maakt dat we nu met de scherven zitten.

Ik zal ons msn-contact missen, het is zo vertrouwd geworden en wat zal het stil zijn 's avonds.
Ik hoop dat je alle geluk van de wereld te wachten staat en heel veel goede gezondheid. Ik gun je van alles het allerbeste (en dat was ik ")). Dit is een grapje hoor. Lieverd, geniet met volle teugen van het leven en van alles wat je lief is.
Je was voor heel even mijn Wietse.
Dank je wel, lieve schat, voor de mooie uren en dagen. Het heeft me warm en blij gemaakt. Heel veel liefs van Anja.

Ik schrijf hem ook een vervolg. Bovenstaande was mijn gevoel, maar zijn onwaarheden en beschuldigingen wil ik weerleggen.
Wietse schrijft dat we in het prille verleden niet vaak overdag op msn hebben gezeten. Hij is met opzet offline en wil dat met deze reden goed praten. Kolder uiteraard, maar een manneneigenschap. Ik antwoord:

Ik heb ze even geteld. Administratief meisje hè, ik bewaar alles. Wij hebben in totaal twintig msn-gesprekken overdag gevoerd. Als je van onze ruime maand contact alle dagen aftrekt die jij niet aanwezig was (totaal 17), lijkt dat toch heel erg op iedere dag. Meer dan dat zelfs.

Out of the blue staat er in zijn mail iets over onze karakters en ideeën die te ver uiteenliggen. Hûh?? Ik antwoord:

Ik weet niet wat je jezelf nu wijsmaakt maar dit is de eerste keer dat je zegt dat onze karakters en ideeën te ver uiteen liggen. Voor mij geheel nieuw. Waar gaat dit over?

Er staat dat ik hem vraag allerlei maatregelen te nemen. Ik antwoord:

Wietse, lees nog eens goed. Nergens vraag ik  je maatregelen te nemen. Ik stel zaken vast en laat weten hoe ik dat ervaar en wat ik daarmee ga doen. In dit geval heb ik gezegd het in één bed slapen met Gerda onacceptabel te vinden en dus ben ik weg. Meer staat er niet. Jij leest daaruit dat je moet veranderen, dat staat er niet, dat heb ik niet gezegd, dat verlang ik van niemand. Ik maak een keuze of ik iets accepteer of niet en verbind daar consequenties aan. Je verdraait de feiten en dat neem ik je kwalijk.

Wietse schrijft over mijn 'ideeën over zijn vriendschap'. Ik antwoord:

Voor de zoveelste keer: het probleem zit niet in jouw vriendschap.
Ik heb vanavond contact gehad met twee vriendinnen die ik de laatste maand schandalig heb verwaarloosd omdat jij in mijn hart kwam wonen. Ik heb hun mening gevraagd, want ik ben altijd bang dat ik iets verkeerd zie, ook als ik er zeker van ben dat het niet zo is. Die twijfel heb ik nu niet meer. Vriendinnen prima, zeiden ze, maar tot de slaapkamerdeur. Daar ligt inderdaad mijn grens. Het bed is voor jou en mij vanaf het moment dat we dat voor het eerst hebben gedeeld.
Ik zal je in een tweede mail een msn-gesprek sturen, de aardigste. De andere zou niet leuk zijn om te lezen.

Ik stuur hem het relevante deel van het msn-gesprek met Veertje.
Onderwerp: Gesprek met Veertje
dinsdag 4 november 2008
Anja zegt: Heb je nog tijd??
Veertje zegt: jawel
Anja zegt: Wil ik even je mening vragen
Veertje zegt: ok
Anja zegt: Ik heb een meneer ontmoet. Leuke meneer, niet mijn type om te zien
Veertje zegt: ja
Anja zegt: maar veel lachen en plezier, msn'en, klikt heel goed
Anja zegt: Maar....
Anja zegt: hij heeft een vriendin. Nee, geen relatie, gewoon een vriendin. Doet hij alles mee
Anja zegt: Vind ik prima.
Anja zegt: Maar dan dringt tot mij door dat ze als ze gaan varen in één bed slapen en dat gaat mij te ver.
Anja zegt: En ik ben echt overtuigd van platonische karakter
Anja zegt: Maar toch
Anja zegt: Ik heb gezegd het onacceptabel te vinden en nu is het dus over
Anja zegt: hij is bang dat zij boos wordt als hij aangeeft dat er iemand in zijn leven is en als het dan tussen ons niks wordt, heeft hij niks meer
Veertje zegt: maar waarom begint ie met haar niks?
Anja zegt: Dat heb ik ook al tig keer gevraagd. Hij wil haar niet, is ooit begonnen als relatie omdat ze op dat moment aanwezig was, niet verliefd of zo, althans hij niet. Relatie was vrij snel voorbij en nu vrienden. Hij griezelt van haar lichaam
Anja zegt: Ben ik nou een tuthola of zie ik het goed?
Veertje zegt: Je ziet het goed
Anja zegt: 's Nachts met haar tussen de lakens en 's avonds op msn tegen mij lieve dingen zeggen. Ik doe het niet
Anja zegt: Ik kan er nu nog uit zonder al te veel pijn en wil het moment niet afwachten dat dat niet meer het geval is
Veertje zegt: De zin dat zij boos kan worden en hij dan niets meer heeft, dat zegt toch alles over hem en over die vriendschap?
Anja zegt: Heb ik ook geschreven. Ik zou het geen vriendschap noemen als zoiets niet bespreekbaar is
Anja zegt: En ik denk dat iedere vrouw begrijpt dat een nieuwe liefde dat niet wil
Veertje zegt: ik zou dat ook niet willen hoor
Anja zegt: Vriendinnen vind ik prima, leuke dingen mee doen ook, maar in één bed slapen is een stap te ver
Veertje zegt: gewoon tot de slaapkamerdeur, duidelijk toch
Anja zegt: Goed gezegd
Veertje zegt: daar ligt jouw grens
Anja zegt: En hij draait de discussie steeds zo dat hij geen vriendschap mag hebben
Veertje zegt: onzin
Anja zegt: Dat heb ik nu ongeveer 80x gecorrigeerd maar ja, dan ligt de de zwarte piet bij hem en dus draait hij het steeds om
Veertje zegt: gewoon blijven herhalen
Anja zegt: Het is nu over en uit
Veertje zegt: het bed is voor jou en je partner, niet voor anderen
Veertje zegt: hij kan dat toch bespreken met die vriendin
Anja zegt: Hij durft het niet bij zijn vriendin ter sprake te brengen, hij is bang dat zij boos wordt
Veertje zegt: Dat zal ze toch wel snappen
Anja zegt: Tuurlijk, dat snappen vrouwen
Veertje zegt: dat kan hij niet weten als hij het niet bespreekt
Anja zegt: nee
Anja zegt: Begint over zich de wet niet laten voorschrijven enz.
Veertje zegt: onzin!!
Anja zegt: En dat is niet aan de orde want ik heb de relatie beëindigd
Veertje zegt: hij heeft al een vrouw Anja!
Veertje zegt: Maar hij zoekt nog iemand voor de sex
Anja zegt: Nergens heb ik gevraagd actie te nemen of iets te veranderen
Anja zegt: Lijkt er wel op want ze doen werkelijk alles samen
Veertje zegt: waarom heeft hij nog iemand nodig? die zich dan helemaal moet aanpassen?
Anja zegt: Juist, en dat doe ik niet. Ben te goed voor een gedeelde eerste plaats
Veertje zegt: want zij blijft gewoon in zijn leven
Veertje zegt: en gaat dus mee naar verjaardagen, etc..
Anja zegt: Vind ik allemaal prima maar zoals jij zegt, tot de slaapkamerdeur
Veertje zegt: dan moet je feitelijk met haar ook een relatie beginnen lijkt mij
Anja zegt: Ik heb helemaal geen behoefte aan die mevrouw. Heb foto's van haar gezien, is een tuthola.
Anja zegt: Kan wel aardig zijn maar ik zoek mijn eigen vriendinnen wel uit
Veertje zegt: stel nu dat het een man was
Veertje zegt: dan zou je het toch ook niet accepteren dat ie alle weekenden met zijn vriend op pad was?
Anja zegt: Dan zou ik dat samen in één bed slapen ook onfris vinden.
Veertje zegt: haha dat bedoelde ik nog niet eens
Anja zegt: Ja hoor, andere bezigheden prima, ben vrij makkelijk waar het over vriendinnen gaat. Vorige relatie had dat ook. Maar ik vind dat de weekends voor mij moeten zijn. Tot nu toe doet hij dat niet, ik heb daar overigens niets van gezegd
Veertje zegt: Dat vind ik ook
Anja zegt: Het is dus goed dat het over is. Was een heel lieve man maar op deze manier brengt het alleen maar verdriet.
Veertje zegt: je wilt toch geen verkering met een siamese tweeling?
Anja zegt: Ik heb hem ook al een paar keer aangegeven dat hij het handigst met haar een relatie kan beginnen. Is al helemaal geïntegreerd in zijn leven
Veertje zegt: ik snap niet dat ze dat niet doen
Anja zegt: Hij wil haar seksueel niet, zegt hij. Hij moet er ook niet aan denken haar om zich heen te hebben. Ze is zijn type niet.
Anja zegt: Ik ben zijn type, zegt hij
Veertje zegt: misschien moet ze eens naar de kapper of een beautysalon
Anja zegt: Ik geloof niet dat er veel aan te doen is, zwaar opgemaakte tante met bepaald geen vrolijke uitstraling en veel te dik naar zijn smaak
Veertje zegt: dus hij zoekt iemand voor de sex
Veertje zegt: want verder is ie compleet
Anja zegt: Hij zoekt helemaal niet zegt hij. Is toevallig zo gegaan dat we allebei vlinders kregen
Anja zegt: Ik ben blij dat ik het es even aan iemand kan vragen. Je gaat van jezelf denken dat je bekrompen bent en ik weet zeker dat ik dat niet ben
Veertje zegt: alleen zijn is ook niet alles he?
Anja zegt: Het rare is dat ik de afgelopen 14 jaar perfect gelukkig ben geweest. Ben pas in de laatste maanden aan dat geklooi met mannen begonnen
Anja zegt: En toen stonden we allebei in vuur en vlam
Anja zegt: Ik ga voornamelijk dat msn'en missen, deden we uuuuuuren per dag
Veertje zegt: hij heeft iemand waar hij al alles mee doet behalve sex.
Anja zegt: ja
Veertje zegt: het is dus allemaal niets waard, loze woorden
Anja zegt: 'Mijn' Wietse is een heel lieve maar ja, met slaapvriendin
Veertje zegt: heb je Wietse nu afgeschreven?
Anja zegt: Ja
Anja zegt: Ga dat niet meer doen.
Veertje zegt: Je hebt het goed gedaan!
Anja zegt: Ongetwijfeld
Veertje zegt: Tot de slaapkamerdeur!!!
Veertje zegt: gaat tegen je wil in
Anja zegt: juist
Veertje zegt: op deze manier hoeft ie niet over zijn eigen gedrag na te denken
Anja zegt: Ja, dat is precies raak, dat is Wietse

Wietse vindt, na het lezen van mijn antwoord, blijkbaar zelf ook dat zijn mailtje niet echt aardig was, hij schrijft opnieuw:

woensdag 5 november 2008
Lieve Anja,
Ik heb gisteravond je mailtjes gelezen en wil daar nog even op reageren, voordat ik de rest van de week weg ben.
De stilte periode die ik heb ingelast is om de gemoederen, te laten rusten. Misschien vind jij dat een raar woord, maar gemoed is niets meer of minder dan een ander woord om aan te geven wat voor gevoel je hebt en wat daar mee aan de hand is.
Natuurlijk nemen we wel weer contact op, daarvoor is er in korte tijd teveel gebeurd, maar eerst even afkoelen. Dus de draadjes zijn echt niet gebroken en mijn hart is niet koud. Ik denk ook absoluut niet anders over zondag dan jij.
Ik hoop dus dat ik je over een tijdje weer kan begroeten op MSN en dat we dan onze hormonen een beetje beter in bedwang kunnen houden.
Dikke kusssssssssssss en tot ziens (klinkt dit beter ?)
Wietse.

Bovenstaand mailtje is geschreven op 5 november.
In de volgende week constateer ik dat Wietse er inderdaad voor zorgt dat ik niet meer kan zien of hij wel of niet online is op msn, iets wat ik altijd wel kon zien. Ik word daar boos om. Wat denkt hij verdomme wel, dat ik hem ga stalken? Het onterechte verwijt van Joep zit nog in mijn oren, dat is uiteraard de reden dat ik hier pissig om word. Duidelijk is dat ik er geen aandacht aan had moeten schenken maar de gemoedstoestand waarin ik me bevind, zorgt ervoor dat mijn handelen anders is. Op 12 november ben ik het beu en stuur hem een mailtje.

Onderwerp: Bye bye
Ik geloof niet dat mensen die mij blokkeren op msn mijn vrienden zijn.

Vervolgens gooi ik hem zowel op msn als op Hyves van mijn vriendenlijst af. Kinderachtig gedrag uiteraard maar op dat moment denk ik: Zo, good riddance.
Wietse schrijft terug.

woensdag 12 november 2008
Lieve Anja,
Ik weet niet waarom je, áls je iets laat horen, je het met zo’n berichtje moet doen ? Onpersoonlijker dan zó gaat haast niet meer.
Zoals ik je al eerder heb verteld staat bij mij iedereen op MSN, heb er maar overigens maar een paar, geblokkeerd. Dit om te voorkomen dat, als ik in gesprek ben, iemand daartussen kan komen. Overigens gebruik ik MSN eigenlijk nooit, alleen met jou waren het vele heel fijne uren.

In de loop van de afgelopen week heb ik verschillende keren gekeken of jij misschien online was, maar dat was niet het geval.
Hoewel er geen 5 minuten op een dag zijn dat ik niet aan je denk, is het misschien toch verstandig om maar te stoppen met elkaar zien. Dit om te voorkomen dat we toch weer in de situatie komen dat het vlees het weer wint van het verstand en de discussie over “de slaapkamerdeur” weer opnieuw begint. Toch hoop ik je in de toekomst toch nog te kunnen gaan ontmoeten, maar dan als “verstandige” mensen, die ongecompliceerd door het leven gaan.
Je bent me zeer dierbaar geworden en voorlopig heb ik het met de huidige situatie nog heel moeilijk, het lukt me niet om zomaar even een knopje om te draaien en je uit mijn gedachte te zetten.
Ik hoop dat het met jou inmiddels weer goed gaat en je de draad weer hebt opgepakt.
Lieve Anja, ik zou je binnenkort graag weer eens op MSN willen spreken, maar nu is dat nog te vroeg.
Bij de relatiesite heb ik me laten verwijderen, heb daar niets meer te zoeken, een leukere en gezelligere vrouw dan jij vind ik toch niet.
Ik ga nu stoppen en wens je veel geluk.
Dikke kusssss en knuffel, Wietse

Het rare is dat zo'n man schrijft, en niet alleen in dit mailtje, dat het hem verstandig lijkt te stoppen. Zo maakt hij zichzelf wijs dat de beslissing door hem is genomen en dat hebben mannen nodig. Hij deed hetzelfde over het beëindigen van zijn huwelijk, zie het begin van dit verhaal. Hoezo verstandig om te stoppen? WE ZIJN AL GESTOPT!! Op mijn initiatief, weet je nog!

De volgende dag nog een mailtje:

donderdag 13 november 2008
Hallo Anja,
Zag zojuist op mijn Hyves site dat jij je bij mij hebt verwijderd en ook op jouw site ben ik niet meer terug te vinden.
Jammer dat je er zo overdenkt, maar oké, het is jou keuze.
Had ik dat gisteren maar gezien, dan had ik je een ander mailtje gestuurd.
Nu neem ik aan dat het is “tot niet meer ziens”.
Toch betreur ik de manier hoe dit allemaal is gelopen.
Groeten, Wietse

Tja, mij blokkeren op msn en dan raar opkijken als er een reactie komt. Als ik ergens boos om word en de betreffende persoon is onbereikbaar, en dat is Wietse voor mij want ik ga absoluut geen contact opnemen, dan gaat de reden van die boosheid steeds zwaarder wegen en dan reageer ik. En niet altijd zoals ik dat in een kalme stemming zou doen.

donderdag 13 november 2008
Hoi Wietse,
Mijn eerste actie was 'hoezo vriend, iemand die mij blokkeert op msn??' weg dus op Hyves. De tweede actie was mijn laatste mailtje en de derde dat ik jou uit mijn lijstje van contacten op msn heb geschrapt. Ik wil je naam niet meer iedere keer zien staan, dat hindert me.
En ja, onpersoonlijker dan ik dit heb gedaan, kan niet. Dat is zo, maar het was niet per ongeluk. Ik heb de neiging altijd alles te willen uitleggen, verklaren en vooral lief te blijven maar vond jouw blokkade naar mij toe zo kwetsend dat ik dat mezelf verboden heb. Ik vond dat ene regeltje genoeg.

Wietse schreef: In de loop van de afgelopen week heb ik verschillende keren gekeken of jij misschien online was.
Wietse, dat kon je nooit zien, ik sta nooit online, dus???

Wietse schreef: Dit om te voorkomen dat we toch weer in de situatie komen dat het vlees het weer wint van het verstand en de discussie over "de slaapkamerdeur" weer opnieuw begint.
Dit is de tweede keer dat je ons contact verwijst naar het lichamelijke. Ook dit vind ik kwetsend. Vorige keer had je het over hormonen die in bedwang moesten en nu dit. Ik sta ervan te kijken dat het voor jou niet meer was dan dat. Ik heb dat anders gevoeld. Maar ach, wie ben ik. Gewoon dom dus.
En de slaapkamerdeur komt uiteraard nooit meer ter sprake. De reden waarom dat een onderwerp was, onze groeiende relatie, is er niet meer dus waarom zou het nog besproken moeten worden?

Wietse schreef: Je bent me zeer dierbaar geworden en voorlopig heb ik het met de huidige situatie nog heel moeilijk. Het lukt me ziet om maar even een knopje om te draaien en je uit mijn gedachte te zetten.
Het is jouw keuze die ervoor zorgt dat je in deze situatie zit. Ik heb slechts actie genomen n.a.v. jouw keuze.

Wietse schreef: Bij de relatiesite heb ik me laten verwijderen, heb daar niets meer te zoeken, een leukere en gezelligere vrouw dan jij vind ik toch niet.
Tuurlijk ")).

Waar ik ook boos om ben, is dat jij bij mij gevoelens hebt losgemaakt terwijl je, net als ieder weldenkend mens (en ik schaar jou onder de weldenkende mensen) had kunnen weten dat jouw situatie een voortgang niet toeliet. Ik ben dus willens en wetens beetgenomen. En dat is een understatement.
Je had dat niet mogen laten gebeuren, dan had het een leuke vriendschap kunnen zijn, eventueel inclusief seks. Dat was een beetje wat ik in eerste instantie in gedachten had. Ik vind je een lieve man en was graag in je gezelschap, heb eigenlijk alles als heel fijn ervaren in ons contact. Het msn'en, je mailtjes, je smsjes en je nabijheid.
Overigens is een vriendschap inclusief seks nu ook niet meer mogelijk om dezelfde reden als waarom ik ons contact heb stopgezet, maar daar was ik nog niet zo lang van op de hoogte.

Wietse schreef: Toch hoop ik je in de toekomst toch nog te kunnen gaan ontmoeten, maar dan als "verstandige" mensen, die ongecompliceerd door het leven gaan.
En ik baal ervan dat ik in deze regel toch weer de beschuldigende vinger naar mij voel wijzen. Ik heb de complicerende factor niet in onze 'relatie' gebracht. Jij deed dat. Jij en jij alleen. Jij doet iets wat geen enkele vrouw accepteert. Het complexe kwam geheel en al van jouw kant. En je had mij daar op voorhand van op de hoogte moeten stellen, dat zou respectvol zijn geweest.

Een aantal facetten heeft ervoor gezorgd dat ik boos op je was, je blokkade mijn kant op, je verzwijgen van datgene wat je op het moment dat er gevoelens ontstonden meteen had horen te vertellen (het feit dat je dat niet deed begrijp ik maar vind het respectloos, je hebt daarmee mijn gevoelens en wat het met mij zou doen als niet ter zake beschouwd) en je vasthoudendheid net te doen alsof mijn 'onacceptabel' in je vriendschap zit en niet in jouw handelen. Allemaal dingen die niet deugen. Ik heb me door deze feiten gekwetst gevoeld en daaraan uiting gegeven in mijn laatste mailtje. Dit klinkt allemaal niet erg positief, daar ben ik me van bewust.

Ik wil daaraan toevoegen dat ik me na je mail van vanmorgen schuldig voel dat ik zo'n lullig, voor mijn doen zeer ongewoon, mailtje heb geschreven. Het spijt me als ik je ermee geraakt heb. Ik heb in de verste verte geen idee hoe deze situatie voor jou is. Ik dacht meer aan het tegenovergestelde, zag jou voor mijn geestesoog flierefluitend over de wereld gaan nadat je de hormonen hebt aangewezen als reden van ons contact. Dat beeld heb ik, zeker de eerste week, iedere dag voor me gezien. Jij gewoon je gang gaan en ik bezig met achter me laten wat ik voor je voel.

Wat ik niet begrijp is hoe mijn actie op Hyves ervoor zou hebben kunnen zorgen dat je mailtje anders van inhoud zou zijn geweest. Als iets waar is, blijft het toch waar, ook als er iets vervelends gebeurt? De stand van zaken wordt daardoor toch niet anders?

Wietse, mijn gevoelens heb ik in bedwang en ja, ik heb de draad weer opgepakt. En dat je heel even míjn lief was, zal ik koesteren.
En nu krijg ik, ondanks die in de hand zijnde gevoelens, toch weer tranen.
Liefs van Anja.

Hij schrijft terug:

Anja schreef: Dit is de tweede keer dat je ons contact verwijst naar het lichamelijke. Ook dit vind ik kwetsend.
Geen idee wat je nu bedoeld, maar als je denkt dat ik het bij mij alleen voor de seks was, zoals je ook met je vriendin besprak, is meer dan belachelijk.
Ik ben geen 25 meer en als ik het over hormonen heb dan bedoel ik daar niets meer of minder mee dan het intense gevoel dat je voor iemand kunt hebben en dat daar dan seks aan te pas komt, dat is op zich niet meer dan logisch..................lijkt mij, maar wie ben ik om dat te (mogen) denken.

Anja schreef: ….. Ik ben dus willens en wetens beetgenomen. En dat is een understatement.
Dit geloof je toch hoop ik zelf ook niet ? Het idee zou niet eens bij mij opkomen, daar ben ik te weldenkend voor.

Anja schreef: Het was jouw keuze die ervoor zorgt dat je in deze situatie ziet. Ik heb slechts actie genomen n.a.v. jouw keuze.
Ja, klopt, maar wel om een reden die jij me opdrong en waar ik nog niet aan toe was.
Jij was ook de degene die in een mail als eerste zei “ ik ga stoppen

Anja schreef: Overigens is een vriendschap inclusief seks nu ook niet meer mogelijk om dezelfde reden als waarom ik ons contact heb stopgezet maar daar was ik nog niet zo lang van op de hoogte.
Jammer dat het dan zo kort geduurd heeft, misschien had je wat minder “berekend “ moeten zijn. Waar was je nog niet zo lang van op de hoogte ?

Anja schreef: En ik baal ervan dat ik in deze regel toch weer de beschuldigende vinger naar mij voel wijzen. Ik heb de complicerende factor niet in onze 'relatie' gebracht. Jij deed dat. Jij en jij alleen. Jij doet iets dat geen enkele vrouw accepteert. Het complexe kwam geheel en al van jouw kant. En je had mij daar op voorhand van op de hoogte moeten stellen, dat zou respectvol geweest zijn.
Vanaf het allereerste begin was je op de hoogte van mijn reilen en zeilen en ik wijs op geen enkele manier met een beschuldigende vinger jou richting op
Jammer dat je een en ander voor je zelf zo uitlegt, maar dat je mij respectloos noemt, vind ik “onacceptabel” en sorry, als jij je, door het jezelf zo uit te leggen, gekwetst voelt dan spijt mij dat zeer, maar is zeker niet mijn bedoeling of intentie geweest.

Anja schreef: Als iets waar is, is het toch ook nog waar als je iets als vervelend ervaart. De stand van zaken wordt daardoor toch niet anders?
Inhoudelijk zou ik het wat neutraler hebben gehouden, maar er staat wel wat ik voelde en nog voel

Anja schreef: En nu krijg ik ondanks die in de hand zijnde gevoelens, toch weer tranen.
Hier is het niet anders, maar ja, we zijn volwassen mensen en moeten tegen een stootje kunnen.................. zeggen ze.
Liefs, dikke knuffel en kussssssssss
Het gaat je goed . Wietse.

De lul, mij vanaf het begin op de hoogte gesteld van zijn reilen en zeilen. Hoe durft ie het te zeggen. Het meest essentiële heeft ie verzwegen. En ik heb hem, net als Joep, al in de eerste dagen laten weten dat leugens voor mij onoverkomelijk zijn en dat verzwijgen ook liegen is. Hoe is het mogelijk dat hij dit durft te schrijven. Wat ook herhaaldelijk terugkeert is dat hij mij niet heeft willen kwetsen, beschadigen, noemt hij het meestal. Alsof ieder weldenkend mens niet kan bedenken dat wat hij verzwegen heeft iemand beschadigt. Vrouwen, kijk vooral uit voor mannen die dat zo regelmatig zeggen. Dan is er iets aan de hand.

Wietse en ik blijven mailen, hetgeen zeker niet verstandig is maar we kunnen elkaar niet loslaten.

donderdag 13 november 2008
Wietse schreef: Ons, ik mag toch wel zeggen, onvergetelijke msn contact.
Absoluut. Ik heb er zo van genoten. Het was zo leuk, ik dacht dat wij twee mensen waren die geschapen zijn om met elkaar in gesprek te gaan op de wijze zoals we deden. Wat was het leuk. 's Avonds laat thuis komen en dan, vol verwachting, de pc aanzetten. Een goed gevoel en een verbondenheid waar ik heel erg blij van werd. Elkaar plagen en grapjes maken, ik vond het echt geweldig. Maar ja, zoals je al schreef, iemand als ik vind je natuurlijk niet meer ")).
Wat eeuwig jammer dat we het zo verknoeid hebben.

Wietse schreef: Ik ben geen 25 meer en als ik het over hormonen heb dan bedoel ik daar niets meer of minder mee dan het intense gevoel dat je voor iemand kunt hebben en dat daar dan seks aan te pas komt, dat is op zich niet meer dan logisch..................lijkt mij
Je schreef vorige keer over hormonen en nu over het vlees dat het weer (let met name op het woordje weer) wint van het verstand. Ik trek daar de conclusie uit dat het voor jou niet meer was dan dat. Ook dat doet pijn en ik hoop dat ik me daarin vergis, voor mij was het meer. Een warme, fijne, goed aanvoelende, blij makende, tijdvullende, lieve, verliefde en veel te korte knuffelperiode. Ik had jouw warmte nodig, jouw knuffels, digitaal en lijfelijk, je kussen en je schrijfsels en het had van mij veel langer mogen duren.

Wietse schreef: Ja, klopt, maar wel om een reden die jij me opdrong en waar ik nog niet aan toe was.
Voor de zoveelste keer: niet een reden die ik jou opdrong. Ik heb aangegeven dat ik niet met de situatie wil leven. Ik heb niets van je gevraagd, laat staan iets opgedrongen. Dat is geheel en al jouw perceptie.

Wietse schreef: Dit geloof je toch hoop ik zelf ook niet ? Het idee zou niet eens bij mij opkomen, daar ben ik te weldenkend voor.
Ik dacht dit in eerste instantie niet maar heb uiteraard alles inmiddels honderd keer van alle kanten bekeken en kom dan tot de conclusie dat jij fatsoenshalve had horen te zeggen dat er iets aan de hand is waarvan ook jij kan begrijpen dat dit voor geen enkele vrouw acceptabel kan zijn.
Overigens heb ik ook geschreven dat ik begrijp dat je het niet ter sprake bracht. Ik neem aan dat je, net als ik, wilde genieten van wat wij hadden. Maar je had het wel behoren te zeggen, dan was het zover niet gekomen en dus vind ik bovenstaande wel van toepassing.

Wietse schreef: Jammer dat het dan zo kort geduurd heeft, misschien had je wat minder "berekend " moeten zijn. Waar was je nog niet zo lang van op de hoogte ?
Ik ben niet berekenend Wietse. Over niet aardig gesproken.... ik vind dit nogal een beschuldiging.

Dat deze man het woord berekenend uit zijn toetsen durft te laten komen mijn richting op, is bij de wilde spinnen af. onthoud_ditonthoud_ditonthoud_dit. Hier gaan we het nog over hebben. "))

Wietse schreef: Waar was je nog maar net van op de hoogte?
Ik was nog maar een week op de hoogte van het feit dat jij in één bed slaapt met een vriendin.
Jij begint steeds over een discussie die opnieuw gevoerd zal gaan worden en een welles nietes. Het onderwerp in één bed slapen met een vriendin, waar deze hele narigheid zijn oorsprong vindt, komt uiteraard nooit meer ter sprake. De reden waarom dat een onderwerp was, namelijk onze in de startblokken staande relatie, is er niet meer, dus waarom zou het nog besproken moeten worden? Als wij geen of een vriendschappelijk contact hebben, heb ik er toch niets mee van doen met wie jij in één bed slaapt of seks hebt??

Wietse schreef: Vanaf het allereerste begin was je op de hoogte van mijn reilen en zeilen en ik wijs op geen enkele manier met een beschuldigende vinger jou richting op
En je ziet niet dat je het nu weer doet?? Jouw vriendschap doet niet ter zake, dit heb ik al heel veel keer gezegd en je blijft net doen alsof dat de oorzaak is.
Alleen het feit dat je dat reilen en zeilen doorvoert tot in bed, dat doet ter zake. En daar heb je mij niet van op de hoogte gesteld, dat heb ik zelf moeten concluderen. Overigens prijzenswaardig dat je het niet ontkend hebt, dat vond ik op dat moment waardevol.
Jij blijft iedere keer net doen alsof het jouw vriendschap is die deze vroegtijdige breuk veroorzaakt heeft. En je blijft voortdurend suggereren dat ik vanaf het begin heb geweten van jouw slaapmaatje, dat schrijf je nu weer. Hoe moeilijk is het voor jou om iets toe te geven? En ik weet precies wat voor gezicht je trekt als je dit leest en wat voor geluid je erbij maakt. Hahaha.

Wietse schreef: Jammer dat je een en ander voor je zelf zo uitlegt, maar dat je mij respectloos noemt, vind ik "onacceptabel"
Jij weet dat je ieder weekend met een mevrouw in één bed ligt. Je hebt ondanks die wetenschap toegestaan dat mijn gevoelens voor jou ontstonden en groeiden. Had je mij daar niet tegen kunnen beschermen? Had je mij daar niet tegen behoren te beschermen? Was dat niet meer gentlemanlike geweest?

Wietse schreef: Hier is het niet anders, maar ja, we zijn volwassen mensen en moeten tegen een stootje kunnen.................. zeggen ze.
Als het jou zo veel verdriet doet, waarom heb je jezelf dit dan aangedaan?? Er was een moment waarop je een andere keuze had kunnen maken. Waarom heb je jezelf toegestaan gevoelens te gaan koesteren als je wist dat dat nergens toe kon leiden? Da's niet zo handig dan. En tegen een stootje kunnen, ach ja, het gaat ook weer voorbij. Maar het had niet zo hoeven gaan, het had zoveel leuker kunnen zijn.

Wietse schreef: Uk denk dat we het hier maar bij moeten laten, inmiddels is er toch teveel gezegd en ik wil je absoluut niet verder in de problemen brengen, want dat zou RESPECTLOOS zijn.
Je wordt nu hatelijk en dat is nergens voor nodig. En wie is uk? "))

Je brengt mij niet in de problemen, ik heb e.e.a. achter me gelaten, schreef ik je. Als ik iets ervaar en dat zo voel, hoeft het niet jouw bedoeling geweest te zijn maar mijn gevoelens daarover kunnen niet ontkend of weggewuifd worden. En je schrijft dat we het hierbij moeten laten, maar stelt wel vragen in je mail.
Ik vind niet dat er teveel is gezegd. Ik stel het op prijs dat ik kan uitleggen wat veroorzaakt heeft dat ik je dat mailtje heb gestuurd. Op het moment dat ik het stuurde, was ik ervan overtuigd dat het terecht was en daarover heb je mij van gedachten laten veranderen. Dat is prima. Daar is een discussie goed voor. Voor vrouwen is het een stuk minder moeilijk een mening bij te stellen ")).
Ik stel iedere discussie op prijs, als dat er niet meer is, worden vriendschappen en verstandhoudingen wel erg vlak. Ik geniet van het debat en van discussies en van meningen tegenover elkaar. Het is altijd verrassend en houdt relaties levendig. Bovendien: ik ben niet boos, ik doe niet boos, waarom zou je dingen dan niet ter discussie kunnen stellen? Alleen.... ajb niet meer over jouw horizontale avonturen want die zijn nu meer dan voldoende besproken, lijkt mij. Mijn hemel......
Ik heb me wel afgevraagd of we elkaar in een ander contact dan ons liefdevolle ook iets te zeggen hebben. Ik weet het niet. Als je mij ooit weer een winkje stuurt, kunnen we dat ontdekken.
Liefs, Anja.

Wietse blijft herhalen dat onze breuk te maken heeft met zijn vriendschap met Gerda, dat ik eisen heb gesteld, hem een bepaalde richting op wilde duwen. Daar word ik boos om. Hoe is het toch mogelijk dat hij niet inziet dat hij had horen te zeggen dat hij ieder weekend in één bed slaapt met Gerda.
Hij laat mij weten dat het in één bed slapen noodgedwongen is, dat hij het ook niet leuk vindt maar het niet kan helpen, er is niet voldoende kastruimte op de boot en dus worden de overige bedden gebruikt als plaats voor tassen enz. Kom op zeg, labbekak, dat is toch geen excuus!!! Hoe kan iemand zich verlagen tot zulk gedraai.
Wietse blijft tot het laatst toe ontkennen dat de complicatie in deze relatie van hem kwam. Hij blijft naar mij wijzen met iedere keer dezelfde mededeling, in welke vorm dan ook. Het is zo'n manneneigenschap om de zwarte piet bij de ander te leggen. onthoud_dit, zie ook de button Vreemdgaan. Ik kan me niet voorstellen dat hij niet beseft dat hij een foute rol heeft gespeeld in dit hele gebeuren.
Ik heb niks tegen in één bed slapen als dat zo uitkomt. Ik heb ook wel naast mannen geslapen omdat ik geen zin had een bed op te maken en de volgende dag te verschonen. Dat kan gebeuren. Maar dat is een uitzondering, geen regel, en er zijn op dat moment geen andere zaken aan de hand op relationeel vlak.
Wat ik hem ook kwalijk neem, is het gebruik van het woord berekenend naar mij toe. Hij schrijft berekend maar bedoelt berekenend. Hij vindt het dus berekenend als je dingen ontdekt die hij liever had willen verzwijgen en liever niet had laten ontdekken. Ik heb bij het woord berekenend heel andere associaties, daar kom ik nog op terug.

donderdag 13 november 2008
Lieve Anja,
Wat moet ik nou met zo’n mail, het is weer het bekende welles nietes, maar ik denk dat het verstandig is om daar maar niet meer op te reageren.
In elk geval blijkt wel dat het ons beiden niet in de koude kleren is gaan zitten.
Als je het met me eens bent, zou ik je willen vragen om binnen afzienbare tijd maar eens in Antwerpen af te spreken en op een (verwarmd) terrasje of in een typisch Belgisch stammineetje bij te praten, over de vraag hoe het verder moet.
Het kan ook zijn dat je daar geen behoefte meer aan hebt en dan zal ik dat ook accepteren.
Je weet nu hoe ik erover denk en ik weet hoe het bij jou in elkaar zit.
Als je er iets voor voelt, laat het me dan even weten, dan kunnen we misschien iets afspreken, voor volgende week, of de week erna.
Dikke kusssssss en lieve knuffels,
Wietse

vrijdag 14 november 2008
Hoi Wietse,
Hoewel het heel vroeg in de morgen is, althans voor een vrije dag, kan ik je zeggen dat ik je voorstel heel leuk vind.
Voorzover nu bekend heb ik beide weekends niets in de agenda.
Fijn weekend en liefs,
Anja.

Dit is het voorlopige einde. We hebben geen contact meer, niet via sms, niet via msn, geen mails. Geen contact.
Ik mis Wietse maar ben er van overtuigd dat ik op tijd gestopt ben. Niet te veel pijn. Denk ik. Dat komt uiteraard toch. Ik heb er danig last van. Dag en nacht ben ik met mijn gedachten bij die man. Ik mis onze intieme gesprekken, zijn en mijn plezier in onze msn-gesprekken, zijn lieve woorden, ik mis hèm. Ik mis hem verschrikkelijk. Ik doe mijn best hem achter me te laten want ik ben ervan overtuigd dat ik de juiste keuze heb gemaakt.

Nog een gesprek met Veertje:
Veertje zegt: Nog iets van die man gehoord?
Anja zegt: Jawel hoor, hij heeft het er erg slecht mee, is heel verdrietig. Maar ik heb geschreven dat hij het zichzelf aandoet
Anja zegt: We hebben afgesproken elkaar over 1 à 2 weken in een Antwerps cafeetje te ontmoeten
Anja zegt: Ik weet nog niet of ik dat ga doen maar dat zie ik tegen die tijd wel
Veertje zegt: he wat leuk
Anja zegt: en zo tobben we maar aan.....
Veertje zegt: als het zo'n goede vriendin is zal ze het toch wel snappen dat ze pas op de plaats moet maken?
Anja zegt: Ja, maar hij vertelt het haar niet.
Anja zegt: Wel dat hij mij kent en dat we msn'en maar niet dat er meer is
Veertje zegt: nou zeg
Anja zegt: Vanuit de angst dat ze er boos over wordt en het wordt vervolgens tussen hem en mij niks, dan heeft hij niks meer
Anja zegt: Dus, zijn keuze. En deze narigheid is daar de consequentie van
Veertje zegt: ze hebben gewoon een relatie, alleen geen sex! Wat een lafaard trouwens.
Anja zegt: Ik vind dat ook een relatie. Ze zijn alle vakanties en weekends en feestdagen samen
Veertje zegt: dat vind ik ook
Anja zegt: Dus, ik moet het gevoelsmatig achter mij laten. Alleen als we mailen, zoals vorige week, dan valt dat niet mee
Veertje zegt: en wanneer heeft hij dan tijd voor jou?
Anja zegt: Dat heb ik ook gezegd. Jij hebt geen ruimte voor mij
Anja zegt: Dat ontkent hij
Anja zegt: Maar ik zou niet weten wanneer
Anja zegt: Ja, als hij met haar het weekend op de boot doorbrengt (ieder weekend) en het giet, dan komt hij halverwege naar huis en denkt dat ik dan kom opdraven
Anja zegt: Daar pas ik voor
Veertje zegt: zo leer je elkaar nooit kennen zeg
Anja zegt: Goed dat het vroegtijdig afgelopen is. Ik heb zelf de conclusie getrokken dat ze samen in één bed sliepen en hij heeft dat gelukkig niet ontkend
Veertje zegt: o, ik dacht dat ie daar zelf mee kwam
Anja zegt: Nee, ik trok die conclusie en heb de vraag gesteld
Anja zegt: Bij de tweede ontmoeting
Veertje zegt: hij heeft gewoon een relatie
Anja zegt: Heb meteen gezegd dat onacceptabel te vinden
Veertje zegt: Zij weet niet wat er echt aan de hand was/is
Anja zegt: Ik noem dat geen vriendschap, ze is zijn beste vriendin vindt hij. Vrienden zijn doorgaans als eerste op de hoogte van wat er in je omgaat.
Veertje zegt: hij heeft haar niets verteld
Anja zegt: Het is een erg oppervlakkige relatie
Veertje zegt: het enige is dat ze niet alleen hoeven te zitten
Anja zegt: Hij zegt dat zij ook op relatiesites staat en met mannen uitgaat en hij heeft geen enkele behoefte dat te weten
Anja zegt: Daar gaat het om, hij is bang om alleen te zijn en zodoende doen ze alles samen
Anja zegt: Bovendien heeft hij een hartaanval gehad en vindt het eng om alleen op die boot te zijn
Veertje zegt: dan kan jij toch ook mee
Anja zegt: Haha, ik heb hem de vraag gesteld:
Anja zegt: stel, hypothetische vraag, dat zowel Gerda als ik een weekend mee gaan varen (ik was toen nog in de veronderstelling dat zij en ik elkaar zouden leren kennen). Waar slaap jij dan?
Anja zegt: Dan ga ik maar in de kajuit slapen, zei hij
Anja zegt: Verkeerd antwoord dus
Anja zegt: Ik laat me zulke dingen niet doen

Wat kan ik toch stoer klinken! Intussen ben ik er kapot van, ziek van verlangen. Ik geef zoveel om deze man. Liefde kan blijkbaar opeens onbereikbaar worden, onmogelijk, compleet hopeloos. Ik moet Wietse vergeten. Dat is moeilijk maar ik heb de juiste keuze gemaakt. Dit was een te onmogelijke situatie.

Voor wie de rest van het verhaal wil lezen, zie 2008-november, Wietse 2