In december 2008 raak ik geïnteresseerd in het profiel van Doeke. Hij schreef op 26 oktober in mijn gastenboek:
nou nou An... Je lat ligt nogal hoog.
Heb je zelf dan zoveel te bieden?
Groet je,
Do

Nu, in december en kerstvakantie, heb ik tijd om aandacht te besteden aan Doeke. Hij woont in Brabant en heeft, behalve een profiel, ook een homepage op de site. Hij heeft heel veel geschreven, lang niet alles van hemzelf, deels van het net gehaald omdat het hem aanspreekt. De inhoud van zijn site zegt iets over hem. Dit lijkt me een leuke man. Zijn profiel luidt:

Gezocht…
Een zelfbewuste, goed verzorgde, gevoelige, actieve en beschaafde vrouwelijke vrouw
Je bent niet al te zelfingenomen, eerlijk en hebt veel humor, integriteit en gevoel voor maat met een verfijnde passievolle fantasie. Je hebt bergschoenen* en moed om beslissingen te nemen en een stevig weerwoord te geven
Je hebt niveau, houdt niet van te opzichtige kleding en make-up maar kunt wel uit je dak gaan en helemaal jezelf zijn. Je wilt gerespecteerd, gewaardeerd en geïnspireerd worden, houdt van gelijkwaardigheid en van wat spanning op z’n tijd. Je bent soms ondeugend maar monogaam
Je houdt van muziek, je durft te leven en te dansen, je schaamt je niet snel en bent niet aandachtsverslaafd. Je bent vrolijk, levendig en houdt wel van intens en diepgaand contact
Je kunt er tegen dat iemand letterlijk alles van je wil weten, diep in je graaft, maar je voelt je zeker geen eigendom van de ander en claimt zelf ook niet. Je wilt af en toe even veilig weg kunnen kruipen en je beschermd (thuis) voelen
Voor je huis wil ik geen rijen met kwijlende mannen achter dranghekken aantreffen met nummertabs in hun vochtige handjes. Je zult dan waarschijnlijk 'too good looking' zijn en al teveel aandacht krijgen. Je zult me dan niet meer kunnen boeien, omdat de kans bestaat dat je verziekt fladderend en wanhopig op zoek bent naar jezelf. Ik kijk wel even de kat uit de boom, want mijn kop hoeft niet zo nodig boven je haard, geschroefd op een plankje, tegen de muur met een in messing gegraveerde van-tot datum achter mijn naam

Ik ben…
Zonder relatie en zonder dialect, misschien een lichte zachte G
Kan mijn gevoelens goed uiten, ben nogal direct en weet goed wat ik wil. Ben gevoelig, kwetsbaar, niet zwaar op de hand en laat door niets of niemand over me lopen. Ik kan mijn tijd zelf indelen en heb genoeg vrije tijd, ben loyaal en trouw en ik plaag graag. Bijna van het roken af maar stoor me niet aan het roken van anderen en niet echt dik maar heb nog wel een veel te zwaar buikje, dat binnen een jaartje weer weg moet zijn. Tot zolang maak ik liefst geen afspraak omdat vrouwen nu eenmaal altijd op de eerste indruk reageren, ook al denkt elke vrouw daar doorheen te kunnen kijken, dat is dus gewoon beslist niet waar, tenzij ze elke man leuk vinden of zelf veel te dik zijn. Meestal boeien ze mij dan ook niet echt
Wat ik te bieden heb? Eigenlijk niet zoveel maar wel een exclusieve en intense aandacht, altijd een goed humeur, warmte, liefde en een ijzersterk gezond lichaam met dito jongensachtige geest. Ik deel graag en loop niet snel weg voor problemen.
Oh ja... ik kan redelijk eieren koken en sinaasappels persen. Een beschuitje smeren wil soms nog wel eens lukken. Als leeuw heb ik de neiging het roer in handen te nemen, maar zie mijn partner liever op de voorgrond
Ik zoek een gelijkwaardige vrouw die elke berg met me wil beklimmen* en durft te geloven in een onvoorwaardelijke vriendschap en misschien meer. Als het goed voelt heb ik geen moeite met een vaste relatie, maar ik ben zeker niet haastig of 'gillend op zoek'
Heb je zo'n haast dat je onmiddellijk wil daten of is het daten verworden tot je hobby... sla mij dan heel snel over… Ik kom dus echt niet peultjes zwetend bij je op sollicitatiebezoek, met een bosje tulpjes in mijn 1e grijs en een condoom heimelijk verstopt in mijn zijden stropdas...  Ben uitsluitend te verleiden als ik dat zelf wil ;-) Oh ondeugend? Wie ikke...?
Van de leden verwacht ik meer dan een fantasieloos Knuzkusje. Ik ben een charmant en innemend persoontje, je doet dus maar een beetje meer je best om me te mogen leren kennen ;-) Soms denk ik wel eens dat ik hier lid ben van de AP ipv de RP (waarbij de A voor aandacht staat).....
Aangenaam…
Doeke
PSje..
Sommige mensen hier zoeken een partner zoals ze gaan shoppen voor een paar schoenen... Ze hebben al exact de kleur en het model in hun hoofd en zijn verdrietig als ze die niet precies zo, in hun maat kunnen vinden. Ik denk dat het niet werkt, dit domme gedoe Doe je hart gewoon eens wat verder open, laat het spreken, doe je ogen een beetje toe.... Schakel je verstand, haast en je kuddegevoel uit Gun jezelf de tijd om zelf te ervaren bij dat kopen wat jij helemaal zelf fijn vindt in je handje... neem een leuke vent die vrolijk fluit en gooi hem dan pas in je boodschappenm.....
Wat heb je aan de mooie schoenen die je ziet als je er alleen maar met pijn op kunt lopen...? Vergeet de modehuizen en weekbladredacteuren, Zij drogen immers jouw tranen niet...! Ga je op zoek naar je ware man.. een fraaie klassieker of zo'n echte peer, neem hem dan meteen compleet... met geurvreters en schoensmeer!
Uhhmmm uhhh... waar ging dit allemaal ook alweer over? (blozend kijk ik naar m’n oude badslippers, ze zullen toch niet denken dat ik echt van dat beklauteren van bergen houd?)

Dit zijn toch wel de profielen waar ik van houd. Op zijn homepage staan fraaie gedichten en overdenkingen. Een aantal van de gedichten raakt me. Ik besluit Doeke te schrijven.

Hoi Doeke,
Op 26 oktober vroeg je me in mijn gastenboek:
nou nou An...
Je lat ligt nogal hoog
Heb je zelf dan zoveel te bieden?
Groet je,
Do
Mijn antwoord daarop in jouw gastenboek was volmondig en vol overtuiging en met een knipoog 'ja'.
Ik zou het leuk vinden als je daar nieuwsgierig van werd "))
groetjes, Anja

Doeke antwoordt mij niet. Hetzelfde gebrek aan fatsoen als een groot deel van de mannen op relatiesites. Apart is dat ik dat niet verwacht als ik een profiel lees zoals dat van Doeke. Omdat hij me echt leuk lijkt, schrijf ik hem nog eens, nu met wat meer tekst. Onnozel natuurlijk om zoiets te doen. Het is beter mannen die niet reageren meteen in de prullenbak te mikken.

Hallo Doeke,
Vanaf vandaag heb ik ruim twee weken kerstvakantie en ik dacht daarmee tijd genoeg te hebben om je gastenboek te bekijken. Zojuist een eerste blik geworpen, globaal en diagonaal, dat wel, maar het lijkt me dat twee weken niet genoeg is ")). Meer dan 1000 berichtjes!!! Een man die zoveel belangstelling heeft, hoe ga ik daar nu de aandacht van trekken??
Het is uiteraard cliché om te schrijven dat je profiel me aanspreekt maar het voelt alsof het voor mij geschreven is.
Over wat liefde is, door jou op je site geplaatst in een gedicht van Kahlil Gibran, heb ik ooit een mooi (althans dat vond ik) profiel opgesteld. Helaas werd het niet begrepen door de gemiddelde lezer van een relatiesite en werd er het label 'veeleisend' aan gehangen. En ik had er zo mijn best op gedaan, vond het een inspirerend verhaal.
Ik pas uitstekend in jouw 'zoekplaatje'. Stel dat dit een sollicitatie was zou ik ongetwijfeld schrijven dat ik aan bijna alle functie-eisen voldoe. Bijna….. want ik ben behoorlijk zeker van mezelf. Of het 'te' is, ik denk het niet.
Wat eerlijkheid en humor betreft is het op relatiesites zo dat iedereen pretendeert daarover te beschikken. Helaas ben ik beide eigenschappen nog niet of slechts in geringe mate tegengekomen. Voor de humor is dat heel jammer, want ik mag graag en vaak lachen, en voor eerlijkheid is dat heel pijnlijk. Ik heb tot nu toe twee nadere contacten gehad en beide heren hadden een relatie, waarvan ik uiteraard niet op de hoogte was. Relatiesites lijken 'God's gift to men' te zijn. Eindelijk doen wat zonder internet niet mogelijk is.
Door mijn vriendinnen word ik naïef genoemd omdat ik mensen wil vertrouwen, hetgeen niet altijd kan. Ik kies er toch voor om vertrouwen te geven en dan maar af en toe op mijn neus te gaan. Het alternatief, mensen vanuit wantrouwen benaderen, is niet zoals ik wil leven.
Ik zou het heerlijk vinden een man te ontmoeten die weten wil wie ik ben en hoe ik geworden ben die ik ben, wat mij gevormd heeft en wat mij verwarmd heeft en gekwetst.
Ik ben niet op zoek naar mezelf. Voor mij is het leven een leerproces en ik ben al jaren daar waar ik wil zijn. Ondanks dat leer ik nog iedere dag.
Jammer dat je geen rijen mannen wenst te zien, heb zojuist via internet een nummerpaaltje aangeschaft. Het was in de aanbieding, met aantrekkelijke kerstkorting en gratis thuisbezorgd in feestelijke verpakking met een strik erom en, indien gewenst, door een TNT-postmeneer in rode outfit met baard en puntmuts. Voor bezorging door een door rendieren voortgetrokken slee was een fikse bijbetaling vereist, dat gaat dus niet door.
Als ik jouw profiel lees, is het me een raadsel dat je niet al lang gevonden hebt wat je zoekt. Mij lijkt dat de kwaliteiten die jij beschrijft op het wensenlijstje van iedere vrouw staan, het klinkt in ieder geval warm en mooi en is meer dan ik me zou kunnen wensen.
Ik lees echter ook in je gastenboek dat je geen vrouw meer in je omgeving gaat dulden. Tegenstrijdige boodschappen, naar welke kant is het muntje gevallen?
Verfrissend is dat je schrijft dat je niet onmiddellijk wilt daten. Verfrissend en tamelijk uniek. Daten is het eerste dat in de meeste mannen opkomt, waarschijnlijk in de verwachting dat ik al bij de voordeur mijn blouse losknoop ")). Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een begin met mail- en eventueel msn- of telefonisch contact. Als je elkaar meerdere malen geschreven en gesproken hebt, is het wat makkelijker om elkaar daadwerkelijk te ontmoeten.
Ennuuuuh … is dat jaartje voor de verdwijntruc van je embonpoint al voorbij??
Wat muziek betreft ben ik niet echt breed georiënteerd maar wil me graag laten inwijden in een nieuwe wereld. Ik houd van muziek en breng dat in de praktijk door met heel veel plezier te zingen in een popkoor. Ik ben dat 'allerliefste klein sopraantje' van Willy Alberti, weet je nog? Voor komend jaar hebben we het meest prestigieuze theater van Zeeland geboekt om een show te geven. Spannend!!

Zijn de prachtige foto's in je fotoboek door jou gemaakt??
Ik heb bewondering voor de poëzie die je op je site hebt geplaatst. Het gedichtje van Freek de Jonge is ontroerend.
Het stukje dat begint met 'Hé hallo vrouw' is raak en typerend. En net als ik denk 'zou hij alles waar geen auteur bij staat zelf geschreven hebben', lees ik dat de meeste van de geplaatste gedichten van het net komen. Ze zijn prachtig, hoewel je toch mijn nieuwsgierigheid opwekt naar poëtische uitingen van jouw hand.
Overigens heb ik niet alleen geleerd met mezelf te wonen, ik doe dat al zo lang dat ik inmiddels gekwalificeerd beroepsopleider mag zijn. Ik droom er van dat er iemand in mijn leven komt, hoeft niet perse een partner te zijn, die mijn ziel begrijpt.
En… ik geniet van de kleine dingen het meest. Ben veel blijer met een smsje op een onverwacht moment dan met iemand die met de portemonnee in de hand staat om mijn aankopen te betalen, daar word ik niet warm van.
Gezien mijn werk, staat er geen foto bij mijn profiel maar die is uiteraard wel beschikbaar.
Nou Doeke, je vroeg om meer dan een fantasieloos Knuzkusje, ik mag aannemen dat bovenstaande hieraan voldoet??
Warme groeten, Anja.

En jawel hoor, hier kan Doeke niet aan voorbij. Hij schrijft:

Hallo Anja,
Ja, dit is idd ietsje meer dan een knuskusje :-)) hahahaha
Wat schrijf je nou joh.... een nummerpaaltje.... begrijp ik je nou goed Happy? :-)))) whaaahahahahaha... Sorry hoor (bloos)(bloos)
Diaglobaal bij me zitten gluren jij hè... foeiiiiiiiii
Nou ik zou wel heel graag eens een foto zien van je als je zo volledig voldoet aan die enorme waslijst van wensjes van me...
Ik ben in heel veel erg slecht maar er zijn 2 dingen die ik wél goed kan:
1. Me een beeld van iemand vormen, als ik een foto met duidelijk zichtbare ogen zie
2. In relatief korte tijd iemands ziel diaglobaal redelijk doorgronden
Dat heeft echter ook zo zijn nadelen. Als iemand geen liefde op kan brengen voor zijn/haar kinderen, dan zie ik dat vrijwel onmiddellijk en dan heb ik er al genoeg van. Ik heb enorme gevoelige antennes op mijn kop
Ook ik heb 2x afgesproken met iemand die niet verteld had dat ze al een partner had en alleen voor het begrip en ook voor de seks kwam omdat ze dat thuis niet in de vorm kregen zoals ze dat wilden. Van dat laatste ben ik best een groot liefhebber, maar dan moet er wel heel véél gevoel zijn, zowel over als weer zijn en volledige eerlijkheid en openheid!
Als er zoiets gebeurt dan ben ik weer minstens maanden lang 'uit' de markt en lees ik niet meer op de site. Als ik de juiste tegen zou komen dan kan ik heel snel alle leed naast me neerleggen
Ik ben dus wél in voor je foto Happy. Zend je hem naar Joep_B[mailadres]
Wens je een fijn weekend
liefs, Joep (alias Doeke)

Ik lees dit mailtje en de eerste reactie is schrik. Dezelfde naam en initialen als de Joep waar op Manboel een verhaal over staat. Wie is dit?? Toch niet de Joep waar ik al eerder ingetrapt ben. Neeeee, dat kan niet, deze is honderd keer intelligenter, hoewel dit mailtje daar twijfel over oproept, het lijkt door een andere man geschreven dan zijn profiel. Ik bekijk de foto bij zijn profiel waar hij een glas wijn voor zijn gezicht houdt zodat hij maar half zichtbaar is, maar toch, de man op de foto lijkt niet op vorige Joep. Deze man heeft haar en vorige Joep was zo kaal als een ei. Ik lees en herlees zijn profiel en mail en denk dat het onmogelijk is dat dit dezelfde Joep is. Die Joep kon geen regel schrijven zonder taalfouten, deze schrijft goed. Al het werk dat aan de site van Doeke is besteed, ik zie dat de vorige Joep niet doen. Maar toch.... dat 'whaaahahahahaha' en dat 'bloos, bloos', is precies wat de vorige Joep zou schrijven. Hetzelfde infantiele geneuzel. Ik ben geschrokken en voorzichtig. Ik schrijf Doeke:

Onderwerp: Joep B????
Hoi Joep,
Ja, ja, mij als ondeugend afschilderen terwijl je zelf begon over rijen mannen met nummertabs. Vandaar dat nummerpaaltje. Ik heb geen idee hoe zo'n ding heet.
Ik heb heel weinig foto's van mezelf. Om foto's te nemen is het handig om met z'n tweeën te zijn ")).
Ik had in augustus een afspraak met mijn oudste dochter, zij zou een serietje foto's van mij maken, maar ze ging vrij onverwacht naar Argentinië en sindsdien is het er niet meer van gekomen. We hebben afgelopen maandag, bij een feestelijke etentje t.g.v. het afstuderen van mijn jongste dochter, een nieuwe afspraak gemaakt.
Ik stuur je bijgevoegd een foto van twee jaar geleden die genomen is bij een kerstconcert van het popkoor waarin ik zing. Ik heb op die foto een heel smal gezichtje want de bouw en oplevering van mijn appartement en alle bijbehorende zaken hadden er voor gezorgd dat de kilo's er af vlogen. Dat bleek toch heel wat om te behappen voor een meisje alleen ")). Ik weet ook niet of mijn ogen goed zichtbaar zijn naar jouw maatstaven.
Jouw waslijst van wensen matcht (om maar even in relatiesitetermen te blijven) aardig met mijn ideaal.
Even een puntje, voor mijn geruststelling: de eerste heer (nou ja, dat was ie natuurlijk niet) die ik via een relatiesite ontmoette was getrouwd en hij vertelde mij dat hij al tien jaar gescheiden was. Deze meneer heette Joep Boom en nu ik jouw mailadres op hotmail zie, mag ik toch hopen dat ik niet opnieuw met dezelfde te maken heb??
Gezien je foto's kan dat niet maar hij is heel vindingrijk, staat op legio ontmoeting-, dating- en relatiesites, heeft verschillende mailadressen, heet telkens anders, heeft andere leeftijden enz. en dus ...
Ik hoop van niet want ik heb genoten van alles wat jij op de site te lezen biedt.
Ik wens jou ook een heel fijn weekend,
Liefs, Anja.

Joep schrijft mij niet terug. Het zal toch niet waar zijn?? Sowieso onuitstaanbaar gedrag, dat niet terugschrijven, dus ik schrijf hem een week later:

Onderwerp: Wat zou het zijn
Hoi Joep,
Inmiddels is het een week geleden dat ik je gemaild heb en een fotootje gestuurd. En ik hoor niks......
Er zijn een paar mogelijkheden:
of je bent echt Joep Boom uit xxxxx aan den IJssel
of je bent gewoon Joep B, maar een andere B, en bent op zakenreis, fijn weekendje weggeweest, verslingerd aan een nieuwe liefde of je dacht bij het zien van mijn foto 'hè nee' of 'hèèlp!!'.
Mocht het de eerste mogelijkheid zijn, wil ik dat graag weten. Dan is dit netjes afgehandeld ")).
Mocht het één van de andere mogelijkheden zijn, ga ik er vanuit dat je mij nog antwoordt. Het is uiteraard heel legitiem om te zeggen 'sorry, Anja, je bent mijn type niet'. Dat kan. Van de 10 mannen die ik tegenkom zijn er 9 mijn type niet. En nee, dat is niet overdreven.
Natuurlijk zou het een enorme vergissing zijn van jouw kant maar ach, dat weet je dan niet en daarom zul je daar niet van wakker liggen.
Het is echt zo dat wanneer ik mijn spiegel vraag 'wie is de leukste van het land' ik altijd het antwoord krijg 'jij natuurlijk'. Ik vraag het iedere dag, dat snap je!! Zo'n antwoord willen we toch allemaal graag horen?!
En... mocht je de gedachte krijgen dat ik dan de boze stiefmoeder moet zijn, zoals in het sprookje, nee hoor, dat ben ik niet. Gewoon een leuke meid die zich afvraagt waarom Joep niet meer antwoordt.
Liefs, Anja.

Geen antwoord. Ik zal het dus nooit weten. 

Geruime tijd later krijg ik een verzoek van hetzelfde emailadres om hem toe te voegen op msn. Ik laat in mijn antwoord weten dat ik geen idee heb wie hij is en dat graag wil weten voor ik hem toevoeg. Opnieuw geen reactie.