In januari 2007 komt Gert Jan in beeld. In zijn eerste berichtje aan mij staat alleen 'pffff'. Uiteraard antwoordt een zinnig mens daar niet op en aangezien ik mij tot die categorie reken, heb ik niet geantwoord.
Gert Jan geeft in zijn profiel aan getrouwd te zijn, een complicatie waar ik geen behoefte aan heb. Op de dag van mijn scheiding, op dat moment ongeveer 20 jaar geleden, heb ik me voorgenomen nooit mijn vingers te branden aan een getrouwde man en tot nu toe ben ik mezelf wat dat betreft trouw gebleven.
Gert Jan schrijft me opnieuw. Nu met meer tekst dan 'pffff'. Ik geef de mails onverkort weer om een indruk te geven, het is bizar, echt, je wilt ze niet missen.

Ik las en las je mooie en indringende schrijven, ... herkenning is mijn deel van de inhoud..... ! Al even bleek dat je mijn profiel las.. dus dat is niet nieuw voor je....? Steeds was de twijvel zal ik even een reactie geven ..dus bij deze neem ik de "pen ter hand "
Nu, niet meer piepjong zijnde , is dat een van de mooie voordelen van de leeftijd.
Vele kanten van jezelf kennend, van onszelf, en die exploreren als wij tenminste geen nieuwgierigheid en een zekere onschuld cq ondeugd verloren hebben...
en
hebben jij en ik geloof ik niet…..

Het is niet altijd eenvoudig om voor jou profiel woorden te vinden... ik zal het onderstaand proberen te verwoorden, ..........
Anja,
Puur als chocolade............mmmmmmmmmmmm daar laat ik je graag van genieten, af en toe en niet te vaak. Anja ben niet altijd even simpel, maar kan wel genieten, van de simpele dingen van het moment. Zo je gedachten proeven, je zinnen bespelen en een zinderend spel tussen ons??!!!
Op de weg waar die ook mag leiden of eindigen mag……
Want vele woorden maken geen daden en soms is de daad een zinderend spel, waar zinnen beminnen…. tot zover.
Ik sta nu op de uitkijk naar iets van jou.
Teder en zacht
Gert Jan

Zou het niet beter zijn zulke mensen langdurig uit de maatschappij te verwijderen? Een ambulance die in vliegende vaart en met gillende sirene voorrijdt, dwangbuis aan en nooit meer naar omkijken?

Uit dit eerste mailtje is uiteraard duidelijk dat ik met een halve zool te maken heb. Nog even verder mailen. Er is voor hem, als getrouwde man, niets te halen maar dat maakt dat het mij, door mijn keuze hierin, emotioneel niet kan raken. Een vrijblijvend contact. Ik wil weten waarom Gert Jan, als getrouwde man, op een relatiesite staat.
Ik zeg hem in mijn antwoord dat ik zijn eerste mailtje niet heb beantwoord omdat ik met 'pffff' niets kan, ik vraag of het cynisch bedoeld was en misschien betekent dat mijn idealen, verwoord in mijn nieuwe profiel, http://www.manboel.nl/2006/nieuw-profiel, te veeleisend zijn. Ik vraag hem naar zijn gehuwd zijn en of het misschien zo is dat hij een huwelijk heeft waarin de partners elkaar met wederzijds goedvinden zo vrij laten dat relaties daarbuiten mogelijk zijn. Dit is zijn antwoord:

Dag Anja,
Ja ik kan me voorstellen dat je dacht Pff, ik moet je bekennen dat ik de eerste maal wel geschreven had maar op een of andere redenen was te tekst verdwenen, ...maar kon het niet laten je te schrijven, jouw goede volzinnen in je profiel en tussen de regels door veel meer woorden . dan wat je schrijft opzich al een grote uitdaging...

En Anja ja schrijven dat doe je vaker , weet je de letters midden in je profiel troffen mij recht in mijn hart "verliefheid" zonder Passie is verliefdheid niet mogelijk!!!

Wat we zijn weet ik niet, .. maar toch heb ik geen voorkeur voor een leven zonderverliefdheid.... zonder liefde geen hartstocht.. En soms zijn woorden geen woorden, Liefde....Zorg, .... Begrip, ... Respect, .. Waardering....Acceptatie en Vertrouwen, ... Al deze woorden kunnen een optelsom zijn tot, ..
"zelfs de gedachte dat je me aanraakt is al genoeg om mij op te winden om me gek te maken van opwinding komt de slaap niet "

Deze gedachten doet de sneeuw smelten de schreeuw verstommen de kus herleven eindigd een zoektocht, de rozen geven hun geur af , laten ons bedwelmen, en dan kan passie zich uiten naar buiten gekeerd, is er troost en een begrijpend oor, zullen warme en tedere handen de vormen vullen...... en zal de kracht toenemen en zal de zachtheid en tederheid tot ontplooien komen.

Anja, simpel is voorwie de kunst kennen om simpel te zijn en perfectie is een upotie, maar leven doen we nu, en in een volgende seconde , ervarings is niet wat ons overkomt, het is wat we doen wat ons overkomt.

Ben nieuwsgierig naar je speelsheid je ondeugendheid en je improviseerend vermogen hierin, hierin zou ik af en toe je tijd kunnen en willen vullen, .
Zie met warmte je bericht tot me komen,
En natuurlijk wens ik jou een prettige dag toe.
teder en zacht
liefs Gert Jan

Die Gert Jan, teder en zacht. Noemen ze zo'n afwijking zo tegenwoordig?
Hij antwoordt niet op mijn vraag naar zijn gehuwd zijn en dat wil ik nu juist van hem weten, daarom mail ik hem opnieuw. Vasthoudend vraag ik hem weer naar zijn huwelijk, een onderwerp dat hij blijkbaar negeert.

Hallo Gert Jan,
Dit had ik ook nog geschreven en, vast niet onbedoeld, heb je dat onbeantwoord gelaten en ik wil het wel graag weten:
Gert Jan, waar ik in jouw profiel het meest nieuwsgierig naar ben is het feit dat je aangeeft gehuwd te zijn. Heb je een huwelijk waarin jullie met wederzijds goedvinden elkaar zo vrij laten dat relaties daarbuiten mogelijk zijn of wat??
Graag hoor ik nog van je.

Nu er een complete mail is gewijd aan de vraag naar zijn gehuwd zijn, kan hij er uiteraard niet meer omheen. Dit is zijn antwoord:

Dag Anja,
Ja of het bedoelt of onbedoelt is of was laten we dat in het midden laten !! Maar ik ga uit van eerlijkheid en dan zijn er soms zure-appels en jou stellende vraag is er een van....Ik zal proberen om hem te beantwoorden lijkt eenvoudig met ja of nee..maar het is iets genuanceerde.....

In mijn leven nemen veel mensen , gebeurtenissen en dingen een bijzondere plaatst in, de meeste uiterst positief en andere minder positief...... waarom al eze dingen belangrijk zijn ??? omdat ze er mede voor zorgen dat ik voor mijn eigen gevoel een zinvol en plezirig leven kan hebben, kan genieten, dat er van mij wordt gehouden en ik houd van omdat er verschillende kanten van mij persoon in verschillende dingen tot hun recht komen........ En dan ....is er toch een gemis .......heel diep, wat ik of wij proberen te vullen, Anja......te vormen met veschillende activiteiten.... en Ja ik denk en weet zeker dat ze weet dat ik op dit medium bezig ...bent enof ze me vrijlaat .. dat weet ik niet echt... maar ik probeerde je het zo te vertellen....

En soms moeten we ook luisteren naar onze intuitie , zo kun je jezelf ook beter kennen...
Wat is er nu werkelijk belangrijk voor mij ??
Tot zover even .... ik sta opnieuw op de uitkijk naar meer van jou
liefs, Gert jan

En dan volgt uiteraard de finale. Nee, dank je, Gert Jan, niets met getrouwde mannen. En mocht ik dat wel mijn gewoonte maken, kom jij niet in aanmerking gezien je volslagen idiote taalgebruik. Ik zou graag een doodklap uitdelen maar verwoord het uiteraard wat vriendelijker:

Hallo Gert Jan,
Hoewel we een aantal zaken gemeen hebben, is het voor mij onmogelijk iets te hebben met een man in een relatie. Ik ben zo allesoverheersend eerlijk dat ik er zelf af en toe niet goed van word. In ieder geval houdt die eerlijkheid in dat ik me niet, en ik hoop nooit, zal inlaten met bedrog.
Ik ben twintig jaar geleden gescheiden en heb me toen al voorgenomen nooit iets te zullen beginnen met een getrouwde man en tot nu toe heb ik die belofte aan mezelf gestand gedaan. Ten eerste zou ik dan intiem moeten omgaan met iemand die geen moeite heeft met leugen en bedrog en ten tweede heb ik een flinke dosis minachting voor mannen die, nog in hun relatie, al zoekend zijn naar de volgende of naar een relatie buiten hun huwelijk.

Naar mijn mening kun je als je relatie je niet geeft wat je ervan gehoopt of verwacht had twee dingen doen: 1. je gaat met je partner in gesprek en probeert het geluksgevoel opnieuw bij elkaar te vinden door middel van communicatie en, als je het niet samen kunt oplossen, door middel van therapie; of 2. je beëindigt een onbevredigende relatie. Dat is mijn manier en naar mijn mening de enige goede.
Helaas is het zo dat vooral mannen, zolang ze nog geen uitzicht hebben op een nieuwe vlam, te laf zijn om uit een relatie te stappen. Terwijl iedere slimme vrouw alleen maar respect heeft voor iemand die die keuze wel heeft gemaakt, een nieuw leven heeft opgebouwd en alle daarbij horende struikelblokken heeft genomen.

Hoe dan ook, ik wil geen onderdeel zijn of deel hebben aan iets wat stiekem en achter iemands rug moet gebeuren, ik zou er niet mee kunnen leven. Al zou je de liefde van m'n leven zijn, mijn gemoedsrust is me meer waard.

Ik wens je alle geluk en hoop dat je vindt wat je zoekt.

Het is natuurlijk mogelijk dat ik van het jaar nul ben in mijn overtuiging. Als dat zo is, laat me dat volslagen onverschillig. Ik wil met mezelf in vrede kunnen leven en maak de keuzes die dat mogelijk maken. Ik moet er niet aan denken dat ik bij ieder telefoontje of als de deurbel gaat, moet schrikken omdat het de vrouw van mijn geliefde kan zijn.
Het antwoord van Gert Jan is de moeite van het lezen waard:

Nog even bij je dicht nabij, ik begrijp dat je na twintig jaar nog steeds het juk van teleurstelling niet hebt afgelegd. Of ik laf zo zijn is een voorbarige conclusie, je wilt graag belerend zijn.........maar je profiel is vlot en modern. En anderzijds is er van jouw zijde geen inzicht im mijn relatie...... maar ik heb respect voor je mening...en je openheid hierin...

Ja een mailcontact kan heel intiem zijn , als er vertrouwen is tussen twee mensen en hum dromen hun gedachten aan het papier durven toe te vertrouwen.....kan een illusie zijn maar ook ogen openenen......
Helaas zijn wij niet verder gekomen dan letters die woorden werden... een beeld ontbreekt .....net als onze stem.... ook onze ogen en lichaamstaal zijn niet zichtbaar geweest waarschijnlijk is dat maar goed ook....hoeven we onze stellingen niet aan te passen... waar starheid is zal nooit flexbiliteit heersen.

Het leven blijft een ontdekkingsreis, waarin je kiest welke weg je neemt en jij hebt gekozen, of welke uitdagongen je aandruft of aan wilt geen, en hoe je om wilt gaan mert hindernissen, ....

Ach, wat een woorden , hoeveel zeg ik in woorden of jij Anja, ....

Nog
heb het fijn
Gert Jan

De conclusie van Gert Jan: ik heb het juk van teleurstelling na twintig jaar nog niet van me afgeworpen, ik wil graag belerend zijn en ik ben star. Dat kan ik in mijn zak steken, laat ik die dag nou toevallig iets aan hebben zonder zakken ….

Heb je ooit zo'n idioot gezien? Nou ja, gelezen? Is het niet beter zo'n man met onmiddellijke ingang ter beschikking te stellen van de medische wetenschap?

Voor de bedrogen dames, put geen hoop uit mijn mening over vreemdgaan. Ik ben, naast mijn principe hierover, er van overtuigd dat niemand van weelde vreemdgaat. Als je een harmonieus en gelukkig huwelijk hebt (oké, ik val in mijn eigen zwaard, want ik ken zulke huwelijken niet of nauwelijks) heb je geen behoefte aan een derde. Pas wanneer hij of zij thuis niet vindt wat hij/zij nodig heeft, kan er een derde in het spel komen.
Ik blijf wel bij mijn standpunt dat je zaken goed moet afmaken en dat je iemand met wie je jaren samenwoont en met wie je lief en leed hebt gedeeld, niet moet bedriegen.

Dat was Gert Jan, op naar de volgende minkukel.