Het lidmaatschap, bedoeld om verslag te doen aan mijn vriendin, begint in augustus 2006. De eerste man met wie ik contact krijg is Herbert, op de site 'Ikke' geheten. Herbert is 55 jaar jong (sic), is gescheiden, heeft kinderen die in het buitenland wonen en hij zegt een levensgenieter te zijn. Hij schrijft mij vanuit het niets een bericht met mijn eigen naam erboven. Rara???

Hallo Anja,
Ik heb gezien dat je me inmiddels aan MSN heb toegevoegd zodat we eventueel ook via de chat kunnen praten.
Hieronder korte beschrijving van wie en wat ik ben.
Net als ieder ander hebben we ons eigen verleden en zijn we door de ervaringen die we in het leven opdoen en hebben opgedaan geevalueerd. Op onze zoektocht naar het vinden van de juiste partner vragen we ons misschien wel eens af waar zoek ik eigenlijk naar?
Liefde, geluk, tederheid, passie, communicatie maar bovenal iemand die aan onze criteria voldoet, die we graag zien en met wie we oud willen worden.
Niet qwa uiterlijk of maatje 38-40 nee.............. want ware schoonheid komt van binnenuit.

Persoonlijk denk ik dat eerlijkheid de basis is van een "goed" begin, aangeven en durfen zeggen wat je voelt en ervaar maar bovenal jezelf kunnen zijn zonder "valse" schaamte en jezelf vrij kunnen voelen zonder te vergelijken hoe het was, maar uitgaan van wat gaan we er van maken en hebben we SAMEN de bereidheid om er voor te vechten als de welbekende klik is gevallen?

Ik ben geintresseerd in de geschiedenis van de indianen.
In mijn levensfilosofie ga ik ervan uit, dat niets in het leven zomaar gebeurd en dat alles een doel heeft.
Mensen kom je tegen, omdat ze op de een of andere manier je pad moeten kruizen.
Aan sommige houden we een kontakt over, andere zijn slechts passanten en weer anderen kunnen een rol van betekenis in ons leven gaan spelen.
***
Voor mij is eerlijkheid een van die pijlers, goed met elkaar kunnen communiceren, elkaar kunnen aanvoelen maar elkaar ook graag zien. Even die blik kunnen hebben van verstandhouding en begrijpen wat die ander zegt met zijn of haar ogen.
***
Voor mij is eveneens heel belangrijk dat ik mij in mijn relatie vrij kan voelen, in de gebondenheid en de verbondenheid die je met elkaar hebt ten aanzien van elkaar.
Liefs Herbert.

Die Herbert, dat lijkt wel wat! Denkt tenminste na over het leven. Ja toch? Zou ik dan toch mis zijn met mijn veronderstelling dat er op zo'n site alleen maar losers zijn? Even terugschrijven en omdat het een volslagen raadsel is hoe hij aan mijn naam en mailadres komt, kan ik die vraag meteen even stellen.

Hoi Herbert,
Je schreef: Ik heb gezien dat je me inmiddels aan MSN heb toegevoegd zodat we eventueel ook via de chat kunnen praten.
Nu moet ik toegeven dat ik sinds ongeveer een half jaar blond ben en misschien is dat van invloed maar:
a. Ik heb je niet aan MSN toegevoegd, heb nota bene voor de zekerheid nog even gekeken
b. Ik weet niet wie je bent, blijkbaar ligt er een relatie met de site want die noem je, maar ik heb echt geen idee
c. Ik heb je niet geschreven
d. Hoe kom je aan mijn naam i.p.v. mijn alias?
Ik weet echt van niks. Dat wil niet zeggen dat ik deze gang van zaken niet leuk vind, maar wel verbazingwekkend. Wat heb ik gedaan waar ik niets van weet, wanneer en hoe??? Kun je mij daar antwoord op geven?

Ik ben niet echt op zoek naar een partner, mede ingegeven door het feit dat mijn vertrouwen in een relatie zoals ik die graag zou zien, tot een laag punt is gereduceerd. Over criteria om een 'nieuwe' partner te vinden, zoals jij schrijft, heb ik dan ook nu pas nagedacht en ik ben bang dat de uitkomst heel veeleisend klinkt.
Ik stel me het volgende voor: een intelligente man, met een groot empathisch vermogen, gevoel voor humor en een grenzeloze viriliteit, gekoppeld aan een ongebreidelde fantasie. Uiteraard iemand die financieel onafhankelijk is en waarbij ik, heel belangrijk, mezelf kan blijven. En, in tegenstelling tot wat jij schrijft, vind ik uiterlijk wel meetellen. Niet prevaleren, wel meetellen.
De door jou genoemde eerlijkheid is in iedere relatie een must. Ik ben daar heel rigoureus in, één leugen en de liefde is over. Ik vind leugens erg kwetsend.

Je spreekt over nare ervaringen. Hoewel ik na mijn scheiding een gering aantal relaties ben aangegaan, zou ik ze geen van alle nare ervaringen willen noemen. Ook mijn huwelijk niet. Ik ben blij dat ik dat heb meegemaakt en dat geldt eveneens voor de daarna komende relaties. Maar nu ik dit schrijf, inderdaad, moet ik toch zeggen: op één na. Hè, ik heb ook een nare ervaring, kijk nou toch. Mijn laatste relatie. Ik besef nu pas dat die relatie er één was die als een nare ervaring te kenschetsen valt.
***
Je schreef: Even die blik kunnen hebben van verstandhouding en begrijpen wat die ander zegt met zijn of haar ogen.
Een relatie ontwikkelt in de loop van de tijd een verleden, een gezamenlijk verleden. Dat gezamenlijk verleden maakt dat men maar één blik of woord nodig heeft om contact te hebben met elkaar en te weten wat de ander denkt of voelt. Ik vind dat zeer waardevol. Dat is wat je verliest als je gaat scheiden.

Ik vind je mail leuk en aangenaam om te lezen, maar wat ik graag wil weten: hoe kom je aan mijn naam en aan mij als lid van deze site?? Ik krijg van verbazing zelfs een beetje het gevoel van 'dit is vast iemand die ik ken en die mij voor de gek houdt'. Maar mijn verstand zegt dat dat niet kan, want niemand kent mijn hotmailadres.
Liefs, Anja.

Daar heb ik toch even mijn best gedaan voor Herbert. Op 7 augustus antwoordt Herbert mij. Ook hij staat voor een raadsel. Ik kom niet voor in zijn lijst van contacten. Hij vraagt of het mogelijk is dat we elkaar kennen van Lexa. Ik sta niet ingeschreven bij Lexa, het blijft dus raadselachtig. We komen er niet uit maar het is verder niet belangrijk, zand erover. Dit is de start van het contact met Herbert.

Hij schrijft dat een Babylonische spraakverwarring als rode draad door onze mails loopt en dat dat best leuk is. Na nog een heen en weer mailtje schrijft Herbert dat hij de behoefte heeft, alvorens tijd en energie in elkaar te steken, mij een zo volledig mogelijk beeld van zichzelf te geven. Hij schrijft:

Mijn geloof.
Alhoewel ik niet in het instituut kerk geloof en niet in de God zoals die ons door de theologie wordt voorgesteld, is mijn geloof gebaseerd op de 10 geboden van de Indianen:
De aarde is onze moeder zorg goed voor haar
Koester al je relaties
Open je hart en ziel voor de Grote Geest
Alle leven is waardevol en kwestbaar, behandel het met respect
Neem van de aarde wat nodig is, niet meer
Doe wat nodig is voor het goede
Dank de Grote Geest voor iedere dag
Spreek de waarheid en wees goed voor anderen
Er is geen onderscheidt tussen mensen, mensen maken dit onderscheidt zelf
Geniet van je reis op aarde maar laat geen sporen na.

Ik probeer zoveel mogelijk hiernaar te leven, zowel naar mezelf toe als naar anderen.

Lang, heel lang heb ik er over gedaan om bepaalde gevoelens kenbaar te maken, met name omdat je jezelf daar ook HEEL kwetsbaar mee opstelt met alle gevolgen van dien. Ik heb lichte BDSM gevoelens met name op het gebied van spanking in de passieve zin wel te verstaan.
Toch ben ik van menig dat je dat beter in een vroeg stadia kan aangeven als dat wanneer er gevoelens van beide kanten ontstaan en je er pas achteraf mee komt. Dat zou immers tot een desillusie leiden, zeker wanneer je SAMEN tijd en energie in elkaar heb gestoken.
Het klinkt misschien allemaal seksistisch maar ik hoop dat wanneer je mijn voorgaande mail hebt gelezen je een onderscheid kan maken tussen het aangeven van gevoelens en "gore" praat.

Mocht je niets meer van je laten horen, dan wens ik je voor de toekomst het allerbeste toe en spreek de wens uit dat je ooit in je leven zal vinden naar datgene waar je naar op zoek ben.
Liefs Herbert.

Tja, hier komt de kentering in mijn gevoel dat ik Herbert wel wat nader wil leren kennen. Belangstelling hebben voor de geschiedenis van de Indianen, oké, maar geloven in de tien geboden van diezelfde Indianen? Dat lijkt een beetje zweverig en daar ben ik wars van. Twijfel bekruipt mij. En dan ook nog bdsm!! Wat mag het zijn? SM ken ik, althans ik weet wat de betekenis is van die twee letters, maar wat is bdsm?
Als ik de afkorting ga googelen (zo schrijf je dat volgens de Van Dale, mij leek googlen logischer maar ik conformeer me aan de onbetwiste autoriteit van Van Dale), blijkt dat ik waarschijnlijk de enige sterveling ben die de afkorting niet kent, uitgezonderd misschien wat geloofsfanatici op de Veluwe en in Zeeland. Ach ja, ik ben ook al twaalf jaar uit het datingcircuit of, om in de termen van de Indianen te blijven, niet aanwezig op de eeuwige jachtvelden (of bedoelden ze daar iets anders mee Smile_met_lol_2) en de ontwikkelingen op seksueel gebied zijn de laatste decennia met rasse schreden voortgegaan: van 06-seks en Menno Buch tot een overmatige hoeveelheid blote borsten van hijgerig sprekende dames na elf uur 's avonds op tv.
Ik ben blijkbaar niet meegegaan in de vaart der volkeren. BDSM dus. De laatste letters staan nog steeds voor waar ze voor stonden, de eerste twee betekenen bondage en dominantie.
Ik schrijf mijn laatste mail aan Herbert want van bdsm word ik niet opgewonden.

Hoi Herbert,
Om met de deur in huis te vallen: mijn interesse/voorkeur ligt niet bij bdsm.
Dat zeg ik niet uit onwetendheid (ook al is dat voor de laatste twee letters een feit) maar omdat ik mijn hele volwassen leven geïnteresseerd ben in seks en wat en hoe, en heel duidelijk weet wat wel en wat niet. Het is mijn grootste hobby, bij wijze van spreken, en daarbij maakt het geen enkel verschil dat ik met regelmaat tijdenlang de enige ben in dat spel. Ik weet dus heel goed wat me wel en niet trekt en wat ik wel en niet wil proberen.
Ik weet daarom dat bdsm me niets doet. De B is prima, de D ook maar niet altijd en zeker niet met mij aan de dominante kant, maar van SM word ik niet opgewonden, integendeel.

Verder kan ik ook heel weinig met mensen die een geloof nodig hebben om te bepalen hoe hun normen en waarden liggen of hoe ze moeten leven. Ik denk dat dat moeilijk voor mij zou zijn, zelfs als ik alle geboden zou onderschrijven. Ik heb nog nooit een relatie gehad met iemand die gelovig is en waar het vrienden en kennissen betreft, onderzoek ik vaak hoe zij e.e.a. beleven en hoe ze komen tot wat ze doen of niet doen en ik kom altijd tot dezelfde conclusie: ik heb geen gedachten van 2500 jaar geleden nodig om mij te wijzen hoe ik leven moet. Ik heb een geweten, dat volstaat, ik houd me niet vast aan richtlijnen die door anderen zijn bedacht.
Ik wens je alle succes bij het vinden van een partner met gelijke voorkeuren en heel veel geluk voor de toekomst.
Liefs, Anja.

Exit Herbert. Nooit meer iets gehoord.

Wat ik Herbert moet nageven is dat hij bij voorbaat excuses maakt dat hij over zijn seksuele voorkeur begint en uitlegt dat ik het niet moet zien als 'gore praat'. Dit is een uitzonderlijke houding op relatiesites, zo zal later blijken. Maar ondanks dat, ik in de actieve rol bij spanking? Ik zie het niet gebeuren.

Korte tijd later krijg ik opnieuw een berichtje van een bdsm-er. Ditmaal een beeldschone man uit Friesland. Wat in mijn profiel maakt dat deze mannen zich tot mij wenden? Niks natuurlijk, leert mijn onderzoekende kijk op mijn eigen woorden. Toeval.